Dýně hokaido s nivou a ořechy
Potřebné ingredience
1 menší dýně, 3 hrsti vlašských ořechů, 100 - 150g gorgonzoly nebo nivy, olivový olej, sůl, hrst oregana
Postup přípravy
Dýni nakrájíme na kousky, promícháme s olejem, oreganem a trochou soli. Dáme do zapékací mísy pečeme do změknutí dýně na 200°C. Ke konci pečení přimícháme nasekané ořechy a nivu,…
Houbová směs
Potřebné ingredience
400g žampionů, 300g hlívy ústřičné, 1 črevená paprika, kousek feferonky, 1 stroužek česneku, 2 rajčata, olivový olej, sůl, kmín, kari, 120 - 150g jogurtu, petrželka
Postup přípravy
Na oleji orestujeme na větší kousky houby, přidáme koření a smažíme asi 5 min. Poté přidáme nakrájenou papriku, feferonku a kousky oloupaných rajčat. Když paprika změkne,…
Knedlík bez kynutí
Potřebné ingredience
1 světlý rohlík, 1/2 celozrnného rohlíku (nebo také světlý), 1 a 1/2 hrnku hrubé mouky, 2 vejce, 1/2 lžičky soli, 1 lžička PP, 1 a 1/2 hrnku studeného mléka, ev. hrst petrželky. (1hrnek = 250ml)
Postup přípravy
Rohlíky nakrájíme na kostičky, přisypeme mouku, sůl, PP, žloutky a mléko, promícháme. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme ke směsi. Dáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané…
Žampionový nákyp
Potřebné ingredience
180 - 200g žampionů, 100g šunky (nemusí být), 1 stroužek česneku, 1 lžíce másla, 1 lžíce kečupu, 2 lžíce hladké mouky, 100ml smetany, 50ml bílého vína, sůl pepř, 3 vejce, ev. bylinky podle chuti
Postup přípravy
Kousky žampionů, šunky a lisovaného česneku osmažíme na másle, vmícháme kečup a chvíli dusíme. Zaprášíme moukou, osmahnemem a přilijeme smetanu s vínem. Osolíme, opepříme a…
Quiche podle ID 66156
Potřebné ingredience
TĚSTO: 250g hladké mouky, 125g másla, sůl, pepř, asi 5 lžic studené vody. NÁPLŇ: 4 vejce, 100ml mléka, 4 - 5 rajčat, 150ml smetany, 200g strouhané goudy, česnek podle chuti, čerstvá bazalka a kopr, sůl, pepř
Postup přípravy
Těsto zpracujeme na vále a necháme chvíli v lednici odpočinout. Náplň připravíme smícháním všech surovin (rajčata spařená, oloupaná a nakrájená na kousky). Těsto rozválíme do…
Bramborové placky
Potřebné ingredience
400g brambor, 2 lžíce másla, 1 vejce, sůl, hrst petrželky, 100g hladké mouky, hrubá mouka na dohuštění
Postup přípravy
Brambory uvaříme ve slané vodě (ne ve slupce), poté rozšťoucháme s máslem na kaši. Přidáme vejce, petrželku a hladkou mouku. Necháme zchladnout. Vyklopíme na vál a zapracujeme…
Brambory na smetaně s lučinou
Potřebné ingredience
750g brambor, 300 - 400g čerstvých žampionů, 200g mraženého hrášku, 1 smetana, 4 lžíce hladké mouky, 2 bobkové listy, sůl, pepř, 100g másla, 100g lučiny
Postup přípravy
Kousky brambor vaříme v osolené vodě s bobkovými listy asi 10 min., poté přidáme na dalších 5 - 7min. hrášek. V jiném hrnci uděláme jíšku z mouky a 50g másla, přilijeme smetanu s…
Zapečený květák
Potřebné ingredience
1 květák, 500g brambor, 200g šunky (nemusí být), 300g žampionů, 1 mozzarella, 150g eidamu, olivový olej, sušený česnek, sůl, pepř, smetana
Postup přípravy
Do vymazané zapékací mísy navrstvíme růžičky květáku, posolíme, posypeme nakrájenou šunkou, plátky žampionů a kousky mozzarelly. Navrch přikryjeme vrstvou brambor na plátky, které…
Květák v bešamelu
Potřebné ingredience
1 květák, 350ml mléka, 50ml smetany, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, sůl, pepř, hrst petrželky, 50g másla, 100g šunky (nemusí být), 100g eidamu, 2 vejce, 1/2 hermelínu
Postup přípravy
Květák uvaříme v osolené vodě po poloměkka. Rozprostřeme do vymazané a strouhankou vysypané formy. Bešamel: z mouky a másla uděláme jíšku, zalijeme jí mlékem se smetanou, osolíme,…
Houskový knedlík
Potřebné ingredience
hrubá mouka, vajíčko, sůl, kousek droždí, mléko + voda, houska
Postup přípravy
Ze všech surovin vypracujeme středně tuhé těsto (mírně lepivé) - viz foto, přidáme nakrájenou housku a necháme asi 1 hod. kynout přikryté utěrkou. Poté umotáme bochánky, ty…