Dušené červené a bílé zelí
Potřebné ingredience
2 sklenice sterilovaného bílého (červeného) zelí, 1-2 cibule, 2 lžíce sádla, cca 10 dkg slaniny, cca 2 lžíce mouky, sůl, cukr, voda
Postup přípravy
Do hrnce dáme podusit sterilované zelí. Dusíme pod pokličkou, v případě potřeby podléváme vodou a občas promícháme, aby se zelí nepřichytilo.
V druhém hrnci na sádle zpěníme…
Sváteční bramborové růžičky
Potřebné ingredience
Brambory,olej,sůl,zelenina na oblohu-zelený salát,rajče,paprika,okurka,ředkvička.......a pod......,.a párátka.......maminky,není to můj nápad=přišlo mi to e-mailem,ale myslím,že by bylo škoda se o takto skvělý bramborový kousek s Vámi nepodělit....:-)
Bramborové knedlíky s česnekem
Potřebné ingredience
1 kg vařených brambor ve slupce asi 45 dkg hrubé mouky 2 vejce 10 stroužků česneku 10 dkg špeku 3 lžíce majoránky sůl pepř
Postup přípravy
Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku, vejce, prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř a na kostičky nakrájený, lehce orestovaný, špek.
Těsto propracujeme,…
Slany Kolac
Potřebné ingredience
Veganska variace na quiche. I kdyz slany kolac je patrne vhodnejsi pojmenovani ;). Tak jako tak urcite vyzkousejte. Ingredience: 1 pate brisee - klasicke testo na pie, na internetu je nespocet receptu, vyhledejte si ten, ktery vam dle ingredienci a postupu vyhovuje (obvykle se pouziva tuk, mouka, ledova voda, ale muzete pouzit i olej, testo udelat v kuchynskem robotu nebo rucne...). Napln: 1 obri porek (nebo 2 stredni, prip 5 mensich, prip 8 mini :)) cca 250 gr zampionu 3 strouzky cesneku tymian 1 baleni ExtraFirm Silken tofu (patrne by slo pouzit i klasicke, ale nezkousela jsem) 1 konzerva bilych fazoli (bez vody) 3-4 lzice lahudkoveho drozdi 3 lzice skrobu (napr. kukuricny nebo bramborovy) 1 lzicka soli
Postup přípravy
Postup:
Pripravte si formu na kolac - pokud nema neprilnavy povrch, muzete ji lehce vymazat tukem. Ja mam rada spis nizsi, vetsi kolac, jako je na obrazku (vyhodou je, ze se to…
Vánoce bez násilí III :Vegeryba
Potřebné ingredience
◦jeden středně velký, uvařený, nahrubo nastrouhaný celer ◦sáček ovesných vloček ◦směs rybího koření ◦sojová omáčka ◦zeleninový vývar (může být z kostky) ◦strouhanka nebo hraška ◦sojový nebo slunečnicový olej na smažení
Postup přípravy
Vločky (mohou být i pomleté na masovém mlýnku) smícháme s uvařeným nahrubo nastrouhaným celerem, směsí rybího koření, 1-2 lžícemi sojové omáčky a zalijeme cca 1/4 - 1/2 l…
Vánoce bez násilí II :Bramborový salát ze sojovou…
Potřebné ingredience
◦1 kg ve slupce vařených brambor nastriuchame ◦1 sklenička sterilované zeleniny (salátová směs - mrkev, celer, petržel nebo cca po 10dkg na kostičky nakrájené čerstvé, oblanžírované v sladkokyselém nálevu ◦1-2 balení sojanézy (lze i tofunéza) ◦lžíce plnotučné hořčice ◦lžička bílého pepře ◦◦sůl dle potřeby (lepší je ovšem vegi vegi bez glutamanu) ◦◦1-3 mladé cibulky nebo porku nadrobno nakrájené (◦lze přidat pro vylepšení i 1 balení na nudličky nakrájeného vlašského bezmasého salámu)
Postup přípravy
Vše smícháme ve velké míse zamícháme do toho v menší misce připravenou smíchanou kořeněnou majonézu a zbytek po ochutnávání necháme aspoň 1-2 hodiny odležet v lednici k podávání…
Pekingské sójové maso na smetaně
Potřebné ingredience
Balíček sójových kostek nebo nudliček, 1 hrnek vývaru, ve kterém se vařila sója, 1 hrnek smetany, 2 lžíce másla, mouka, chlebová kůrka nebo hotová jíška na zahuštění, sůl, pepř, sójová omáčka, curry, půlky oliv a pražené mandlové plátky na ozdobu
Postup přípravy
1. Nudličky nebo kostky uvaříme ve vodě spolu s kostkou bujónu nebo ve vývaru (cca 20minut). Scedíme. Vývar nevyléváme, budeme ještě dále používat.
2. Okapané maso opečeme…
JEMNÉ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY
Potřebné ingredience
Suroviny :sterilovaná okurka 4 ks sůl cibule 2 ks vařené brambory 1 - 2 misek mletý černý pepř vejce 3 ks uzenina ( uzený ) ,mrkev,mražená,žampiony šlehačka
Postup přípravy
Postup přípravy receptu:
Cibuli očistíme a nasekáme najemno. Okurky a uzeninu nakrájíme na kostičky.
Na másle si zpěníme cibuli. Přidáme uzeninu a okurku,a mrkev na…
LANGOŠE
Potřebné ingredience
POTŘEBNÉ PŘÍSADY Suroviny: 400g hladké mouky, 30g droždí, 2 vařené brambory, 1 lžíce oleje, 1 dl vlažného mléka, sůl
Postup přípravy
Postup:
Připravíme si kvásek, zaděláme na tužší těsto a necháme hodinu vykynout. Mokrou dlaní tvoříme placky velikosti dlaně, které uprostřed natrhneme. Pečeme je v horkém…