BRAMBOROVÁ ROLÁDA
Potřebné ingredience
500 g vařených strouhaných brambor,70 g hrubé mouky,70 g solamylu,1 Lžíce grahamové mouky,nebo krupice,1 vejce,sůl.
Postup přípravy
Vše zamícháme,uděláme těsto,vyválíme na placku velikosti asi čtvrtky,lépe na igelit,naplníme slanou,nebo sladkou nápní.Zavineme do folie /freš/ a dáme vařit na 30 minut.
Zapečená rýže
Potřebné ingredience
Ingredience: • šálek basmati rýže (v prodeji) • 2 šálky vody • sůl • ghí (v prodeji) • zelenina dle konstituce a sezóny - nejlépe kořenová nebo košťálová, případně naklíčené mungo
Postup přípravy
Doba přípravy: 10+20 minut
Počet porcí: 4 porce
Příprava jídla:
1 . Předehřejeme troubu na 190°C, vymažeme ghí zapékací pekáč s krytem
2 . V pánvi uděláme…
Čonk
Potřebné ingredience
Ingredience: • 2 lžíce olivového oleje nebo ghí • 1 lžička římského kmínu • 1 lžička celých hořčičných semínek, nejlépe hnědých • 1 lžička mleté kurkumy • 1 lžička mletého koriandru • ½ lžičky mletého fenyklu • Eventuelně cibule, pórek, semínka a podobně Doba přípravy: 1 – 3 minuty
Postup přípravy
Čonk je základní recept v indické kuchyni. Je to základ mnoha jídel, ale není to samostatné jídlo. Použití čonku je dvojí. Můžeme ho přidat do již uvařených surovin a tím jim dát…
Užasný špenát v bešamelu
Potřebné ingredience
Balení sekaného mraženého špenátu, 2 smetany ke šlehání z penny v krabičce(smetana na je vynikající a levná) česnek dle chuti, hladkou mouku asi 2 lžíce a máslo
Postup přípravy
z mása a hladké mouky uděláme jíšku (řídší) kterou následně zalijete smetanou ke šlehání ochutíme trochou vegety(já používám Vegetu Natural) a rozšleháme, hnedka jak se bešamel…
Karlovarský knedlík
Potřebné ingredience
Na cca 5-6porcí si připravíme: 10 starších rohlíků - dávám bíléa tmavé půl na půl, 1,5dcl smetany 12% popř i mléka, petrželová nať/pažitka, 3 vejce, 80g másla, pepř, sůl - přidávám koření "bylinkové máslo"
Postup přípravy
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme smetanou a mlékem, necháme vsáknout.
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, žloutky smíchejte s rozpuštěným máslem. …
žampiony na smetaně
Potřebné ingredience
1 lž másla 1 cibule 200 g žampionů 2 hrnky vody 1 kostka zeleninového bujonu 1lž sušené celerové natě 1/2 lžičky soli koření dle chuti 1 -2 kelímky zakys smetany 1 - 2 hrnky mléka 1 lžíce hl.mouky
Postup přípravy
Na másle zpěníme nakrájenou cibulku,přidáme nasekané žampiony.Chvíli restujeme,pak přidáme bujon,podlijeme vodou a dusíme 15 - 20 minut
Přidámr v mléce rozmíchanou mouku,podle…
Dušená zelenina s pohankou a vajíčkem
Potřebné ingredience
1 hrnek pohanky lámanky, asi 1/3 kostky bujonu (Wurzl), troška oleje, 1 pórek, 4-5 mrkví, kousek květáku (můžete použít i jinou zeleninu - celer, hrášek, brokolici), 1 bobkový list, bylinkové koření, česnek sušený, petrželka, 1-2 vejce
Postup přípravy
Dnes jsem hledala nápad, co uvařit pro mou 18-měsíční dcerku na oběd, mám pocit, že dělám pořád stejná jídla - znáte to :o) Při kontrole lednice a spižírny jsem objevila pohanku,…
VÝBORNÉ DOMÁCÍ bramborové gnocchi(čte se:"ňóky"…
Potřebné ingredience
500g brambor,155g světlé mouky(může být potřeba i vice mouky,záleží na typu brambor)sůl,250-300ml smetany,120g nivy nebo gorgonzoly(může být i min..)dávka asi na 3porce
Postup přípravy
brambory uvaříme do měka,nejlíp ve slupce,ale můžeme i nakrájené na kousky
pote rozmačkáme na kaši přidáme mouku,osolíme a postupně mouku zpracujeme do brambor až se nelepí…
Jáhly s mrkví a tofu
Potřebné ingredience
1 hrnek jahel, 2 hrnky vody, cca 1/2 kostky bujonu (použila jsem Bio zeleninový), 1 cibule, trocha oleje, uzené nebo lahůdkové tofu, cca 1 PL sojové omáčky, 5-6 mrkví a koření jaké má kdo rád
Postup přípravy
Ve vegetariánské jídelně jsem měla jídlo nazvané "mrkvový nákyp + jáhly". Strašně moc mi to chutnalo a tak jsem se rozhodla, že se pokusím to udělat i doma. Nebylo to sice…
Americké brambory
Potřebné ingredience
brambory (množství podle potřeby), koření (na americké brambory, nebo vlastní směs=bazalka, oregano, kari a grilovací koření smícháme ve skleničce), několik slabých plátků másla, 2 lžíce olivového oleje
Postup přípravy
1. Brambory důkladně očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou a nakrájíme podélně na čtvrtiny.
2. Pekáč vyložíme alobalem, poklademe několika málo plátky másla a naskládáme…