Smažený hermelín v bramborákovém těstíčku
Potřebné ingredience
4x hermelín (100g)
hladká mouka
bramborákové těsto
olej
Postup přípravy
Hermelín podélně rozřízneme, obalíme v mouce, bramborákovém těstíčku a ihned vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme asi 3 minuty po obou stranách. Podáváme s různě upravenými…
Žemlové knedlíky téměř bez práce (vařené v sáčku)
Potřebné ingredience
3 včerejší rohlíky,1/8 l mléka,1 žloutek,2 bílky,30 g krupice,1 PL Hery nebo másla,zelená petrželka,sůl
Postup přípravy
Rohlíky nakrájíme na kostičky. Zalijeme je mlékem s rozšlehaným žloutkem, promícháme s krupicí, rozpuštěným tukem, nakrájenou petrželkou, osolíme. Naposledy zlehounka zamícháme…
Bramboráky z houskového knedlíku
Potřebné ingredience
Houskový knedlík, mléko, vajíčko a koření na bramborák
Postup přípravy
Nakrájíme houskový knedlík na kostičky, přidáme vajíčka a zalejeme mlékem. Hmota by měla konzistencí připomínat klasiku z brambor. Ochutíme jako klasický bramborák.
Výborný…
Halušky s Nivou
Potřebné ingredience
1 balení halušek v sáčku,25-30dkg Nivy,sůl.Doporučuji síto na halušky.
Postup přípravy
Halušky se připraví podle návodu na sáčku. Než se uvaří,tak v míse rozdrobím Nivu a do té pak uvařené ještě horké halušky přendám. Niva se tou teplotou roztaví a udělá bezva…
Bramborová
Potřebné ingredience
uvařené brambory (podle počtu lidí)
20 dkg slaniny na malý pekáč
40 dkg slaniny na velký pekáč
solamyl
1 vejce
podravku
koření
může být i trochu česneku
Postup přípravy
Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí a oloupání nastrouháme na hrubo, přidáme trochu solamylu vejce, podravku, různé koření dle chuti a můžeme přidat i česnek (nemusí být)…
FLEKY SE ZELÍM
Potřebné ingredience
1x menší hlávku zelí, 2ks cibule,pytlík fleků, kmín,sůl,(já tam dávám i vegetu)
Postup přípravy
Cibule se nakrájí na drobno a do růžova se osmaží, pak přidám nakrájené zelí kmín sůla trochu podleji vodou.Dusím to do chvíle než zelí zhnědne cca 30min pak to smíchám s…
Bramboráky se salámem a kys. zelím
Potřebné ingredience
Brambory, vejce, hl. mouka, trošku strouhanky, sůl, pepř, kmín, majoránka, česnek, salám herkules nebo poličan (tyto salámy jsou nejlepší, protože jsou hodně aromatické), dále dle chuti přidat kysané zelí
Postup přípravy
Oloupat brambory a nastrouhat, přidat zbylé ingredience, zhruba 10 dkg krájeného salámu na 1,5 kg brambor, nebo podle chuti a nakrájet na malé kousíčky. Krásně to ty bramboráčky…
brynzové halušky:4osoby
Potřebné ingredience
4středně velké brambory
1vejce
trošku mléka asi půl deci
polohrubá mouka těsto musí být hustější
Brynza
špek
Postup přípravy
brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle,přidáme vajíčko,mléko sůl a zahustíme moukou.Do hrnce si dáme vařit vodu a bud přes haluškár do je cedník koupíte ho v domácívh…
ČERVENÉ ZELÍ - PŘÍLOHA ( ŠVÉDSKÝ RECEPT )
Potřebné ingredience
Půl střední hlávky, čerstvého červeného zelí, máslo, cibuli, hnědý cukr, ale může být krystal, šťáva z jednoho citrónu a 2 jablka oloupaná, na plátky nakrájená.
Postup přípravy
Odstraníme košťál a tvrdší z listu a nakrájíme zelí. Dáme ho chvilinku orestovat, podusit na kousek másla ( ne olej ), Přidáme nastrouhanou větší cibuli ( opravdu nastrouhat,…
Brambory na zobačku
Potřebné ingredience
brambory, tatarka, česnek, kečup, tvrdý sýr
Postup přípravy
Brambory nakrájíme na tenké kolečka (cca půl cm), krátce uvaříme, pak vylejeme vodu a necháme proschnout a teď jsou dvě možnosti: buď usmažíme ve friťáku nebo upečeme v troubě na…