Krůtí plátky na zelenině a fazolích
Potřebné ingredience
plátky krůtího masa (celkem cca 500 g masa), mrkev, hrášek, kukuřice, 1 plechovka fazolí v rajčatové omáčce, sůl, pepř, kousek másla na vymazání hrnce
Postup přípravy
Mrkev pokrájet na kostky nebo kolečka.
Do máslem vymazaného hrnce nasypat mrkev + kukuřici + hrášek.
Na to rozložit maso, osolit a opepřit.
Povrch zalít fazolemi…
Plněná sekaná
Potřebné ingredience
* SEKANÁ: 500 g mletého masa (mix hovězí + vepřové), 1 cibule, 1 vejce, 1 lžíce petrželky, ½ lžičky majoránky, špetka drceného kmínu, velká špetka granulovaného česneku, sůl, 1 rohlík (nebo houska), trocha mléka, (strouhanka na zahuštění); * NÁPLŇ: vařená vejce, tvrdý sýr (Gouda, Chedar...), plátky slaniny, párek (klobása), kyselé okurky, baby karotka, paprika...
Postup přípravy
Nejprve připravit suroviny:
- vejce na náplň uvařit na tvrdo
- rohlík pokrájet na kostičky
- cibuli pokrájet na drobno
- petrželku pokrájet
Do mísy dát kostičky…
Krémový květák
Potřebné ingredience
500 g květáku, 200 ml smetany, 100 g čerstvého sýra (Gervais, Lučina, Philadelphia, Matylda...), 2 stroužky česneku, sůl, bílý pepř, 100 g sýra Chedar (Parmezán), máslo na vymazání hrnce, k doplnění na talíři: několik silnějších plátků libové anglické slaniny, čertsvé bylinky (petrželka, pežitka, nať lahůdkové cibulky...),sušená cibule
Postup přípravy
Inspirovala jsem se receptem ze stránek https://www.receptynahubnuti.cz/ .
Nejprve připravit suroviny:
- květák rozebrat na růžičky
- česnek prolisovat
- Chedar…
Vepřová huspenina
Potřebné ingredience
1400 g vepřového kolene (menší zadní vepřové koleno + ½ předního vepřového kolena), 2 mrkve (cca 100 g), 1 petržel (cca 50 g), celer (cca 50 g), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 kuličky černého pepře, 2 kuličky nového koření, ½ lžičky soli, 1 bobkový list, 300 ml vody; na dochucení sůl + cukr +ocet
Postup přípravy
Kolena vložit do hrnce a k nim přidat pepř + nové koření + bobkový list + sůl + vodu.
Pomalit na LOW 5 hodin.
Poté přidat mrkev + petržel + celer + cibuli + česnek.
Kuře s dýňovým pyré
Potřebné ingredience
kuře (stehna, horní stehna, paličky...), pár plátků schwarzwaldské šunky, směs koření na kuře (sůl+paprika+česnek+pepř+rozmarýn), ½ muškátové dýně, 2-3 malé brambory, 2 malé cibule, 3 stroužky česneku, sůl, bílý pepř, máslo na vymazání hrnce, 50 ml vody na podlití, trocha smetany do pyré, dýňový olej na dochucení pyré
Postup přípravy
Nejprve připravit suroviny:
- dýni nakrájet na kostky
- brambory nakrájet na kostky
- cibuli pokrájet nahrubo
- česnek pokrájet na plátky
Hrnec vymazat máslem a…
Kuřecí vývar s kuřecími knedlíčky
Potřebné ingredience
kuřecí odřezky a skelety, kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer...), cibule, hrášek, fazolky, květák, pár kuliček černého pepře, kulička nového koření, koření na ochucení polévky (Solčanka, Vegeta, Polévková vonička...), (případně nějaká příloha, např. nudle, celozrnné nudle...); * KNEDLÍČKY: 160 - 190 g kuřecího masa (nejlépe prsa), 3 lžíce strouhaného parmezánu, 1 stroužek česneku, 1-2 lžíce bylinek (pažitka, petržel, cibulková nať ...), 1 vejce, sůl, bílý pepř, strouhanka
Postup přípravy
Tohle dělám jednou za čas - připravím porce mletého masa i vývaru do mrazáku a podle potřeby jen vytáhnu a něčím doplním.
Prsa vykostit.
Kostru vložit do hrnce, přidat…
Masové koule na zelí
Potřebné ingredience
500 g mletého masa, 1 vejce, sladká paprika, pepř, sůl, 5 lžic rýže Basmati, trocha hladké mouky (pšeničné, špaldy ...), 2 lžíce sušené cibule, 500 g sterilovaného nebo kysaného zelí, na podlití cca 100 ml vody, (v případě potřeby instantní jíška)
Postup přípravy
V míse dobře promíchat mleté maso + rýži + vejce + papriku + pepř + sůl.
Konzistenci směsi upravit moukou a vytvarovat z ní kuličky.
Kuličky nechat zatáhnout v…
Švestkový crumble
Potřebné ingredience
* DROBENKA: 80 g másla, 100 g ovesných vloček, 5 lžic mandlové mouky, 3 lžíce třtinového cukru; * NÁPLŇ: 1 kg švestek, 1 lžíce třtinového cukru, ½ lžičky skořice, (pro zvýšení výživové hodnoty 1 lžíce vanilkového proteinu); * NA DOKONČENÍ: šlehaný bílý řecký jogurt (nebo zakysaná smetana, mascarpone...), lupínky čokolády
Postup přípravy
Švestky vypeckovat a nakrájet na půlky.
Hrnec vymazat máslem a švestky nasypat do hrnce.
Poprášit cukrem skořicí (a proteinem).
Ze všech surovin na drobenku…
Vepřové s mrkví a hráškem
Potřebné ingredience
500 g vepřového masa (plec nebo pečeně), cca 5 velkých mrkví, hrášek, 3 cibule, sůl, bílý pepř, na podlití 150 ml vývaru, na dochucení cukr + citrónová šťáva
Postup přípravy
Nejprve připravit suroviny:
- maso pokrájet na plátky nebo kostky
- mrkev nakrájet na kostky
- cibuli pokrájet na hrubo
Hrnec vymazat máslem.
Na pánvi…
Kuličky v batátovo-mrkvové omáčce
Potřebné ingredience
* MASOVÉ KULIČKY: 500 g mletého masa (hovězí nebo jehněčí), 1 menší červená cibule, 1 lahůdková cibulka, 2 stroužky česneku, 1 vejce, ½ lžičky sladké papriky, sůl, pepř; * DÁLE: 200 g batátů, 150 g mrkve, 1-2 lžíce sušené cibule, špetka mleté kurkumy, větší špetka římského kmínu , sůl, 1 bobkový list, na podlití 200 ml masového vývaru, na vymazání hrnce kousek másla (Ghí), na dokončení omáčky 100 ml smetany ke šlehání (+ případně další masový vývar na úpravu konzistence), (na oživení jídla: pikantní paprika - kozí roh, sladká či pálivá feferonka, chilli nebo jalapeňo)
Postup přípravy
Nejprve připravit suroviny:
- cibuli pokrájet na drobno
- lahůdkovou cibulku pokrájet na kolečka
- česnek prolisovat a utřít se solí
- batáty pokrájet na kostky
-…