Jednoduchá podzimní buchta
Potřebné ingredience
1 malá cuketa, 1 jabko, 2 odměrky celozrnné špaldové mouky, 1 o. třtinového cukru, 1 o. mléka, 1/2 o. oleje, 2 vajíčka, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do perníku, 2 lžíce kakaa, hrozinky, ořechy (odměrka = 2 dcl)
Postup přípravy
1. cuketu oloupeme a nasrouháme na jemném struhadle
2. jabko i se slupkou nastroháme na hrubo
3. všechny suroviny smícháme
4. vlijeme na vymazaný a vysypaný plech (na…
Květák - lehký letní oběd
Potřebné ingredience
květák jogurt (nějaký krémovější, použila jsem choceňský), feta (ale dá se nahradit jiným výrazným sýrem dle chuti a zásob), petržel (nebo jiná čerstvá dostupná zelená bylinka dle chuti) pro masožrouty pak libová slanina
Postup přípravy
- květák uvaříme ve slané vodě do poloměkka
- vyšleháme jogurt se sýrem do hladka (ale klidně stačí i jen rozmačkat vidličkou, když je opravdu horko a člověku se nechce s ničím…
Kynutá buchta s tvarohem, rebarborou a skořicovou…
Potřebné ingredience
125 ml vlažného mléka, 75g rozpuštěného másla, 1 žloutek, 1 lžíce citronové šťávy, strouhanou citronovou kůru, 250g hladké mouky, 30 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, špetku soli, 1/4 kostky droždí (nebo cca /4 lžičky sušeného) náplň: 2 tvarohy, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 2 menší vajíčka, mléko (naředit na středně hustou směs), cukr (dle chuti) rebarbora drobenka: máslo, polohrubá mouka, cukr třtinový, skořicový cukr
Postup přípravy
- zaděláme klasické kynuté těsto (dělám v DP, ale dá se i bez ní)
- suroviny na náplň smícháme (pudink se dává sypký, nevaříme)
- rebarboru oloupeme a nakrájíme na meší…
Kuře s bylinkama a ..
Potřebné ingredience
kuře, sůl, pepř, půlka citrónu, 5 čerstvých bobkových listů, 3 snítky rozmarýnu, 2 větší červené cibule, 4 stroižky česneku, olivový olej
Postup přípravy
- kuře naporcujeme
- osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem, posypeme na jemno nasekaným rozmarýnem, poklademe bobkovým listem
- dáme do pekáče spolu s půlkou citronu …
Krůtí medailonky zapečené s rajčaty, balkánským sýrem…
Potřebné ingredience
krůtí maso (ale může výt i kuřecí, králík, vepřové), pesto, provensálské bylinky, sůl, rajčata (plechovka), balkán, šlehačka
Postup přípravy
- krůtí maso naporcujeme, lehce naklepeme, potřeme lehce pestem, posypeme bylinkovou solí (lehce, balkán je slaný), dáme do zapékací misky
- zalijeme rajčaty z plechovky
-…
Roláda z vepřové panenky plněná mozzarelou a sušenými…
Potřebné ingredience
panenka, mozzarela, sušené rajčata, bazalkové pesto, provensálské bylinky (nebo jiná směs bylinek v mlýnku), olivový olej, kysaná smetana polenta, olivový olej
Postup přípravy
1. panenku podélně rozřízneme, rozklepeme na větší plát, který potřeme pestem, poklademe sušenými rajčaty a plátky mozzarely, svineme, zprudka opečeme ze všech stran na pánvi a…
Krůtí rolka pečená s bramborami a cherry rajčátky na…
Potřebné ingredience
krůtí rolka, menší brambory, cherry rajčátka, česnek, rozmarýn, sůl, bio koření na pečení a grilování (směs bylinek a zeleniny - nemusí být)
Postup přípravy
do pekáče nebo na plech dáme krůtí rolku, okolo poklademe brambory rozkrájené na čtvrtiny (větší na osminy, menší na poloviny, můžou být se slupkou i bez), cherry rajčátka (vcelku…
Oříšková buchta s čoko-polevou
Potřebné ingredience
1/2 hrnku polohrubé mouky,1/2 hrnku špaldové mouky, 1 hrnek mletých oříšků, 4 vajíčka, 1/2 hrnku oleje, 3/4 hrnku cukru, 1/2 hrnku mléka,1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, hrst rozinek, hrst sekané čokolády, hrst kandovaného ovoce na polevu: 1 zakysaná smetana, 1 čokoláda na vaření 1 hrnek = 3 dcl
Postup přípravy
Utřeme žloutky s cukrem. Přilijeme olej. Šleháme. Přisypeme mouku, oříšky, PDP a mléko. Ušleháme těsto. Pak lehce vmícháme sníh z bílků. Nakonec nasypeme čokoládu, rozinky a…
Celozrnný piškot s mandlema a jabkama
Potřebné ingredience
10 dkg polohrubé celozrnné mouky, 10 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 4 vejce, 10 lžic oleje, 10 lžic horké vody, 1/2 prášku do pečiva jabka, mandle
Postup přípravy
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, vodu a mouku prosátou s práškem do pečiva. Lehce vmícháme sníh z bílků. Rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe na kostky…
Jablkovo-oříšková buchta - RYCHLOVKA
Potřebné ingredience
1 hrnek polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru (moučka), 1 vanilkový cukr, 1 hrnek lískových oříšku namletých nebo nasekaných, 2-3 jabka (dle velikosti), skořice, 2 vajíčka, 1/2 hrnku oleje, 1/2 rhnku mlíka, 1 prášek do pečiva hrnek = 250 ml množství jenamalý plech - na velký je množství nutno zdvojnásobit
Postup přípravy
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, mléko, mouku, skořici a oříšky. Když je hmota hladká přidáme nastrouhaná jablka (strouhám celé i se slupkou). Nakonec vmícháme sníh z bílků…