Chlebové zelňáky
Potřebné ingredience
Vykynuté chlebové těsto (jaké kdo má rád), já dělám z chlebové mouky a z rozmixovanými ovesnými vločkami, kysané zelí, restovaná cibulka.
Postup přípravy
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, každý vyválíme na cca 1cm silnou placku, poklademe vyždímaným kyselým zelím, posypeme osm. cibulkou a zamotáme. Nakrájíme na cca 3cm široké…
Chléb babičky Evy
Potřebné ingredience
350ml vody, 2 lžičky cukru, 1,5 lžičky sušeného mléka, 2,5 lžičky soli, 2 lžičky octa, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky olivového oleje, 50g celozrnné mouky, 150g žitné mouky, 360g hladké mouky, 1,5 lžičky sušeného droždí, 3 lžičky semínek ( slunečnice, dýně, sezam atd.)
Postup přípravy
Ingredience vkládám do formy domácí pekárny v uvedeném pořadí. Semínka dám někdy hned na začátku do vody, ale jen ty malé... Dýně raději až po "zvukovém signálu" na…
Housky z domácí pekárny
Potřebné ingredience
Recept mám od kamarádky: 250ml mléka, 30g másla, 175g hrubé mouky, 200g hladké mouky, 1,5 lžičky soli, 1 lžíce cukru, 1 lžička sušeného droždí, příp. mletý kmín, sušený česnek, apod.+posyp
Postup přípravy
Na dno DP nalít tekuté přísady, nasypat sypké přísady, nahoru na jednu stranu sůl, na druhou droždí a cukr. Po vykynutí uplést houstičky, pomašlovat např. mlékem, příp. posypat,…
Vánočka s postupem + briošky
Potřebné ingredience
20g droždí (1/2 kostky), 250ml mléka, 80-100g cukru krupice, 500g hladké mouky, citronová kůra, vanilkový cukr, 60g másla, 1 žloutek, špetka soli
Postup přípravy
Výroba těsta: Na dno domácí pekárny vlít tekuté přísady (žloutek, teplé mléko, rozpuštěné máslo), nasypat sůl, citr. kůru (nebo jiné koření, např. špetku mletého anýzu), mouku (i…
Rohlíky
Potřebné ingredience
Suroviny: 250 ml mléka špetka cukru 1 lžička soli 3 lžíce oleje 2 vejce 500 g hladké mouky 1,5 lžičky nebo necelá 1/2 čerstvého droždí
Postup přípravy
Všechny přísady dám do domácí pekárny v pořadí, jak jsu napsány, zapnu program na těsto (hnětení, kynutí). Po vykynutí těsto přendám na pomoučený vál , těsto se moc nelepí, tudíž…
Škvarkový chléb
Potřebné ingredience
150 ml kysané smetany, 200 ml vody, 1 lžíce octa, 1 vrchovatá lžíce jemně mletých škarků (nebo škvarkové pomazánky), 1,5 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1 lžička kmínu, slunečnicová semínka, 150 g žitné mouky chlebové, 350 g pšeničné mouky hladké, 1 lžička sušeného droždí
Postup přípravy
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Sandwich. Já mám pekárnu Moulinex a volím program 2, 750g. Po upečení chléb vyklopíme z formy a necháme na…
Německé preclíky - Laugenbrezel
Potřebné ingredience
V pekárně si připravte těsto z 500g hladké mouky, 250 ml vody, 20g sádla, dvou lžiček soli, dvou lžiček cukru a 20g čerstvého droždí (půl kostičky). Těsto nechejte po vypracování v pekárně jen 10 minut a pak ho vyndejte na vál. Tj. nenechávejte ho vykynout - pouze propracovat.
Postup přípravy
Pokaždé, když jedu do Německa se snažím si někde koupit jejich skvělé preclíky - Laugenbrezel - tmavě hnědé, křupavé s velký kousky soli...Letos ve Frankfurtu jsem to nestihla a…
BAGELS
Potřebné ingredience
250 ml vlažné vody, 4 lžíce změklého másla, 1 lžička soli, 1 lžíce cukru, 420 g hl. mouky ( podle potřeby přidáme) čtvrtka čerstvého droždí nebo 1 1/2 lžičky sušeného, mléko na potření, semínka - kmín - koření - mák na posypání
Postup přípravy
Všechny suroviny dáme do pekárny a zapneme program těsto. Pokud je těsto řídké přidáme ještě mouku.
Po skončení programu těsto vyklopíme a rozdělíme na ........ dílu.
Z…