Zapečený pórek se šunkou
Potřebné ingredience
1 kg stejně silného pórku, sůl, 15 dkg šunky, 6 lžic jogurtu, 6 lžic zakysané smetany, bílý mletý pepř, 10dkg strouhaného sýra, trochu tuku na vymazání formy.
Postup přípravy
Pórky očistíme, omyjeme pod tekoucí vodou a nakrájíme na špalíčky dlouhé asi 2 - 3 cm a povaříme v osolené vodě asi 10 min. Poté necháme okapat. Šunku pokrájíme nadrobno, jogurt…
Langoše z jogurtu
Potřebné ingredience
1 lžička jedlé sody, 1 lžička soli, 1 kg hladké mouky, 1 bílý jogurt, 1/2 l mléka, balíček droždí, 4 lžíce oleje
Postup přípravy
Do mouky se udělá důlek, klasicky se udělá kvásek pak se přidá jogurt a všechny přísady. Vše se řádně promíchá a ukládá se ihned v mikrotenovém sáčku (nejlépe rozdělit do dvou a…
Cukety s mrkví
Potřebné ingredience
Cuketa * 2 větší mrkve * máslo * kvalitní tmavá sójová omáčka (může být i z vitany, rozhodně ne značka Avokádo, to je jen obarvená voda) * může být i cibule, strouhaný sýr
Postup přípravy
Cuketu nakrájíme na kolečka a ty pak na čtvrtky, mrkve na tenčí kolečka. Rozpálíme máslo (nenahrazovat olejem, není to ono) a na něm cukety a mrkve dusíme cca 10 minut (cuketa…
VELKOBORSKE LANGOSE
Potřebné ingredience
1 kg hladke mouky,1lzicka jedle sody,1 lzicka soli,1 bily jogurt,4lzice oleje,500 ml mleka 5 dkg drozdi.
Postup přípravy
Vsechny suroviny uhneteme,pridame kvasek a nechame vykynout.Po vykynuti si udelame male bochanky ktere vytahneme do stran a smazime na oleji.Osmazene potreme prolisovanym cesnekem…
Švestkový koláč s mákem
Potřebné ingredience
Těsto:
300-400 g polohrubé mouky
20 g droždí
1/8 l mléka
40 g másla (nebo rostlinného tuku)
30 g cukru
máslo neo rostlinný tuk na vymaštění plechu (všeho může být trochu víc)
Náplň:
1/4 l mléka
1/4 l smetany
300 g mletého máku
40 g škrobové moučky
100 g cukru
1 čl strohané citronové kůry
40 g másla (nebo rostlinného tuku)
1 - 1,5 kg švestek
Na ozdobení:
4 lžíce meruňkové nebo broskvové marmelády
4 lžíce cukru krystal
Postup přípravy
Těsto:
Do mísy prosijeme mouku, doprostřed uděláme důlek, do něho rozdrobíme droždí, zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka a necháme pořádně vzejít. Mezitím rozpustíme ve zbylém…
Celozrnné cookies
Potřebné ingredience
1 kg celozrnné mouky
250 g másla
200 g strouhaného kokosu
250 g rozinek
100 g slunečnicových jader
100 g lískových oříšků (mandlí, vlašáků, atd.)
100 g sušeného ovoce (švestek, fíků, datlí, meruněk, atd.)
asi 8 dl mléka
olej na vymazání plechu
také možné přidat:
1,5 dl cukru
1 pl směsi koření umletého na prášek (badyán, muškátový oříšek, zázvor, skořice)
Postup přípravy
Sušené ovoce nakrájíme a společně s rozinkami dobře promyjeme ve vlažné vodě. Rozehřejeme máslo a přidáme všechny přísady. Uhněteme vláčné těsto, které necháme chvíli odpočinout.…
Cuketa s rajčaty
Potřebné ingredience
1 velká cuketa
3-4 rajčata
50g másla
1 pl oregána
špetka asafoetidy (není nutné)
sůl
Postup přípravy
V hrnci rozpustíme máslo a přidáme na kostky nakrájenou cuketu a rajčata. Přidáme oregáno, asafoetidu a sůl a vaříme dokud cuketa nezměkne (asi 15 minut). Je to vynikající…
Vídeňský bramborový salát podle babičky
Potřebné ingredience
1,5 -2 kg brambor na salát typu A - nejvhodnější jsou menší nebo typ rohlíčkové, 4 vejce natrvdo, sedmička sterilovaných kyselých okurek. Na zálivku: 1 menší cibule, 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice, 2-3 lžíce slunečnicového oleje, 3 dl vody, cukr, sůl, černý pepř, 1 polévková lžíce octa.
Postup přípravy
Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě, po vychladnutí oloupeme. Během vaření brambor si připravíme zálivku - do kastrůlku dáme 3 dcl vody, přidáme hořčici, cukr, sůl, ocet,…
Paprikové pikle
Potřebné ingredience
Pikle jsou speciálním způsobem konzervovaná zelenina, která se v malém množství podává jako chuťovka k rýži, sabdží nebo k purí. Velice se hodí v zimních měsících, kdy není k dispozici tolik čerstvé zeleniny, ale pro svou charakteristickou chuť si najdou místo v jídelníčku po celý rok. Vybrali jsem recept na paprikové pikle, které se vyplatí dělat na konci léta kdy jsou papriky na trhu levně k mání ještě je sluníčko.
1/2 l nakrájených paprik
2-3 dl oleje (sójový, slunečnicový, řepkový...)
1,5 pl soli
1 pl mletých hořčičných semínek
1 pl indického kmínu
1 po garam masaly
1/2 čl zázvoru
1/2 čl kurkumy
1 čl asafoetidy
1/2 čl čili nebo kajenského pepře (pro nepálivou variantu možno vynechat)
Postup přípravy
* Umyjeme papriky a nakrájíme je na menší proužky (asi 1-3 cm). Rozprostřeme je po plechu a necháme je několik hodin naschnout. Jde o to, aby nebyly tak mokré a nepouštěly tolik…
Zapečené sojové šunkofleky
Potřebné ingredience
500 g nevaječných těstovin
(nejlepší jsou italské - osvedčené jsou vrtule, kolínka, atd.)
1/2 - 1 balení sojového uzeného granulátu („sojová šunka”)
100 - 200 g nízkotučného sýra (cihly - 30% eidam)
sůl
olej
koření na pizu (popř. jen oregáno)
pepř
Postup přípravy
Dáme vařit vodu na těstoviny - na 1/2 kg těstovin asi pět litrů vody. Vodu osolíme a když přijde do varu, přisyspeme těstoviny a sojovou šunku (granulát). Zamícháme, aby se nám…