Drobenkové (žmolenkové) rohlíky
Potřebné ingredience
1 hrnek vody, šest lžic oleje, 1 vejce (nemusí být, ale jsou pak žlutější a jemnější - pokud bez vejce, pak přidat ještě dvě lžíce oleje), 3 hrnky hladké mouky, půl hrnku cukru, půlka droždí. Na drobenku - půl hrnku cukru moučka, půl hrnku hladké mouky (kdo má rád míň sladké, tak mouky asi 3:2) a tolik oleje, aby to drželo pěkně pohromadě. A ještě vajíčko nebo aspoň bílek na pomazání.
Postup přípravy
Naházet do pekárny nebo nechat vzejít kvásek a zadělat klasicky. Nechat kynout. Pokud těsto lepí, přidat ještě trochu mouky. Jakmile těsto zdvojnásobí objem, nabírat lžící,…
CHLEBOVÁ PAŠTIKA
Potřebné ingredience
Asi kilový chléb (starý, tvrdý, nebo nepovedený z pekárny), 4 vejce, půl kila sekané (syrového mletého masa), česnek (asi 4-6 stroužků), pepř, kmín, sůl, majoránka, paprika - přibližně po lžičce, nebo podle chuti
Postup přípravy
Chleba nakrájím nebo nalámu na kusy a zaliju vodou. Když voda nasákne, sliju přebytek, přidám ostatní suroviny a pořádně promíchám. Vložím směs do pekárny (bez háku). Nastavím…