Chléb á la ciabatta
Potřebné ingredience
350 ml vody, alespň 2 lžíce nálevu z oliv, nejlépe část vody nahradit nálevem, 2 lžíce olivového oleje, 250 g hladké mouky, 250 g chlebové mouky (dávám špaldovou), 1/2 kostky droždí, sůl, pepř, oregano, můžeme přidat lístečky bazalky a kolečka černých oliv, hrubá mouka na podsypání.
Postup přípravy
Recept na krásně voňavý a nadýchaný chlebík je následující:
1. Do pekárny dáme tekuté přísady, pak sypké. Oreganem nešetříme, bazalku doporučuji čerstvou a olivy lépe černé…
Nadýchaná bramborová focaccia - na celý plech
Potřebné ingredience
Těsto: 120 ml mléka nebo vody, 50 ml olivového oleje, 500 g brambor, 500 g polohrubé mouky, špetka cukru, špetka soli, 1/2 čerstvého droždí, 1 vejce, můžeme přidat slaninu a sýr (např. ementál) nakrájené na kostičky. Dále potřebujeme žloutek a olivový olej na potření, černé olivy, rozmarýn a hrubou sůl na posypání.
Postup přípravy
Nejdříve si uvaříme brambory ve slupce. Vychlazené nastrouháme a přidáme k ostatním surovinám.
Těsto zpracujeme v pekárně a vykynuté dáme na plech vyložený pečícím papírem…
VÝBORNÝ CHLÉB - zatím nejlepší, jaký jsem kdy pekla
Potřebné ingredience
380ml vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 400 g hladké mouky, 100 g chlebové žitné mouky, 100 g celozrné (dala jsem špaldovou) mouky, sůl, pepř, kmín, 1/2 kostky droždí
Postup přípravy
1. Těsto si připravíme v domácí pekárně.
2. Vykynuté těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem a uděláme bochánek. Pokud se lepí, poprášíme ještě hladkou moukou, aby…
Olivové žemličky
Potřebné ingredience
250ml vody (nebo mléka), 100ml olivového oleje, 2 vejce, 600g mouky (hladké, špaldové hladké nebo celozrné jemně mleté), špetka soli, špetka cukru, 50g nakrájených oliv, půl kostky čerstvého droždí, sýr a olivy na ozdobu
Postup přípravy
Ze všech surovin připravíme těsto v DP nebo klasickým způsobem.
Těsto si rozdělíme na 16 kousků, ze kterých uděláme "kuličky". Dáme na plech s pečícím papírem a…
Nadýchané nivové housky - briošky
Potřebné ingredience
300 ml mléka, 50 g změklého nebo rozpuštěného másla, 100 g strouhané nivy, 300 g hladké mouky, 200 g žitné chlebové mouky (může být i celozrná), 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 1,5 lžičky sušeného droždí (nebo půl kostky čerstvého), 2 lžíce lístků tymiánu, hrubá sůl a provensálské koření na posypání
Postup přípravy
Těsto připravíme klasickým způsobem nebo v domácí pekárně na program těsto. Po vykynutí rozdělíme na dvě poloviny, každou polovinu opět na poloviny a zase, až máme 8 stejných…