Králík v hořčičné omáčce, soté z králíka
Potřebné ingredience
Naporcovaný králík nebo jen králičí stehna, čerstvě mletý pepř, cca 130g přepuštěného másla, 1 lžíce olivového oleje, 4 šalotky nebo 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, sušený tymián, sůl, 2dcl dobrého suchého bílého vína, lžíce kvalitní hrubozrnné nebo Dijonské hořčice, kuřecí nebo králičí vývar (popř. horká voda - NE bujón z kostky), 2dcl sladké smetany, petrželka na posypání.
Postup přípravy
Máslo s olejem zahřejeme a opečeme opepřené porce králíka ze všech stran do růžova (nesolíme, aby maso nepustilo šťávu). Vyjmeme a necháme v hrnci pod pokličkou. Na výpeku z…
Tokáň z králíka - výborný
Potřebné ingredience
Rozporcovaný králík, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 1,5dcl bílé víno, 1,5dcl rajčatové šťávy nebo 2 čerstvá rajčata, bílý pepř, mletá červená paprika, mouka na zahuštění, smetana 250ml + kysaná smetana 250ml, sůl, bílý vinný ocet, olej
Postup přípravy
Na oleji zpětníme do růžova jemně nakrájenou cibuli, přidáme sekaný česnek, orestujeme, dále maso, necháme mírně zatáhnout, vsypeme pepř, papriku a jen zamícháme, aby se paprika…
Fazole na smetaně - fazole na kyselo
Potřebné ingredience
250g suchých bílých fazolí (střední velikost), bobkový list, tymián, saturejka, šalvěj, ml. bílý pepř, sůl, slepičí nebo zeleninový bio bujón, bílý vinný ocet, 1 větší cibule, máslo, olej, kysaná smetana.
Postup přípravy
Fazole propereme a namočíme na 24hod do studené vody. Vodu 1x za 24hod. vyměníme. Poté vodu slijeme, fazole vypereme a v čisté studené vodě je přivedme k varu, sebereme pěnu,…
Fazolová pomazánka, paštika - výborná
Potřebné ingredience
200g suchých červených nebo černých fazolí, dobrý olej 1-1,5dcl, 150g slaniny (já měla domácí), 1 velká cibule, 6 stroužků česneku, 1 lžíce dijonské hořčice, trocha mléka nebo smetany, pár kapek ume octa (vinný, citronová šťáva), 1 bobkový list, tymián, saturejka, majoránka, bílý pepř, sůl, bylinkové koření Just nebo bylinkový/zeleninový bujón, listová petrželka, zelená část jarní cibulky, zelená část pórku, pažitka......
Postup přípravy
Fazole namočíme na 24hod do studené vody. Poté slijeme, propláchneme a dáme vařit do neosolené vody, postupně sbíráme pěnu. K fazolím pro lepší stravitelnost přidáme bobkový list,…
Rukolové pesto - dip
Potřebné ingredience
2 hrsti oprané rukoly, olej lisovaný za studena - 2 lžíce (dle hustoty), 2-3 stroužky česneku, 1/2 hrsti vlašských ořechů, citronová šťáva - nejlépe BIO, sůl, strouhaný parmazán - 1 lžíce, špetka mletého bílého pepře. Poměr ingrediencí záleží na vaší chuti.
Postup přípravy
Všechny přísany dáme do mixéru nebo umixujeme ponorným mixérem na hrubou kaši. Dle konzistence přidáme olej, popř. dochutíme. Přendáme do uzavíratelné sklenice, v ledničce vydrží…
Fazolová svíčková - fazole ala svíčková
Potřebné ingredience
250g suchých bílých větších fazolí (nebo 2 plechovky sterilovaných), 1 větší cibule, 1 větší mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky sušené šalvěje, špetka saturejky, špetka ml. bílého pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, cukr krystal 1/2 lžíce, citronová šťáva, sůl, kysaná smetana, máslo.
Postup přípravy
Fazle namočíme na 24hod do studené vody. Poté propláchneme a v nové nesolené vodě dáme vařit doměkka, pěnu sbíráme. Mezi tím si na másle orestujeme jemně nakrájenou cibuli, jemně…
TOP 1 jablečný koláč s pudinkem a posypkou VYZKOUŠEJTE!
Potřebné ingredience
1 balíček hotového těsta na koláč, 4-5 větších jablek, hrst rozinek, 1 vanilkový cukr, ml. skořice, 0,5l mléka, 1 vanilkový pudink, cukr do pudinku, na posypku: hrst vlašských (pekanových...) ořechů, hrst strouhanky, hrst hnědého curku (nahraďte tím, který doma máte)
Postup přípravy
Včera jsem upekla tento fofr koláč a zařazuji ho do naší TOP 10. :)
Nejprve si dáme na chvilku předpéct těsto. Já jsem měla těsto už hotové vyválené ve tvaru kruhu z obchodu,…
Nakládaná krůtí křídla na bylinkách a bílém víně -…
Potřebné ingredience
2 krůtí křídla (stehno), olej, 5-6 rozmačkaných stroužků česneku, čerstvé nebo sušené bylinky nasekané nebo drcené- rozmarýn, tymián, majoránka, libeček, hl. petrželka, saturejka, šalvěj, máta, ml. bílý pepř, dijonská hořčice 2 lžičky , bílé víno 0,1l (popř. bílý vinný ocet), balsamiko ocet 1 lžíce, pár kapek citronové šťávy, med 1 lžíce, špetka ml. zázvoru, špetka chilli, sůl, ml. červená paprika na závěr.
Postup přípravy
Nejprve si umícháme ze všech ingrediencí (kromě papriky) marinádu, ochutnáme a popř ještě dochutíme. Krídla nebo stehna si ze všech stran nařízneme, vetřeme marinádu do zářezů…
Tvarohová pomazánka s nivou a jarní cibulkou
Potřebné ingredience
1 tvaroh 250g (ne ve vaničce), 2-3 lžíce kysané smetany, 3/4 lžičky dijonské hořčice, 5 dkg nivy (množství záleží na vaší chuti), 2 stroužky česneku, sůl, bílý pepř, pár kapek citronové šťávy, 1 jarní cibulka i s natí (pažitka, medvědí česnek, řeřicha, rukola, zelená část pórku ...)
Postup přípravy
Tvaroh umícháme se smetanou, dochutíme strouhanou nivou, mačkaným česnekem, najemno nakrájenou jarní cibulkou a ostatními ingrediencemi. Je opravdu výborná, rychlá a zdravá.…
Guláš ze srdíček - výborný!
Potřebné ingredience
1 kg vepřových srdcí, cibule - stejné množství jako srdcí, 5 stroužků česneku, 2 lžíce rajského protlaku, 1,5dl dobrého červeného vína, 1/2 čl kmínu , 1/2 čl pepře, 3 čl mleté lahůdkové papriky, 1/2 čl chili, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 3 čl majoránky (já dávím i oregano), sádlo nebo olej, sůl, starší chleba na zahuštění
Postup přípravy
Odblaníme a nakrájíme na kostky srdce, na oleji osmahneme dohněda (nespálit) pokrájenou cibuli, přidáme česnek, pepř, b. list, nové koření, kmín, 1 minutku restujeme, přidáme…