Tygří oči
Potřebné ingredience
budeme potřebovat 300 gr hladké mouky,40 gr cukru moučka,100 gr vlašských ořechů,200 gr másla,2 žloutky,džem-já měla domácí meruňkový,cukr na posypání......................................... měla jsem tři plechy po 42 kouscích
♣♣♣kokosky 1-2-3♣♣♣
Potřebné ingredience
salko,kokos
Postup přípravy
Vlijeme salko do mísy,zasypeme sáčkem kokosu,podle potřeby ještě dosypáváme kokos,těsto musí být úplně husté a držet pohromadě,umícháme,na plech na pečící papír lžičkou tvarujeme…
+++Pomerančové kytičky+++
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky,1 prdopeč,150 g moučkového cukru,1 vanilkový cukr,špetka soli,nastrouhaná kůra z 1 citrónu,4 žloutky,250 g másla,100 ml pomerančové šťávy-100%,světlá a tmavá poleva-třeba Dr.Oetker
Postup přípravy
Na vál si prosijeme mouku s prdopečem,cukrem,přidáme vanilkáč,sůl,citr.kůru a promísíme,uděláme důlek,vyklepneme do něj žloutky,přidáme kousky změklého másla a postupně přidáváme…
+++DUO spirálky+++
Potřebné ingredience
315 g másla nebo Hery,150 g moučkového cukru,1 velké vejce,470 g hladké mouky,1 sáček vanilkového cukru,citron.kůra,špetka soli,lžíce kvalitního kakaa,mouka na vál,vejce na potření
Postup přípravy
Na vál prosijeme mouku,přidáme měkké máslo,oba cukry,vejce,kůru a sůl a velmi rychle rukama zpracujeme těsto,rozdělíme na dvě poloviny a do jedné zapracujeme kakao,necháme obě…
+++Rafaello z Delissy-nejlepší!+++
Potřebné ingredience
4 bílé Delissy,100 g másla,oloupané a spařené mandle,kokos,na zahušťení sušené mléko je i možno udělat obměnu-místo bílé Dellisy můžeme použít griliášové vlnky,taky super
Postup přípravy
Delissy nasekáme/pomeleme,promícháme s měkkým máslem a dle potřeby zahustíme sušeným mlékem,dáme na chvíli do lednice a pak děláme kuličky,do každé vtlačíme spařenou a oloupanou…
+++Išlské dortíčky+++
Potřebné ingredience
200 g hladké mouky150 g tuku,70 g moučkového cukru,20 g kakaa,30 g umletých mandlí, Zdobení-čokopoleva,půlené loupané mandle,džem/nutela
Postup přípravy
Ze surovin vypracujeme těsto,zabalíme do folie,necháme odpočinout a pak vyválíme na asi 4 mm tloušťky,vykrajujeme kolečka,zvolna upečeme v troubě,slepíme nutellou nebo džemem…
+++Rumová srdíčka+++
Potřebné ingredience
150 g másla,60 g moučk.cukru,1 lžička vanilkového cukru,1 lžíce rumu,200-250 g polohrubé mouky-podle potřeby Poleva-100 g moučkového cukru,1-2 lžíce rumu
Postup přípravy
Měkké máslo utřeme s oběma cukry do pěny a postupně řidáme rum a prosátou mouku.Vypracujeme vláčné těsto,dáme odležet do chladu-aspoň na hodinu.Odleželé vyválíme,vykrajujeme…
+++Klášterní rohlíčky+++
Potřebné ingredience
140 g hladké mouky,100 h lískových ořechů,100 g másla,50 g moučk.cukru,1 žloutek,trošku mléka,čokopoleva,nahrubo nastrouhané lískové oříšky na posyp
Postup přípravy
Mouku prosijeme,přidáme nastrouhané ořechy,cukr,změklé máslo a žloutek.Vypracujeme vláčné těsto,podle potřeby dolijeme kapku mléka.Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme rohlíčky…
+++Dvojbarevná roláda+++
Potřebné ingredience
250 g strouhaných piškotů,100 g vlašských ořechů,100 g moučkového cukru,100 g másla,2 vejce,6 lžic černé silné kávy,2 lžíce kakaa,2 lžíce rumu Na krém-200 g měkkého másla,70 g moučkového cukru,2 lžíce rumu,1 čerstvý domácí žloutek
Postup přípravy
Máslo ušleháme do pěny,přidáme cokr,žloutek,rum-vyšleháme hladký krém.
Rozpuštěné máslo smícháme s ořechy,piškoty,cukrem,vejci,kávou kakaem,rumem a vypracujeme těsto…
+++++++Květiny perníčky+++++++++++++++
Potřebné ingredience
500 g hlad.mouky,200 g moučkového cukru,180 g medu,100 g másla,2 velká vejce,2 lžíce kakaa,2 lžičky koření do perníku,lžička sody.Vypracujeme řádně těsto,necháme uležet v lednici 24 hod. .........................................................................................................................Pak vyválíme a tvoříme vykrajovátky perníčky silné zhruba půl cm a klademe na plech na pečící papír a při 160-180 stupních /dle trouby,já peču asi na 170/ pečeme-asi 8-10min-dle trouby,vytahuju je ihned jak drží tvar.Ještě horké perníčky potírám rozšlehaným vejcem,aby se leskly,po zaschnutí zdobíme.Používám na zdobení bílkovou polevu-1 bílek,180 g moučkového cukru,alespoň 6 x prosátého,2-3 lžičky citron.šťávy-mícháme alespoň 15 min.do zbělení,já zdobím sáčkem Základem toho,aby byly perníčky měkké je hlavně to,nevyvalovat je tenké a nepéct dlouho,opravdu hned jak drží tvar vyndávám,za celých 11 let co je peču jsem je nikdy tvrdé neměla
Postup přípravy
viz nahoře.Nemusí se ani dělat tři týdny dopředu,jak se dělávají,aby změkly,já je dělám tak týden dopředu,jsou jak peříčko