Hovězí po burgundsku (boeuf bourguignon)
Potřebné ingredience
1 kg hovězího (kližka, přední, zadní, liší se jen v délce přípravy) + 100g slaniny (může být i anglická) + 100g žampionů + 1 větší mrkev + řapík celeru + 100g celeru + 1 velká cibule + 3 stroužky česneku + 1 lžíce rajského protlaku + 500 ml červeného vína (vím, že má být kvalitní, francouzské a mladé, ale merlot to taky spravil) + 500 ml hovězího vývaru (dala jsem kostku Natur) + tymián, rozmarýn, bobkový list (bouquet garni) + máslo, olej sůl, pepř, mouka + velkolistá petržel
Postup přípravy
Maso nakrájet na kostky jako na guláš. Na rozpáleném oleji v hrnci, který může do trouby, opečeme, opepříme, jakmile se maso zatáhne, dáme stranou. Do hrnce dáme škvařit slaninu,…
Pravý hospodský hovězí guláš
Potřebné ingredience
750 g hovězí maso - kližka nebo přední (nebo líčka - ty ale nejde moc sehnat) * 300 g cibule (pravidlo kolik masa tolik cibule, ale na objem, nikoli na váhu) * sádlo nebo olej * rajský protlak nebo rajče (nemusí být, spíš jen pro barvu) * mletá sladká paprika 2 lžíce * majoránka 3 lžíce * hladká mouka 2 lžíce * brambora nebo střída ze dvou krajíců chleba na zahuštění * 2-3 stroužky česneku * sůl
Postup přípravy
cibuli nakrájíme nahrubo a osmahneme na sádle nebo oleji - tak dlouho, dokud není opečená skoro dohněda. Udělá v guláši správnou barvu a chuť.
Posypeme 2 lžícemi papriky, …
Hovězí a kuřecí maso s houbami
Potřebné ingredience
Na čtyři porce potřebujeme: 4 plátky hovězího masa * 4 kuřecí stehna (nebo celé menší kuře rozdělené na 4 kusy) * 2 cibule * malý rajský protlak * 2 rajčata * hrst sušených hub (nejlepší jsou hřiby, v nouzi lze i žampióny, ale musí být sušené..) * kostka masoxu * mletá sladká paprika * pepř * sůl * olej
Postup přípravy
V širším hrnci nebo pekáči (který se může péct v troubě) osmažíme cibuli a přidáme opepřené, osolené, popaprikované a v mouce obalené hovězí plátky, které opečeme. Na ně položíme…