Perníčky (ihned měkké)
Potřebné ingredience
80 dkg hladké mouky, 12 dkg tuku, 28 dkg moučkového cukru, 4 vejce + 1 na potření, 2 lžičky jedlé sody, 4 lžíce medu, 2,5 lžičky perníkvého koření (POZOR-NÉ kypřící prášek do perníku!!!!), 1 lžíce kakaa, citrónová kúraPOLEVA: 1 hrnek moučkového cukru, 1 lžička citrónové šťávy, 1 bílek a to utřeme ručně až je dostatečně hustá. Pokud je řídká, přidat trošku cukru, pokud hustá, kapku citrónové šťávy.
Postup přípravy
Ze všech surovin vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme SILNĚJŠÍ tvary, potřeme je vajíčkem a upečeme . Opravdu lepší jsou silnější tvary a né péct až moc dozlatova, pak křupou…
Linecké pudinkové těsto-na vánoční cukroví slepované…
Potřebné ingredience
60 dkg polohr.mouky,35 dkg Smetolu (nebo Lukany,Hery apod.),30 dkg ml.cukru,7 vanilkových pudinků(prášek),3 celá vejce,1/2 prášku do pečiva.
Postup přípravy
Všechno se klasicky prohněte.
Výhodou je,že toto linecké se nepřilepuje na vál ani na váleček a dobře se tvaruje a moc krásně voní. Dop. péct dříve a nechat zaměknout v chladu.…
ČOKOLÁDOVÉ KOSTKY
Potřebné ingredience
3 žloutky,15dkg másla,30dkg moučkového cukru,50dkg polohrubé mouky,10dkg sekaných ořechů,0,25l mléka,1 prášek do pečiva,sníh ze 3 bílků POLEVA:2 kostky ztuženého tuku,6 lžic kakaa,7 lžic rumu,Vše rozpustíme za stálého míchání na mírném ohni
Postup přípravy
Suroviny utřeme a pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu.Studené nakrájíme na pravidelné kostky,namáčíme v polevě a obalujeme v moučkovém cukru s kokosem nebo oříšky.Polevu…
Nekynutá tvarohová vánoční štola
Potřebné ingredience
370-400 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1 vanil. cukr, 1,5 kypř. prášku, 1 lžička pomeranč. kúry (dá se koupit chemicky neošetřená sušená), 125 g cukru krupice, 1 měkký tvaroh, 100 g rostlinného tuku (např. Hera), 2 vejce, 50 g rozinek, 50 g vlašských ořechů *** po upečení: 60 g másla, 50 g moučk. cukru, alobal
Postup přípravy
Do mísy si dáme mouku, cukr krupici, sůl, prdopeč, van. cukr, pomer. kúru, nahrubo posekané ořechy, nahrubo posekané rozinky, vejce, tvaroh a rostlin. tuk (předem rozpuštěný a…
Studentská pečeť
Potřebné ingredience
250 g tuku
200 g cukru moučka
3 vejce
3 pol. lžíce kakaa
3 tatranky
100 g ořechů
1 želírovací sáček
100 g rozinek
Postup přípravy
Tuk s vejci, cukrem a kakaem mícháme ve vodní lázni dohladka. Potom přidáme ostatní (rozinky předem namočíme). Nalijeme do předem máslem vymazané formy a necháme ztuhnout.
Pracinky z tatranek
Potřebné ingredience
6 ks strouhaných tatranek (oříškové jsou nejlepší)
38 dkg Hery
15 dkg cukru moučka
2 vajíčka
1 lžíce kakaa
45 dkg hl. mouky
Postup přípravy
Plníme do formiček na pracinky a horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Plněné ořechy
Potřebné ingredience
40 dkg hl. mouky
32 dkg másla
16 dkg cukru
12 dkg ořechů
2 lžíce kakaa
Z toho vypracujeme těsto
Náplň:
20 dkg másla
20 dkg cukr moučka
utřít a pak přidat:
2 žloutky
1 lžíce kakaa (nemusíme, chceme-li světlý krém)
trochu rumu nakonec
Postup přípravy
Do suchých formiček vytlačíme důlek. Nakonec po upečení a slepení krémem obalíme v cukru s kakaem. Z jedné dávky jich je hodně.
Linecké
Potřebné ingredience
50 dkg hl. mouky
15 dkg moučkového cukru
30 dkg másla
5 žloutků
trochu prdopeč
1 vanilkový cukr
Postup přípravy
Z těsta vykrajujeme různé tvary, lepíme k sobě marmeládou. Jsou křehounké a výborné.
Vanilkové rohlíčky
Potřebné ingredience
15 dkg hl. mouky
2 dkg cukru
5 dkg loupaných mandlí (ořechů)
11 dkg másla
1 vanilkový cukr
1 žloutek
Moučkový cukr + vanilkový cukr na obalení
Postup přípravy
Z těsta tvarujeme rohlíčky, pečeme do růžova. Ihned horké obalujeme v cukru.
Vosí hnízda
Potřebné ingredience
200 g mletých piškotů
180 g moučkového cukru
80g másla
4 lžíce rumu
2 lžíce vody
3 lžíce kakaa
náplň:
10 dkg másla
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce rumu
1 žloutek
Postup přípravy
Do hnízd uděláme dírku, třeba koncem vařečky a plníme náplní. Přiklopíme piškotem.