Rychlý koláč
Potřebné ingredience
14 polévkových lžic polohrubé mouky, 7 lžic pískového cukru, 3 lžíce oleje ( je lepší Hera ), 1 PDP, 1 vejce, trochu mléka.Jakýkoliv druh ovoce ( švestky, meruňky atd. )
Postup přípravy
Vše smícháme, mléko přidáváme postupně dle potřeby. Těsto musí být třeba jako na palačinky ( tzv. ne moc řídké :o) Těsto vyšleháme el.šlehačem cca 5 minut. Nalijeme na vymazaný a…
Jogurtovník
Potřebné ingredience
2 kelímky zakysané smetany, 2 kelímky hrubé mouky, 1 kelímek cukru krystal, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, moučkový cukr na posyp hotového koláče, ovoce - my nejraději broskve a jahody, ale lze cokoliv dle chuti
Postup přípravy
Vše smícháme, vlejeme do vysypané dortové formy a poklademe ovocem, nejraději máme broskve a jahody, pečeme cca 30 minut na 180 C, vyndáme a po vychladnutí posypeme moučkovým…
Jemná hrášková polévka se sýrovými měšci
Potřebné ingredience
hrášková polévka
500 g čerstvého nebo mraženého hrášku
100 g cibule
20 g česneku
40 g mouky
1,5 l mléka
100 g másla
sůl
bílý pepř
Postup přípravy
Jemná hrášková polévka se sýrovými měšci - 6 porcí
1. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a vše společně zpěníme na másle, zaprášíme moukou a zalijeme mlékem.
2. 10 minut…
Tvarohová zeleninová pomazánka
Potřebné ingredience
250 g plnotučného měkkého tvarohu
1/4 ks salátové okurky
1/2 ks červené papriky
1 lžička olivového oleje
sůl
Postup přípravy
Tvarohová zeleninová pomazánka
špaldové nebo grahamové tyčinky, rýžový nebo kukuřičný chléb
1. Salátovou okurku oloupeme, podélně rozkrojíme a vydlabeme střed. Nakrájíme…
Kapustové karbanátky
Potřebné ingredience
1 středně velká kapusta
300 g vařeného uzeného masa, nejlépe krkovice
1 menší cibule
4 vejce
200 - 250 ml mléka
20 g másla
3 lžíce hladké mouky
svazek petrželky kudrnky
sůl
čerstvě mletý černý pepř
strouhanka na zahuštění těsta a obalení karbanátků
slunečnicový olej na smažení
Postup přípravy
Kapustové karbanátky - 4 - 6 porcí
1. Kapustové listy uvaříme v osolené vodě do poloměkka, cca 3 – 5 minut, zchladíme studenou vodou a necháme dobře okapat, popřípadě vodu…
Zeleninový salát se zastřeným vejcem
Potřebné ingredience
4 rajčata
1 salátová okurka
1 svazek ředkviček
4 vejce
200 ml majonézy
100 ml 12% smetany
svazek pažitky
1 citrón
olivový olej
čerstvě mletý pepř
sůl
Postup přípravy
Zeleninový salát se zastřeným vejcem - 4 porce
1. Rajčata, salátovou okurku, ředkvičky a vařená vejce nakrájíme na kousky.
2. Z majonézy, smetany, soli a čerstvého pepře…
Minutkový kuřecí guláš
Potřebné ingredience
0,5 kg masa bez kostí a kůže, 2 lžíce oleje, 1 cibule, lžička sladké papriky, pálivá paprika, pepř, sůl, 2 lžíce kečupu, 80g strouhaného sýra, malá plechovka hrášku.
Postup přípravy
Minutkový kuřecíguláš
0,5 kg masa bez kostí a kůže, 2 lžíce oleje, 1 cibule, lžička sladké papriky, pálivá paprika, pepř, sůl, 2 lžíce kečupu, 80g strouhaného sýra, malá…
Zeleninový salát s těstovinou
Potřebné ingredience
Těstoviny, rajčata, papriky, případně salátová okurka, cibule, pepř, sůl, majolka.
Postup přípravy
Zeleninový salát s těstovinou
Běžným způsobem si uvaříme těstoviny (kolínka, vřetena, mušle). Mezitím si nakrájíme rajčata, papriky, cibuli popřípadě i okurku na drobné…
Jahodový salát
Potřebné ingredience
200g zmrazených jahod, 1 lžíce pískového cukru, 1 pomeranč, 1 jablko, 1 banán, citrónová šťáva, zakysaná smetana nebo šlehačka.
Postup přípravy
Jahodový salát
Zmrzlé jahody překrájíme a promícháme s cukrem. Pomeranč oloupeme a ostrým nožem z něj nakrájíme tenké výseče (filé). Pracujeme nad miskou s jahodami,…
Pstruh na bílém víně
Potřebné ingredience
Pro 4 osoby - 4 ks (200-250g) pstruh, 20g sůl, 120g mrkev, 120g petržel (kořen), 120g houby, 120g pórek, 2g pepř celý, 2 ks bobkový list, citron 50g, 1 svazek petrželka, 2 dl bílé víno, 80g máslo, 2 dl smetana.
Postup přípravy
Pstruh na bílém víně
Z maďarské kuchyně - Rozříznout po délce pstruha a odstranit vnitřnosti. Řádně rybu omýt a zvenku i zevnitř nasolit. Mrkev, petržel, houby a pórek…