Koláče - krásně měkké a vláčné i na druhý den
Potřebné ingredience
Těsto: 1/2 kostky kvasnic, 250-300ml mléka, 60g cukru krupice, 500g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 60g másla, 1 žloutek, špetka soli - do domácí pekárny dát v pořadí: žloutek, rozpuštěné máslo, špetku soli, prosátou mouku a prosátý cukr, vanilkový cukr, kvásek z kvasnic a ohřátého mléka. Po vykynutí vytvořit koláče, uprostřed zploštit, naplnit nádivkami (nejlépe sáčkem nebo zdobičkou), pomašlovat bílkem s troškou mléka a upéct na střední teplotu. Hned po upečení zacukrovat, aby se vlhkost udržela uvnitř a koláče nevysychaly.
Postup přípravy
Veškeré kynuté pečivo peču z tohoto těsta, skvěle chutná, netvrdne a nevysychá.
Housky z domácí pekárny
Potřebné ingredience
Recept mám od kamarádky: 250ml mléka, 30g másla, 175g hrubé mouky, 200g hladké mouky, 1,5 lžičky soli, 1 lžíce cukru, 1 lžička sušeného droždí, příp. mletý kmín, sušený česnek, apod.+posyp
Postup přípravy
Na dno DP nalít tekuté přísady, nasypat sypké přísady, nahoru na jednu stranu sůl, na druhou droždí a cukr. Po vykynutí uplést houstičky, pomašlovat např. mlékem, příp. posypat,…
Vánočka s postupem + briošky
Potřebné ingredience
20g droždí (1/2 kostky), 250ml mléka, 80-100g cukru krupice, 500g hladké mouky, citronová kůra, vanilkový cukr, 60g másla, 1 žloutek, špetka soli
Postup přípravy
Výroba těsta: Na dno domácí pekárny vlít tekuté přísady (žloutek, teplé mléko, rozpuštěné máslo), nasypat sůl, citr. kůru (nebo jiné koření, např. špetku mletého anýzu), mouku (i…
Celozrnné rohlíky z domácí pekárny
Potřebné ingredience
Na motivy receptu z Bakulca.cz: 250ml mléka, 2 vejce, 3 lžíce oleje, lžička cukru, 2 lžičky soli, 250g hladké mouky, 250g celozrnné žitné mouky (nebo jiná kombinace jiných typů mouky), 1,5 lžičky sušeného droždí+kmín, příp. hrubá mořská sůl, příp. mák, příp. sezamové semínko, atd.
Postup přípravy
Na dno DP nalít tekuté přísady, nasypat sypké přísady, nahoru na jednu stranu sůl, na druhou droždí a cukr. Po vykynutí umotat z kruhových výsečí rohlíky, vyskládat na plech…