Slovenské bramborové pirohy
Potřebné ingredience
Ingredience na nudlové těsto 100 ml voday 2 ks vejce 400 g polohrubé - -sůl .kterého rozklepneme vejce a postupně přidáváme vodu. Nejdříve nožem, pak rukama vypracujeme tuhé vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Rozdělíme ho na více bochánků a necháme chvíli odpočinout. Z každého bochánku vyválíme placku úzkou jen několik milimetrů a vykrajujeme kolečka náplň je z štouchaných vařených brambor klademe na kolečka těsta doprostřed, přehneme do trojúhelníku a okraje těsta přimáčkneme. Takto nachystané pirohy . kterého rozklepneme vejce a postupně přidáváme vodu. Nejdříve nožem, pak rukama vypracujeme tuhé vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Rozdělíme ho na více bochánků a necháme chvíli odpočinout. Z každého bochánku vyválíme placku úzkou jen několik milimetrů a necháme proschnout. Suché ěsto krájíme do vámi požadovaných tvarů. Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Potom je slijeme, necháme vychladnout, rozmačkáme vidličkou, dáme do mísy a smícháme s moukou s trochou vody. Z brambor vypracujeme vláčné těsto, které vyválíme na plát silný asi 3 mm. Plát těsta rozkrájíme na kolečka .Hotové pirohy pokame rozpuštěným maslem a posipeme pažitkou a můžete hned jíst dobou chuť.................
Domací sýr
Potřebné ingredience
Na sýr potřebujeme 4 litry čerstvého mléka od kraviček nebo z automatu pár kapek syřidla.
Postup přípravy
převařené mléko, necháte schladnout přidáte 2kapky syřidla určení k syření mléka. Mléko se nechá při pokojové teplotě zkysnout . Nemusí být zkyslé tak, že se odděluje syrovátka,…
Šumavský houbovec
Potřebné ingredience
400 g čerstvých hub 2 cibule 1/4 l 7 ks rohlíků 6 st. česneku 3 vajíčka ze tří bílků jsi ušleháme tuhý sníh Majoránka a sůl podle chuti Sádlo na potření pekáčku
Postup přípravy
Čerstvé houby, pečlivě je očistíme, nakrájíme na kostičky a podusíme na cibulce se solí a kmínem asi tak 10 minut .Česnek očistíme a prolisujeme. Rohlíky pokrájíme na kolečka a…
Houskové knedlíky
Potřebné ingredience
300 ml mléka , 1vajíčko , 250g hrubé mouky , 250 g polohrubé mouky 1 lžička soli , 1balíček sušeného droždí.
Postup přípravy
Suroviny dáme do domácí pekárny v pořadí jak jsou uvedené, zapneme si program - Těsto - \\r\\nKdyž už je těsto vyhnětené a vykuneté, uděláme si z něj 2 bochánky stejné velikosti,…
Zelňáky podle mé tchýně jsou opravdu moc dobré
Potřebné ingredience
500g kysané zelí 300g škvarky 300g hladká mouka 200g polohrubé mouky sůl ,pepř a kmín kde chuti
Postup přípravy
Škvary a zelí semeleme na masovém mlýnku .Do mouky přidáme zelí, škvarky, sůl, kmín a to vše zpracujeme na těsto. To pak vyválíme na plát asi 1,5 cm silný, z něj vykrajujeme…
Jihočeské drbáky
Potřebné ingredience
400 g syrových brambor,400 g vařených brambor ,hrubá mouka dle potřeby sůl ,3 cibule.
Postup přípravy
Oloupané syrové brambory jemně nastrouháme s cibulí a na cedníku necháme okapat. Přidáme nastrouhané den předem vařené brambory, , osolíme, zahustíme moukou a zpracujeme v husté…
Syřidlo pepsinové LAKTOSIN pro tvorbu domácího tvarohu…
Potřebné ingredience
Tekuté pepsinové syřidlo LAKTOSIN je přírodní syřidlo živočišného původu určené k sýření mléka o síle 1 : 10 000 pro výrobu tvarohu, měkých a bílých sýrů. Složení: voda, vepřová sliznice, kyselina chlorovodíková, benzoan sodný, kyselina sorbová, líh, cukrový kulér, eugenol, thymol Syřidlo se dá snadno dávkovat 5 ml na 100 litrů mléka tj. 17 kapek na 10 litrů (cca 2 kapky na 1l mléka) a má dlouhou trvanlivost. Minimální trvanlivost je 3 měsíce.To však neznamená, že po uplynutí této doby je syřidlo nepoužitelné - pouze se snižuje účinnost a je proto třeba zvýšit doporučené dávkování. Potřebnou dávku syřidla zřeďte v poměru cca 1 : 10 s vlažnou vodou a teprve potom nalejte do pasterovaného mléka ohřátého na 23°C. Mléko s přídavkem syřidla míchat 1 minutu, potom v opačném směru do ustálení. Potom nechat mléko srážet v klidu, NERUŠIT! Tekuté sýřidlo je výhodnější zejména pro zpracování menšího množství mléka. 1/2 hodiny před zasýřením doporučujeme přidat do mléka 36% roztok chloridu vápenatého v poměru 2-5 ml na 10 litrů mléka (kávová lžička = cca 3ml)1více na http://jaknato.webpark.cz/html/Labneh.html
Šunkofleky jak je dělá moje maminka
Potřebné ingredience
cibule 1 kus olej dle potřeby sůl dle chuti těstoviny 500 g 300 g uzené maso nebo domácí špek vejce 4 kusy
Postup přípravy
Těstoviny vaříme v solené vodě cca 8-11 minut. Mezitím si připravíme v hrnci s olejem, rozehřejeme, nakrájenou cibuli osmažíme a přidáme na kostičky nakrájené uzené nebo špek . a…
špekové knedlíky jak je dělám já s kyselím zelím a…
Potřebné ingredience
6 housek , 150 ml mléka,200g.anglické slaniny,4vejce,sůl,pepř trochu sušené petrželky
Postup přípravy
Housky nakrájíme na kostičky,vložíme do mísy a zalijeme mlékem ja dávám více mléka asi 200ml.
anglickou slaninu nakrajíme na a rozškvaříme na panvi necháme vychladnout a…
Bramborak na plechu- takhle ho delavam ja
Potřebné ingredience
0,5 kg Brambor, asi 5 str,česnek, trochu majoranky , sul , 4 vajička , salam , 1 menši sklenice kyseleho zeli polohrubou mouku dle porteby
Postup přípravy
Bramborry nastrouchame s česnekem , přidame vajička majoranku sul zeli salam vše promichame s polohrrubou moukou , davam polohrubou moku davam protoze mouka vpije vodu z brambor…