Domácí šunka
Potřebné ingredience
POTŘEBNÉ PŘÍSADY\\r\\n\\r\\nKýta nebo kotlety: cca 1 kg masa, vždy 2% soli ( z toho 1% soli praganda, dá se všude koupit a 1% normální soli, může být i mořská ), 10% vody, 1 lžička moučkového cukru, aby se šunka spojila.\\r\\n\\r\\nPOSTUP PŘÍPRAVY\\r\\n\\r\\nMaso nakrájíme na malé kostičky, smícháme se solí, vodou a cukrem a mícháme rukou, až vznikne slizké blátíčko.\\r\\nDo šunkovače dáme pytlík ( byl součástí šunkovače ) a do pytlíku nastrkáme připravenou směs a dáme na 48 hodin do ledničky, pak vaříme při 80 stupních cca 2 hodiny. ( máme teploměr, aby to bylo opravdu 80 stupňů )
Krušovická řezanka-výborná rychlovka
Potřebné ingredience
500g libové vepřové plece,3 lžíce kečupu,100g žampionů(nemusí být),1 malá sklenice sterilovaného leča,sůl,pepř,olej(kdo chce ještě trochu sojovky na dochucení).
Postup přípravy
Maso nakrájíme na nudličky a orestujeme na lžíci oleje.Přidáme pokrájené žampiony,lečo a podusíme pod pokličkou do měkka.Pak osolíme,opepříme(ochutíme sojovkou).Podáváme s rýží.
Domácí šunka
Potřebné ingredience
Kýta nebo kotlety: cca 1 kg masa, vždy 2% soli ( z toho 1% soli praganda, dá se všude koupit a 1% normální soli, může být i mořská ), 10% vody, 1 lžička moučkového cukru, aby se šunka spojila.
Postup přípravy
Maso nakrájíme na malé kostičky, smícháme se solí, vodou a cukrem a mícháme rukou, až vznikne slizké blátíčko.
Do šunkovače dáme pytlík ( byl součástí šunkovače ) a do pytlíku…
Krkovička s hromádkou,americké brambory
Potřebné ingredience
4 plátky z krkovičky,plnotučná hořtice(gurmánská),hladká mouka na obalení,olej,2 cibule,100g anglické slaniny,mletá paprika,asi 10dkg eidamu,sůl,pepř,brambory
Postup přípravy
Krkovičku-lehce naklepeme ,osolíme,opepříme,potřeme hořticí a obalíme v mouce-pak ji prudce opečeme na pánvi.Maso vyndáme a dáme do zapékací misky.V pánvi na výpeku orestujeme…
Uzené medové maso
Potřebné ingredience
500g uzeného masa (plátky), 1 lžíce medu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička krámžské hořčice, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce sójové omáčky, sůl, pepř, trochu vody
Postup přípravy
Maso naložíme do marinády asi na 2hod., poté pečeme 20-30 min. na 200°C.
Bramborová roláda se zelím a cibulkou
Potřebné ingredience
bramborové knedlíky v prášku salám nebo mleté maso cibule koření(guláš,grilovací...) zelí
Postup přípravy
Knedlíky uděláme dle návodu.Na pánev nakrájíme cibulku,usmažíme,přidáme nastrouhaný salám nebo mleté maso,přidáme koření a necháme vychladnout.
Těsto rozválíme,na plát dáme…
Gyrosové řízečky-DĚKUJI JANINCE
Potřebné ingredience
Suroviny: 4 řízky z vepřového masa,6 stroužků česneku, 150-200 g tvrdého sýra, 1/2 kelímku kysané smetany, 1 lžička worchesteru, gyros koření, 1 lžička pikantní hořčice třeba Dion, 1 vejce, strouhanka, sůl, olej, petrželka.
Postup přípravy
Postup
Řízky si naklepeme, osolíme, posypeme gyrosem, pomatláme prolisovaným česnekem(na každý řízek 1 stroužek), dáme do misky a proléváme je olejem, dáme do ledničky alespoň…
vepřovo kuřecí směs k bramboráčkům
Potřebné ingredience
vepřové,kuřecí maso,cibule sojová omáčka,žampiony,sůl,pepř,slanina,smetana
Postup přípravy
maso na nudličky,cibuli na pul kolečka, ochutíme solí,pepřem,soj.omáčkou a necháme chvíli odležet,pak prudce osmažíme a postupně přidáme žempiony,slaninu nakonec smetanu
Segedínský guláš
Potřebné ingredience
vepřové maso,ml.sladká paprika,kmín, kys.zelí, bobkový list,zakysaná smetana,pikantní klobáska,sul,pepř,masox,cibule.
Postup přípravy
vepřové maso na kostky,cibuli na jemno,prvně osmažíme cibuli,opečeme klobásku s masem a dlouho opekáme až pustí štávu klobásku vyndáme maso zasipeme paprikou,osolíme,opepříme a…
Hamburská omáčka
Potřebné ingredience
Vepřové plecko,1 cibuli,1větší mrkev,celer,4 kuličky nového koření,2 bobkové listy,ml.pepř,tymián,sůl,2 kyselé okurky ,10dkg šunky,nebo plátek libového uzeného masa.Mouku na zahuštění.Můžeme dát i smetanu na zjemnění.
Postup přípravy
Osmahneme cibuli do zlatova,přidáme nastrouhanou zeleninu,přidáme koření a orestujeme.Na kostky nakrájené plecko necháme zatáhnout a zalijeme vodou ,nebo vývarem.Ke konci dušení…