KOLÁČKY
Potřebné ingredience
½ kg polohrubé mouky 2 žloudky 1 celé máslo – změklé špetka soli 2lžice cukru – krupice kvasnice – z ¾ kostky zadělat kvásek mléko asu půl hrnku ohřát (jen do kvásku s špetičkou soli a trochou cukru)
Postup přípravy
SVATEBNÍ KOLÁČKY
POTŘEBUJEME:
½ kg polohrubé mouky
2 žloudky
1 celé máslo – změklé
špetka soli
2lžice cukru – krupice
kvasnice – z ¾ kostky…
MANDLOVÉ KULIČKY - nepečené
Potřebné ingredience
piškoty,máslo, cukr, rum Těsto: 50 dkg mletého cukru - přesít 30 dkg sušeného mléka 1 máslo 2 bílky 1/3 mandlové tresti - sladké
Postup přípravy
Dva piškoty slepíme máslovou nádivkou (na uvedenou dávku asi 50 slepených piškotů), slepené piškoty namočíme v rumu zředěného v poměru 1: 1 s vodou. Namáčím jen tak tu polovinu,…
VANILKOVÉ ROHLÍČKY
Potřebné ingredience
1 1/2 hrnku hladké mouky, 3/4 hrnku nastrouhaných lískových oříšků, 4 lžíce másla, 3 lžíce moučkového cukru, 2 vanilinové cukry, 1 žloutek, trochu bílého jogurtu nebo mléka
Postup přípravy
Všechny suroviny spojíme ve vláčné těsto. Z těsta odkrajujeme kousky, ze kterých tvarujeme malé rohlíčky. Přeneseme na plech a v předehřáté troubě upečeme. Ještě teplé rohlíčky…
Miništoličky (z Apetitu)
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky, 3 lžíce třtinového cukru, 1 lžička soli, 1 sáček sušeného droždí, 3 lžičky koření do perníku, 80 g měkkého másla, 200 ml teplého mléka, 1 lžička medu, 2 lžice rumu, 2 vejce, 2 lžíce slunečnicového oleje, 180 g rozinek (dala jsem jen 100 g), 30 g kandované citronové kůry, 50 g kandovaných třešní, strouhaná kůra z pomeranče a citronu, 1 balení marcipánu (asi 200 g), mandlové lupínky na posypání
Postup přípravy
Mouku prosijeme do mísy, přidáme droždí, cukr, sůl a perníkové koření. Směs promícháme a přidáme měkké máslo.
Mléko, med a rum prohřejeme a vmícháme vejce. Tekutou směs…
Včelí úlky s koňakovou náplní
Potřebné ingredience
cca 35 ks: 160 g dětských piškotů, 50 g moučkového cukru, 60 g mletých lískových oříšků, 40 g měkkého másla, 60 g strouhané čokolády (hořké), 2-3 lžíce rumu, 1 bílek, moučkový cukr smíchaný s kakaem na vysypání formiček ********** NÁPLŇ: vaječný koňak + sušené mléko (smetana do kávy)
Postup přípravy
Umleté piškoty smícháme s cukrem, oříšky, čokoládou, máslem, rumem a nakonec spojíme bílkem. Vypracujeme hmotu, kterou mačkáme do formiček vysypaných moučkovým cukrem smíchaným s…
Vosí hnízda ,úly - cca 40 ks
Potřebné ingredience
200g dětských piškotů , 180g cukr moučka , 80g másla ,2 lžíce rumu ,2 lžíce vody ,3 lžíce kakaa-nemusí být **** NÁPLŇ: 100g moučkového cukru ,100g másla ,1 syrový žloutek ,1 lžíce rumu , vanilkový puding 1/2 pytlíku ,1/4 lmléka
Postup přípravy
Rozemleté piškoty ,cukr ,máslo ,rum, vodu a kakao zpracujeme na tuhé těsto a tvoříme pomocí formiček úly.
Je dobré nechat úly cca 1 týden zaschnout v uzavřené krabici ,aby…
Kokosová nepečená roláda
Potřebné ingredience
45 dkg strouhaných piškotů , 20 dkg mouč.cukru , 3 lžičky kakaa , kousek másla , 1/10 l černé silné kávy , rum dle chuti Náplň : Vyšleháme 1 celé máslo + 20 dkg moučk.cukru spaříme 12 dkg kokosu s 2 lžícemi vřelé vody ( já dávám i trochu víc) , rukou propracujeme přidáme k máslu a přidáme rum
Postup přípravy
Zpracujeme v těsto , nebojíme se a klidně přidáváme vychladlou černou kávu a rum , aby bylo těsto pěkně gumové a vláčné . Rozdělíme na 4 stejné kusy a přes papír vyválíme …
Šlehačkové cukroví
Potřebné ingredience
350g hladké mouky, 1 hera, 1 šlehačka 30% (200ml), moučkový cukr s vanilkovým na obalení
Postup přípravy
Z mouky, hery a šlehačky uděláme těsto, které necháme asi tak 1 hodinu odležet. Pak vyválíme a vykrajujeme různé tvary, pečeme při 150´C . Když máme pečíno tak necháme chvilku…
Máslové kytičky stříkané
Potřebné ingredience
200g másla, 100g cukru, 1 vejce, 8 lžic mléka, 200g polohrubé mouky, 100g škrobové moučky, marmeláda ( rybízová, nebo linecká)
Postup přípravy
Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme vejce a mléko. Potom přimícháme mouku se škrobovou moučkou a vypracujeme těsto, dáme ho odpočinout do lednice tak na hodinku. Pak už jen…
****VÁNOČNÍ CUKROVÍ 2010*****
Potřebné ingredience
Ořechová srdíčka, žloutkové z formiček, linecké, duté rohlíčky, pařížské rohlíky, mocca, išelské dortíky, trubičky, vanilkové rohlíčky, kokosky, zázvorky, ořechy tmavé a světlé, pařížské tyčky, masarykovo, marokánky, burizonky.
Postup přípravy
Ořechová srdíčka
350 g hl. mouky, 250 g másla, 125 g cukru, 100 g ořechů, citr. kůra, špetka soli, půl lžičky skořice, 2 vejce van. cukr. Vykrajujeme, upečené slepuji ořechovým…