Langoše s nivou
Potřebné ingredience
na těsto:
1 kostku droždí NOLI 42 g
1 kg hladké mouky
3/4 l vody
1 polévkovou lžíci soli
1 kávovou lžičku cukru krupice
na pomazánkovou směs:
200 g plísňového sýra
česnek (dle chuti)
60 g másla
mléko (dle potřeby)
Postup přípravy
Všechny ingredience vymícháme v řídké těsto, které přikryjeme a v teple necháme 45 minut odpočinout. Z vykynutého těsta vykrájíme nožem jednotlivé díly, které vytaháme do tvaru…
KROKETY
Potřebné ingredience
800 g vařených teplých brambor
210 g mouky
10 g soli
30 g krupice
1 vejce
Postup přípravy
Oloupané brambory uvaříme a za horka umačkáme nebo nastrouháme. Přidáme krupici, sůl, vejce, podle potřeby mouku. Upravíme krokety, obalíme ve vejci a strouhance a smažíme ve…
LANGOŠE
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky, sůl
1 celé vejce
1 sklenka mléka
50 g droždí
4 středně velké, uvařené, nastrouhané brambory
Postup přípravy
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme 1/2 hod. nakynout. Pak z něj tvarujeme placky o velikosti pánve a smažíme na tuku po obou stranách.
Podáváme s kečupem a…
BRAMBORY ZAPEČENÉ S KYSELÝ ZELÍM
Potřebné ingredience
brambory uvařené ve slupce, nakrájené na kolečka (asi 1 kg)
1 kysané zelí
300 g anglické slaniny nebo uzeného masa
4 cibule nakrájené na tenká kolečka
smetana
sůl, drcený kmín
Postup přípravy
Do zapékací misky vrstvíme brambory, cibuli, zelí a slaninu až do výšky zapékací misky. Končíme bramborami, které osolíme a posypeme drceným kmínem. Pak zalijeme smetanou a…
BROKOLICE ZAPEČENÁ SE ŽAMPIONY
Potřebné ingredience
200 g brokolice
150 g žampionů
2-3 vejce
50 g strouhaného eidamu
sůl, kmín
Postup přípravy
Brokolici rozebereme na růžičky a chvíli povaříme. Nakrájené žampiony orestujeme na oleji na pánvi. Přidáme najemno nakrájenou brokolici, osolíme a okmínujeme. Chvíli dusíme.…
„BRAMBORIZZA“
Potřebné ingredience
4 středně velké brambory
1 menší cibule
1 rajče
1 menší paprika
1 kyselá okurka
1 vejce
strouhaný sýr
provensálské koření, sůl
Postup přípravy
Brambory nastrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Dáme smažit hrubší vrstvu brambor na pánev - posolíme. Převrátíme na druhou stranu - opět posolíme,…