Žampiony se sýrovo-ořechovou náplní
Potřebné ingredience
Pro 4 strávníky-cca 12 větších žampionů (já jsem dnes měla malé) 1 sýr Cottage bez příchuti, cca 100g Nivy, 1 vejce, 2 pl drcených vlašských ořechů (ne mletých)1 cibule, kousek másla (lžička) sůl, pepř, petrželová nať, muškátový ořech (lze vynechat)
Postup přípravy
Ze žampionů vyndat nožičky, hlavy oblanšírovat (vhodit na cca minutu do vařící osolené vody) zcedit a nechat vychladit. Na másle orestovat drobně pokrájenou cibuli, nožičky ze…
Houbová pohanka s kroupami
Potřebné ingredience
hrníček tmavé pohanky, hrníček velkých krup, 1-2 cibule, palička česneku, půl hrníčku nebo hrst sušených hub-čerstvé jsou samozřejmě lepší, sůl, pepř, drcený kmín, sádlo, máslo nebo uzený špek.
Postup přípravy
Sušené houby na několik hodin namočíme ve vodě, poté vyždímeme, čerstvé stačí nakrájet. Kroupy uvaříme v osolené vodě, pohanku jen zalít vařící vodou a nechat cca hodinu nabobtnat…
Smetanové vídeňské noky-jednoduché, rychlé a výborné!!!
Potřebné ingredience
5 rohlíků-nejlépe včerejších,2 vejce, 80g hrubé mouky, 1 smetana ke šlehání, sůl, sekaná petrželka (nemusí být)
Postup přípravy
Rohlíky nakrájet na kostičky, zalít vajíčky rozšlehanými se solí a smetanou, zamíchat, ale nehňácat rukou, byly by pak ubité... nechat chvíli stát, pak zamíchat mouku a petrželku,…
Smažený marinovaný patizon
Potřebné ingredience
1 střední patizon, olivový olej,kari, čerstvá bazalka,kmín,mletý pepř česnek,sůl,2 vejce, kukuřičné lupínky neochucené (corn flakes),mléko, hladká mouka, slunečnicový olej na smažení
Postup přípravy
Patizon oloupat, rozkrojit napůl a pak příčně nakrájet na plátky, vykrojit měkké středy s peckama, zůstanou takové nepravidelné podkovy. Krájet na plátky 0,5 cm, ne tlustší!…
Strapačky s kyselým zelím a slaninkou
Potřebné ingredience
Potřebujeme: 1 kg oloupaných syrových brambor 500g hrubé mouky sůl kyselé zelí (cca 750 g) slanina nebo uzený špek
Postup přípravy
Strapačky: oloupané brambory nastrouháme na jemno nebo rozmixujeme (rychlejší) zamícháme mouku a sůl, přes síto naházíme do většího množství vařící osolené vody. Vaříme cca 7…
Slovenské bryndzové halušky
Potřebné ingredience
1 kg brambor 500g hrubé mouky sůl 1 kysaná smetana 1/2 kelímku 30% smetany 250g bryndzy uzený špek
Postup přípravy
Brambory oloupeme a rozmixujeme v mixeru najemno, přidáme sůl a mouku, vymícháme dohladka. Naházíme přes haluškové síto do většího hrnce s vařící osolenou vodou, promícháme a…