Pečeně na pórku a kapii se šlehačkou
Potřebné ingredience
plátky pečeně bez kosti, 1-2 mladého čerstvého pórku, 0,5 červené kapie, anglická slanina, smetana na šlehání, sůl, pepř, olej
Postup přípravy
Plátky nařízneme po stranách, osolíme a opepříme z obou stran. Na trošce oleje si osmáhneme z obou stran, přidáme na drobno nakrájenou slaninu, na kolečka nakrájený pórek a na…
Vepřové pečené na žampionech s kmínovou omáčkou…
Potřebné ingredience
Vepřová pečeně s kostí nebo krkovička (naříznuté na dvou místech), sůl, kmín drcený,, hladká mouka, 2menší cibule, anglická slanina, 2 větší žampiony, 5 stroužků česneku.., masox
Postup přípravy
Cibulku na půlkolečka nebo na drobno jak máte rádi, slanina na kostičky, žampiony krájím na nudličky.... Dáme do pekáčku.
Maso s kostí si lehce naklepeme, osolíme, nakrojíme na…
Jídlo z jednoho hrnce - PEKÁČ - KRKOVIČKA V HOŘTIČNÉM…
Potřebné ingredience
máslo, syrové brambory na kolečka, sůl, pepř, čerstvá nebo mražená zelenina podle chuti (já dávám francouzskou směs), 600g krkovičky, 4 lžíce plnotučné hořtice (1lžíce na jeden plát), 2-3 vajíčka (můžete víc), ďábelská směs, muškátový oříšek , 2 stroužky česneku prolisovaný, smetana na šlehání.
Postup přípravy
Pekáč si vymažeme máslem, a začneme klást na kolečka nakrájené brambory, jednotlivé vrsty osolíme a opepříme, dáme zeleninku - já dělám půl napůl - manžel zeleninu nejí tak tam má…
Vepřová kýta na strouhaných žampionech
Potřebné ingredience
2 stroučky česneku, 1 větší cibule, olej, vepřová kýta cca 600g,cca 20dkg čerstvých žampionů, 2 lříce plnotučné hořtice, sůl, mletý pepř, drcený knín, dvě špetky pálivé červené papriky (půlka kávové lžičky), tmavá instatní jíška
Dušené vepřové na žampionech
Potřebné ingredience
Vepřové plecko, 1cibule, čerstvé žampióny, čerstvá kapie, sůl,(masox nebo vegeta)mletý pepř, staročeské koření, 1bobkový list, koření divočina, olej
Postup přípravy
na oleji si orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, plátky masa osmažíme z obou stran, přidáme nakrájené žampiony a kapiie, krátce spolu orestujeme, přidáme koření ochutíme,…
Klasický segedínský guláš
Potřebné ingredience
1 větší cibule, vepřová kýta - často dávám i "zdravý" bůček, nebo i z krůtího :-), 0,5kg kyselého zelí, kmín celý a drcený, 1 bobkový list, sůl, masox, sladká červená paprika-dávám malý sáček celý, na zahuštění (hladká mouka+voda), olej
Postup přípravy
viz foto
Nic co by jste neznaly, ale třeba někomu pomůže v začátcích vaření
Vepřové výpečky
Potřebné ingredience
vepřové plecko, 4 velké cibule, 5 stroužků česneku, špek, 2 lžičky kmínu, sůl, kostka zel. nebo masového bujonu, hladká mouka, koření grilovací nebo ďábelská směs.....
Vepřový gulášek který jistě znáte
Potřebné ingredience
1kg cibule, 1kg vepřového (vařím často i z krůtího), olej nebo sádlo,3-4 stroužky česneku,10dkg slaniny,masox nebo bujony , sůl či vegeta, jak jste zvyklé.1 malý sáček sladké papriky, 4lžičky papriky gulášové, podle vaši chuti a ostrosti 2lžičky pálivé papriky, 1 lžička drceného kmínu, zakležka (hladká mouka s vodou na zahuštění), majoránka
Postup přípravy
viz postup........
******************************
Samozřejmě guláš máme na jídelníčku asi všechny maminky. Všechny se vaří se stejně nebo obdobně. Ale proč neuvést jak vařím…
Pečená kýta + bram.knedlík + hlávkové zelí
Potřebné ingredience
Takovýto krásný oběd jsem dělala 30.12 a pozvala babičky, dědy a prabábi . Vkládám až teď z důvodu nemoci celé rodiny - nakonec ulehly i děti :-( Zelí jsem vařila den předem, je to lepší, i z důvodu jak se říká, že zelí uleží. Recepty viz níže..................................
Postup přípravy
HLÁVKOVÉ ZELÍ na sladko:
Hlávkové zelí si nakrouháme na kráječi pokud máte nebo nožem na jemné nudličky. Vaříme ve větším hrnci, podlijeme vodou asi z 1/3 objemu zelí. Vždycky…
Dušené masíčko na kyselé skleničce
Potřebné ingredience
Vepřové maso (lze použít i hovězí), sůl, pepř, masox, sojovka,cibule, slanina, olej, sušené houby a sklenička kyselé zeleniny (já použila pikantní směs (lidl-okurka a kapie šla do mé pomazánky pikant viz recepty a zbytek tady pod masíčko)),