omáčka na hnědo pro celou rodinu
Potřebné ingredience
Jíška tmavá (100g) mouka (100g) cibul (jedna velká) sádlo (2 lžíce) Tekuté koření (maggi, klasik vitana, kucharek) (50ml) Podravka (1 lžíce) Hovězí ořez nebo jiné maso (může být vepřové i kuřecí) masox (1 kostka) Pepř, sůl, (dle chuti) Sojová omáčka (pár lžic) Worchesterová omáčka (dle chuti) Knedlík, rýže nebo jiná příloha
Postup přípravy
Do rozpáleného hrnce dáme připravené sádlo, přidáme na hrubo nakrájenou cibul. Když nám cibule zesklovatí do křupava, přidáme naše maso nakrájené na kostičky. Po chvilce…
Sauerbraten _ výborné bavorské jídlo
Potřebné ingredience
Doba přípravy cca 30 minut / Doba odpočinku cca 5 - 7 dní / Doba vaření cca 2 hodiny 30 minut Na marinádu: 1 kus celeru 1 velká mrkev 2 m velká cibule 2 stroužky česneku 2 hřebíčky 2 bobkové listy 10 kuliček pepře 5 plodů jalovce Sůl Cukr 400 ml červeného vína 200 ml červeného vinného octa 1,2 kg hovězího masa ( plec nebo kýta) Na pečení masa: 2 lžíce tuku 2 cibule 2 lžíce medu 200 ml vývaru 100 g perníku na strouhání 4 lžíce rozinek
Postup přípravy
V první řadě je potřeba maso naložit 5 dní postačí ve vakuumovém stavu, nebo 7 dní ve volně naloženém stavu K naložení nakrájíme nahrubo kořenovou zeleninu (mrkev, celer,…
Kližka jinak
Potřebné ingredience
1kg hovězí kližka, 3 cibule, 4 mrkve, 2PL marmelády, 2 lžičky červené kari, špetku chili, olej
Postup přípravy
Cibuli osmažíme do hněda na oleji nebo sádle přidáme kari a chili. Krátce orestujeme, aby nám koření nezhořklo, přidáme opéct kližku, přidáme marmeládu a vše pak zaleje vodou, aby…
Hřejivé hovězí chilli s cizrnou
Potřebné ingredience
Rostlinný olejrn1 cibule nakrájená na kostičkyrn1 mrkev nakrájená na kostičkyrn1 zelená paprika nakrájená nadrobnorn2 stroužky česneku rozetřené či nakrájené najemnorn360 g libového mletého hovězího masa (max. 5 % tuku)rn2 lžičky chilli rn1 lžička mletého kmínurn1 lžička paprikyrnŠpetka mleté skořicern400 g rajčat z plechovky nakrájených na kouskyrn200 ml hovězího vývaru nebo Golden Vegetablern1 bobkový listrn200 g konzervované cizrny bez nálevurnSůl a čerstvě mletý černý pepřrnNasekaný koriandr nebo pažitka na ozdoburn2 lžíce nízkotučného řeckého jogurtu
Postup přípravy
Hřejivé jídlo, které vám rozzáří den a rozpálí vás. Toto chilli chutná ještě o kousek lépe, pokud jej necháte odležet do druhého dne. Přenese vás do prosluněného Mexika, takže si…
Hovězí na houbách s domácím houskovým knedlíkem
Potřebné ingredience
Na omáčku: Nejlépe hovězí maso zadní, sušené houby namočené předem ve vodě, smetana 33% citrón, cibule 2 ks. Na knedlík: Hrubá mouka cca 500 g, houska 2 ks, droždí tak půl kostičky, vajíčko 1 ks, voda.
Postup přípravy
Hovězí maso naklepu, osolím, opepřím a dám na orestovanou cibulku. Poté přihodím předem namočené houby i s nálevem. Podleji a dusíme do měkka. Používám většinou papiňák. Je to…
Telecí plátky s bramborem z remosky
Potřebné ingredience
plátky telecího masa, červená cibule, 1-2 lžíce sušené cibule, několik stroužků česneku, sůl, pepř, brambory, máslo
Postup přípravy
Cibuli pokrájet na kolečka, česnek na plátky, brambory na menší díly, maso osolit a opepřit.
Remosku vymazat máslem.
Po obvodu rozložit brambory a lehce osolit.
Krk na černém pivu
Potřebné ingredience
600g hovězího krku, 2 mrkve, 1 řapík celeru, 1 stroužek česneku, 300g černého piva, 2 plné lžíce protlaku, sůl, pepř, tymián, cukr, přepuštěné máslo, 100g anglické slaniny
Postup přípravy
Větší kousky osoleného a opepřeného masa orestujeme na másle, přidáme kousky česneku, protlak, cukr, tymián, slaninu a zarestujeme. Poté přidáme kousky mrkve, celeru a vrátíme…
Dušené hovězí s řepou
Potřebné ingredience
1 lžíce olivového oleje 50 g slaniny, nakrájené na kostičky 1 kg hovězí loupané plece, podle potřeby svázané kuchyňským provázkem 2 červené cibule, na klínky 4 stroužky česneku, drcené 6 malých červených řep, oloupaných a rozpůlených 3 střední mrkve, příčně na špalíky 4 snítky čerstvého tymiánu + k podávání sůl a čerstvě mletý pepř 2 lžíce rajského protlaku 250 ml suchého červeného vína cca 300 ml hovězího vývaru (nebo víc, podle potřeby, lze dolévat horkou vodu) 3 bobkové listy drcený růžový pepř (nemusí být)
Postup přípravy
Na středním ohni rozpalte v hrnci či kastrolu olej a opečte na něm slaninu tak, aby pustila tuk, pak slaninu vyberte děrovanou sběračkou na talíř. Na tuku opečte maso ze všech…
Hovězí guláš z papiňáku
Potřebné ingredience
3/4 hovězí kližky,3 velké cibule, sádlo, mletá paprika, sůl , pepř, asi 3 str.česneku, majoránka,tmavá instant.jíška,voda
Postup přípravy
Nakrájíme si maso na kostky, cibuli nadrobno .V papiňáku rozpustíme sádlo, přisypeme cibuli,kostky masa -osolíme a necháme opečeme.Pak přidáme ml.papriku,pepř asi 3 lžíce instatní…
Jednoduchá a rychlá koprovka s chlebíčky
Potřebné ingredience
RACIO Free style kopr a smetana, 500 g hovězího masa, 500 ml hovězího vývaru, 150 ml mléka, 250 ml šlehačkové smetany, 3 ks mrkve, 2 ks petržele, ¼ celeru, 1 cibule, 1 stroužek česneku, svazek čerstvého kopru, petrželová nať, 3 PL másla, 4 PL hladké mouky, 2 ČL krystalového cukr, 2 ČL citrónové šťávyrn2 ks bobkového listu , sůl, celý pepř podle potřeby
Postup přípravy
Hovězí maso umyjeme, ve větším hrnci zalijeme vodou, přidáme celý pepř, bobkový list a vaříme asi 40 minut. Přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer, cibuli, česnek a svazeček…