Vánočka i pro levé ruce
Potřebné ingredience
500 g polohrubé mouky,
125 g moučkového cukru (část lze nahradit vanilkovým cukrem),
100 g másla,
3 - 4 g sádla,
1 vejce,
1 vejce na potření těsta,
1 žloutek,
32 g droždí,
250 ml mléka,
špetka soli,
citronová kůra,
malá hrst rozinek namočených v rumu,
nasekané mandle.
Postup přípravy
Tohle je recept na ideální kynuté těsto, protože ať jsem je dělala z jakékoli mouky (= s jakýmkoli obsahem lepku), tak jsem je nikdy nemusela "dosypávat" moukou nebo "dolívat"…
Babiččina vánočka
Potřebné ingredience
kg. polohrubé mouky
200 gr. másla
250 gr. pískového cujru
84 gr. kvasnic (tj. 2 kostky)
5 žloutků
1 vejce
140 gr. sekaných mandlí
140 gr. rozinek
špetka soli
citronová kůra z jednoho citronu,
mléko dle potřeby
Postup přípravy
V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo vykynuté droždí ( v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a kvasnice) , cukr, pět žloutků …