Bagetky PKU
Potřebné ingredience
400 g LOPROFIN Backmischung ´Damin eiweißarm´ (já dávám univerzální Bezgluten), 6 g soli, 20 g kvasnic, 250 ml teplé vody, 1 odměrka náhrady vejce SHS, 0,5 cm plátek másla
Postup přípravy
Nechat vzejít kvásek, udělat těsto. Ihned tvarujeme bagetky a dáme kynout do vlažné trouby (cca 1 hod.), potřeme olejem a necháme ještě 10 minut kynout. Přepnu na horkovzduch a…
Kokosovo - meruňkové rohlíčky
Potřebné ingredience
100g sušených meruněk, 150g marcipánu, 120g cukru, 1 vanilkový cukr,1 vejce, 50g kokosu, 70g hladké mouky + kokos na obalení
Postup přípravy
Všechny suroviny kromě meruněk zpracujeme těsto, poté zapracujeme nakrájené meruňky. Tvarujeme rohlíčky, které obalíme v kokosu. Pečeme na pečícím papírem vyloženém plechu. 160°C…
Vafle nízkobílkovinné ( PKU )
Potřebné ingredience
60g másla, 35g cukru, 1 vanilkový cukr, 125g Finaxu, 1/2 vanilkového pudinkového prášku, 4g prášku dopečiva, 10g statt Ei (náhrada vejce), 120ml lp drinku (nebo jiného PKU mléka), 1 jablko, olej na vymaštění formy
Postup přípravy
Máslo s cukrem a van. cukrem utřeme do pěny. Finax smícháme s pudinkovým práškem a práškem do pečiva. Do mléka zašleháme náhradu vejce (já místo náhradyvejce použila 1 křepelčí…
Ovocné tyčinky nízkobílkovinné PKU
Potřebné ingredience
60g sušených hrušek; 50g sušených švestek; 50g cukru; 15ml rumu; 50g flakes jablko SHS; NB oplatky suché (7g) - použila jsem 1 balení vanilkových oplatků suchých Bezgluten, můžeme použít i jiné
Postup přípravy
Hrušky a švestky pomeleme na masovém mlýnku. Přidáme cukr, rum a na jemno rozsekané (na robotu) nebo pomleté flakes. Vypracujeme těsto. Na oplatek namačkáme těsto a přiklopíme…
Oplatkové kuličky nízkobílkovinné PKU
Potřebné ingredience
2 kokosové oplatky (Celi Hope) á 10 mg phe; 50g cukru; 30g másla; 75g NB piškotů (Balviten); 15ml rumu; na obalení 15g kokosu
Postup přípravy
Oplatky nastrouháme, přidáme ostatní suroviny. Necháme chvíli v chladu, lépe se potom s těstem pracuje. Tvoříme kuličky (tyčinky) a obalujeme v kokosu. Celý recept: …
Čokoládové kostky
Potřebné ingredience
300g hořké čokolády; 50g 100% tuku; 50-100g sušených meruněk; 200g zakysané smetany; piškoty či jiné sušenky; mandle
Postup přípravy
Čokoládu a 100% tuk rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme kysanou smetanu a do hladka rozmícháme. Přimícháme nakrájené meruňky. Formu nebo krabičku o rozměrech cca 10x15 cm vyložíme…
Čokoládové pusinky nízkobílkovinné (PKU)
Potřebné ingredience
2g Loprofin statt Eiklar; 40g vařící vody; 50g studené vody; 100g moučkového cukru, 50g mletých Loprofin Flakes Schoko nebo Lp ringlets (Milupa); 50g NB čokolády
Postup přípravy
Do vysoké mísy na šlehání nalijeme 40ml vařící vody, přidáme 2g statt Eiklar (půl čajové lžičky) a rozmícháme, dáme na 0,5-1 hodinu do chladu (dávala jsem ven, můžeme dát i do…
Čokoládový koláč nízkobílkovinný (PKU)
Potřebné ingredience
Těsto: 2 g LOPROFIN ‘statt Eiklar’ (náhrada bílku); 40 ml vařící vody; 50 ml studené vody; 75 g moučkového cukru; 10 g LOPROFIN ‘statt Ei (náhrada vejce); 25 ml vody, 25 ml šlehačky; 25 g LOPROFIN Flakes ‘Schoko’; 75 g LOPROFIN Backmischung ‘Damin eiweißarm’ (NB mouka); 2,5 g kakaa; Na ozdobu: 50g pikantní zavařeniny, 40g mléčné polevy Carla v sáčku (1,8g bílkovin/100g); 10g ztuženého tuku; 4g kokosu
Postup přípravy
Připravíme si LOPROFIN ‘statt Eiklar’ a necháme 10 minut ustát. Mícháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň asi 2 minuty a za stálého míchání (další 2 minuty) přidáváme cukr, dokud…
Štrůdl s jablky PKU
Potřebné ingredience
82g listového těsta Bezgluten (1/2 1 plátu, v balení jsou 2 pláty); 30g jablek (cca 1/2 menšího jablka); cukr; skořice ; popř. můžeme přidat namočené rozinky či sušené brusinky (20g)
Postup přípravy
Plát rozválíme, můžeme podsypat trochou škrobu či NB mouky nebo rozválíme mezi 2 sáčky. Posypeme nakrájenými jablky, cukrem a skořicí. Můžeme přidat rozinky či brusinky.
Sladký koláč z cukety PKU
Potřebné ingredience
Těsto: 50g cukru krupice; 20g rozpuštěné Hery; 10Og nízkobílkovinné mouky Vitaprotam (Finax); 1/2 prášku do pečiva; 1 baliček vanilkového pudingu; 1 vanilkový cukr; 50g šlehačky (případně 25ml šlehačky + 25ml šlehačky Holé); 10Og vody; 10Og cukety nastrouhané na hrubé nudličky; 10Og čerstvých meruněk nebo jiné ovoce Na vymazání formy: 10g Hery; 1Og Vitaprotamu (nebo NB strouhanky)
Postup přípravy
Připravené suroviny promícháme na hustější tekoucí těsto. Vlijeme do vymazané a vysypané koláčové formy o průměru 23cm, poklademe kousky meruněk a 10-15 min pečeme.
Recept…