Žampiónové lívance
Potřebné ingredience
250 g hrašky (bezlepkové a bezvaječná těstíčko z hrachu, které se dá koupit ve zdravých výživách)
250 ml vody
1 velká cibule nebo pórek
100 g žampionů
olej na smažení
Postup přípravy
1. Hrašku důkladně rozmícháme s vodou na řídké těstíčko. Cibuli nebo pórek jemně nakrájíme a vmícháme do těstíčka.
2. Do rozehřátého oleje klademe lžící těsto, které…
Žemlovka
Potřebné ingredience
vánočka
mléko
3vajíčka
cukr dle chuti
skořicový cukr
tvaroh
jablka
Postup přípravy
vánočku nakrájím na kousky a namočím do mléka ještě trošku osladím,nechám rozmočit ,zamíchám do toho 3žloutky.Do zapékací mísy ,kterou vymažu máslem dám vrstvu té směsi pak dám…
HOUSKOVÝ KNEDELÍK - rychlovka
Potřebné ingredience
2 housky nakrájené na kostičky
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek mléka
1/2 kostky droždí ( můžeme nahradit práškem do pečiva)
1 vejce
sůl ( asi 1 g )
2 lžíce oleje
Postup přípravy
Všechna přísady smícháme v míse . po vykynutí vyjmeme polovinu těsta a vlyjeme hod do olejem vymazané silikonové formy ( srnčí hřbet ) . Vaříme v mikrovlné troubě cca 7 minut na…
hrnkové knedlíky
Potřebné ingredience
2hrnky polohrubé mouky
2hrnky mléka
2 žloutky
sůl
Postup přípravy
vše zamícháme a přidáme 2 rohliky nakrájené na kostičky,pak sníh ze dvou bílků.Vaříme v hrnkách vymazaných tukem a vysypaných hrubou moukou.Těsto dáváme do dvou třetin hrnku.Dáme…
Klasické halušky
Potřebné ingredience
1 kg syrových brambor
600 g hrubé mouky
1 lžička soli
Postup přípravy
Syrové brambory najemno nastrouhat, opravdu na jemném struhadle jinak to není ono, smíchat se solí a hrubou moukou, nelépe přímo rukama:-)
Protlačujeme přes síto na noky do…
Halušky - nejen pro Šáruš
Potřebné ingredience
1 -2 pytlíky halušek v prášku, 30 dkg slaniny (uzené nebo anglické), 0,5 kg kysaného zelí nebo 1 menší hlávkové zelí nebo 30 dkg brynze (každý nemá rád) nebo 30 dkg strouhaného eidamu nebo vanička tvarohu (na maštění je v tomto případě lepší máslo).
Postup přípravy
Halušky dělám ze sáčku i když moje mamka to bere za svatokrádež - pocházím ze Slovenska - z kolébky halušek.
Když mám čas a chuť tak je dělám pořádně - brambory (asi 1,5 kg)…
Zapečená brokolice
Potřebné ingredience
Brokolice, brambory, sterilované žámpiony, máslo, sýr ( klidně i uzený )
Postup přípravy
Brambory oškrábeme, rozkrájíme a uvaříme do poloměkka. V zapékací míse je smícháme s krátce povařennou na růžičky rozebranou brokolicí a žampiony, osolíme opepříme poklademe pár…
Česnekačky
Potřebné ingredience
brambory,máslo,česnek
Postup přípravy
Na pečící papír nakrájíme asi 1cm plátky z omytých syrových brambor(i se šlupkou),posolíme a necháme v troubě péct tak dlouho,až se na nich udělají hnědé flíčky.
Do misky s…
HUBÁK
Potřebné ingredience
200g hub (čerstvých, nebo mražených - já dám i sušené, které si předem namočím), 100g lískových jader, 300g bílé veky (nebo rohlíků), 2 vejce, 3 lžíce mléka, 70g pórku, sůl, mletý pepř (má být bílý, ale dávám ten, co mám), špetka kari koření
Postup přípravy
1) do osolené vroucí vody dáte houby nakrájené na větší kousky, necháte cca 1 minutu, aby přešly varem
2) pak je scedit, nechat okapat a dát do větší mísy
3) přidat na…
Langoše
Potřebné ingredience
1 kg hladké mouky, 1 kostka droždí (+špetka cukru), 2 vajíčka, 1/2 l mléka, kelímek kysané smetany (200 ml), sůl.
Postup přípravy
Zadělat, vykynout, udělat bochánky, vytáhnout a smažit. Potírám prolisovaným česnekem smíchaným se solí a olejem (kašička), kečup, tatarka, sýr. Nebo na sladko - povidla.
Když…