Trhané vepřové z krkovičky nebo plece
Potřebné ingredience
1 -1,5 kg krkovice, může být i s kostí, dá se i z plece vcelku - směs koření: 1 lžíce pepře, drceného kmínu, soli, po dvou lžících uzené papriky a třtinového cukru - 1-2 dcl vody - cibule, česnek (ty nemusí být)
Postup přípravy
den předem maso potřít ze všech stran směsí koření, kterou jsme si smíchali v misce. dáme do chladu. v den D zapneme troubu na 130 stupňů. dáme maso do nádoby na pečení, která má…
Domácí tlačenka světlá
Potřebné ingredience
množství dle potřeby v poměru 50% vepřové maso na ovar (např. kousek plecka, maso z hlavy a hlavně podbradek), a 50% koleno (raději zadní, je na něm více masa) a vepř. kůže (nesmí chybět - dělají tam tu želatinu), sůl, drcený kmín, česnek utřený se solí, majoránka, pepř mletý, nové koření mleté
Postup přípravy
Vše vaříme v osolené a okmínované vodě cca dvě hodiny (až maso odpadává od kosti) -vody tolik, aby bylo maso ponořené. po vychladnutí maso nakrájíme na menší kousky (tučnější na…
Pivní šleh s bramboráky
Potřebné ingredience
500 g vepřového masa (kýta, plec) * 2 cibule * 100 g anglické slaniny * 1 sklenice leča * 2 dcl světlého piva * hladká mouka * sladká paprika mletá * pepř * sůl * voda * olej * 4 lžíce kečupu (ostrý je lepší)
Postup přípravy
Osmažíme nadrobno krájenou anglickou, přidáme olej a cibuli nakrájenou na půlkolečka, osmažíme též. Přidáme na nudličky krájené maso, až je osmažené ze všech strany, přidáme 2…
Kořeněná vepřová směs se zelím
Potřebné ingredience
300 g Vepřové maso * sůl * pepř * chilli (pro děti vynecháme) * kari * mletá paprika * 2 stroužky prolisovaného česneku *cibule * 200 ml bílé víno nebo vývar, příp. trochu citr. šťávy * cca půl menší hlávky hlávkového nebo čínského zelí
Postup přípravy
Vepřové maso nakrájíme na jemné nudličky, smícháme kari, papriku a česnek, osolíme a opepříme, přidáme trošku chilli a nasypeme na maso, zalijeme asi 2 lžícemi oleje a necháme…
Vepřové kotlety s kari omáčkou
Potřebné ingredience
vepřové kotlety nebo kýta, může být i plec * pepř * olej * NA OMÁČKU: 1 vrchovatá lžíce hl. mouky * 12% smetana 200 ml * kari * šunka na kostičky * kešu oříšky * sůl * vařené vejce na ozdobu
Postup přípravy
Kotlety naklepeme, opepříme, zalejeme olejem a necháme přes noc uležet.
Osmažíme je na oleji a dáme stranou (nebo 10-30 minut dusíme, dle druhu masa).
Do výpeku přilijeme…
zapečené mleté maso se zelím (kološvárské zelí)
Potřebné ingredience
500 g mletého masa * 2 cibule * 2 stroužky česneku * jeden a 1/2 až 2 sáčky kysaného zelí * 1 sáček rýže (125 g) * 2 nožičky klobásy - papriková * drcený kmín * mletá paprika * sůl * pepř * zakysaná smetana + sladká smetana (12%) - po jednom kelímku************** množství je do pekáče o velikosti 20x33x5 cm
Postup přípravy
Ze zelí slijeme nálev, osmažíme na oleji jednu cibulku s trochou mleté papriky, přidáme zelí, kmín a dáme na 10 minut dusit.
Mezitím osmažíme druhou cibulku na pánvi, přidáme…
Játra po čínsku
Potřebné ingredience
300 g jater (vepřová nebo drůbeží)* 1 pórek* 3 stroužky česneku * solamyl * voda * vegeta * sušený nebo čerstvý zázvor * drcený kmín * 1 červená nebo žlutá paprika * cca 4 lžíce sojová omáčka
Postup přípravy
Játra omyjeme, nakrájíme na nudličky, promícháme se solamylem a trochou vody.
Opečeme je na rozpáleném oleji, dokud se nezačnou od sebe oddělovat (cca 5 minut). Potom přidáme…