Langoše
Potřebné ingredience
1kg hladká mouka,2 vajíčka,400ml mléka,250g kysané smetany,4 kávové lžičky soli,50g droždí(stačí i jedna kostka 42g),lžička cukru. Na usmažený langoš přelisovaný česnek trocha osolený a smíchaný s olivovým olejem a vodou (v poměru 1:1,taká hustá kašička),kečup,tatarka,kysaná smetana a sýr,dle chuti.
Postup přípravy
Cesto si pripravíme den dopredu,stačí večer.Spravíme si kvások z mlieka,droždia a cukru.Do mísy si dáme muku,vajce,smotanu a sol,premiešame a prilejeme kvások.Vypracujeme cesto…
Gnochi se sýrovou omáčkou
Potřebné ingredience
Gnochi 500g-kupuji v albertu nebo penny marketu, 1 cibule, tavený sýr- dělala jsem z Apettito ze dvouch kostek ,1dcl smetana 13% ,špenát-kupuji sekaný v albertu sů a pepř dle chuti
Postup přípravy
Gnochi uvařím dle návodu od výrobce,vhodí so do osolené vařící vody a po vyplávání na povrch scedit.
Cibulku na jemno nakrájím,osmahnu dozlatova,na oleji,nebo másle,pak…
Tatárek z brambor
Potřebné ingredience
3 brambory vařené ve slupce,3-4 kyselé okurky,4 stroužky česneku,1/2 kávové lžičky sladké papriky,1/2 kávové lžičky pálivé papriky,50ml oleje,5 polévkových lžic kučupu,2 polévkové lžíce plnotučné hořčice,1a1/2 polévkové lžíce worčestrové omáčky,2 menší cibulky,sůl,pepř,drcený kmín.
Postup přípravy
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a vidličkou rozmačkáme,přidáme nastrouhanou okurku,nakrájenou cibulku a všechny ostatní suroviny,promícháme a dáme do lednice vychladnout…
Špenátové špagety
Potřebné ingredience
špenát, cibule, sůl, mléko nebo smetana, česnek, vajíčko, špagety, eidam, cherry rajčátka
Postup přípravy
Špenát uděláme klasickým způsobem, jen ho trochu víc ochutíme. Smícháme jej s uvařenými a scezenými špagetami a vložíme do máslem vymazané zapékací mísy. Poklademe cherry rajčátky…
plněné bramborové slupky
Potřebné ingredience
brambory, zakysaná smetana, sýr výrazné chuti, sůl, pepř, worcestr.... cibulka , orestovaná slanina
Postup přípravy
omyté a propíchané brambory - pečeme v troubě 1-1 1/2 hod. ....nechat vychladnout, rozpůlit..vydlabat...
směs z brambor smícháme se zakys. smetanou, strouhaným sýrem, koření.…
Pečená dýně Hokkaido s cibulí a polentovými tolárky
Potřebné ingredience
dýně Hokkaido, cibule ********** POLENTOVÉ TOLÁRKY: instantní kukuřičná polenta, bylinky (použila jsem rozmarýn), sůl, pepř ********** MIMO TO: olivový olej, sojová omáčka (tamari, shoyu), zakysaná smetana s pestem a čerstvá petrželka na ozdobu
Postup přípravy
Nejprve si připravíme polentu. Do vroucí osolené vody vsypeme tolik polenty až získáme hustší kaši, kterou ochutíme pepřem a rozmarýnem. Připravíme si alobal, na jeho delší stranu…
Kedgeree s tofu
Potřebné ingredience
Pro 4 osoby: 250 g rýže basmati, 3 - 4 vejce uvařená natvrdo, 2 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 3 lžíce středně pálivého kari (madras), 2 lžičky bílých hořčičných semínek, 1/2 lžičky kayenského pepře (nebo chilli), 200 g tofu ( nejlepší je uzené nebo marinované), 1 svazek jarných cibulek, sůl, pepř, čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu
Postup přípravy
Dáme si vařit rýži obvyklým způsobem. Stejně tak dáme vařit vejce (6-8 min.)
Ve woku si zahřejeme olej a asi 5 min. na něm restujeme jemně nakrájenou cibuli. Vsypeme…
Knedlíky tety Evy
Potřebné ingredience
3gumové rohlíky 3 větší brambory 3hrstě polohr.mouky 1vejce
Postup přípravy
rohlíky nakrájíme , brambory nastrouháme, smícháme s ostatním, udělat tenisáky a házet do vařící osolené vody , vařit až vyplavou
VDOLKY 25-30 ks
Potřebné ingredience
200ml zakysané smetany, 200ml mléka, 3lžíce cukru, 3 celá vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, 16 lžic s kopečkem hladké mouky ( lžící hrábnu do mouky a vyndám)
Postup přípravy
Omluvte horší fotky,ale kliknul foťák tak jsem fotila mobilem. Postup je jednoduchý: vše naházet do misky a mixérem ušlehat, nechat chvilku odležet asi 5 minut a pečeme tak v 0…
zapečený toust
Potřebné ingredience
veka,kvalitní od pekaře,olivovy olej,mini rajčata.
Postup přípravy
veku lehce opeču na pánvi s trochou oliv.oleje,pokud v toustovači,tak olivovym olejem polívám,příloha jsou mini rajčata,samozřejmě nejlepší je přímo z pece na dřevo,kde se peče…