Florentky
Potřebné ingredience
125 g mandlí (hotové kostičky nebo hranolky); 120 g sušených meruněk a rozinek; 100 g krupicového cukru; 25 g rostlinného ruku; 125 ml šlehačky; 12 lžic hladké mouky; 200 g čokolády na vaření (lépe hotovou tmavou čokoládovou polevu)
Postup přípravy
Meruňky i rozinky nakrájíme na kousíčky.
V připravené nádobě svaříme šlehačku, cukr a tuk. Do vroucí směsi zamícháme mandle, sušené meruňky a rozinky. Odstavíme a vmícháme…
Zimní květy
Potřebné ingredience
375 g hladké mouky; 125 g cukru; špetka soli; 1 vejce; 200 g másla nebo rostlinného cukru; 1 lžička prášku do pečiva; 2 lžičky mleté skořice; 125 g červené marmelády (nejlépe linecké nebo rybízové)
Postup přípravy
Z mouky cukru, soli, vejce, tuku, prášku do pečiva a skořice vypracujeme těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme aspoň na 2 hodiny odležet do ledničky.
Na pomoučeném vále z těsta…
Vanilkové rohlíčky
Potřebné ingredience
25 dkg hladké mouky; 6 dkg moučkového cukru; 20 dkg másla nebo Hery (příp. 10 dkg másla a 10 dkg Hery); 2 žloutky; 12 dkg mletých vlašských ořechů; trochu citrónové kůry
Postup přípravy
Ze všech přísad najednou zpracujeme těsto, ze kterého tvarujeme malé rohíčky a pečeme v troubě (180°C) dozlatova. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaným s jedním…
Tatrankové kuličky (nepečené)
Potřebné ingredience
180 g másla nebo rostlinného tuku, 150 g moučkového cukru, 1 vanilinový cukr, 2 lžíce kakaa, 100 g strouhaného kokosu, 3 tatranky, strouhaný kokos na obalení, papírové cukrářské košíčky.
Postup přípravy
V misce utřeme změklý tuk s moučkovým a vanilinovým cukrem a kakaem do pěny .
Na bílé kuličky samozřejmě kakao vynecháme ,o).
Přidáme strouhaný kokos, nahrubo nadrcené…
Vosí hnízda (nepečené)
Potřebné ingredience
200g moučkového cukru; 200 g mletých ořechů; 1 vejce; 1 lžíce kakaa; 5 dkg nadrcených piškotů; moučkový cukr na vysypávání formičky; malý pytlík celých piškotů na podstavce; čokoládová poleva
Postup přípravy
Z cukru, ořechů, kakaa, vejce a strouhaných piškotů zpracujeme těsto.
Formičku lehce vysypeme cukrem a těsto do ní vtlačíme. Klepnutím vyklopíme úl a postavíme na celý piškot.…
Bratislavská roláda (nepečená)
Potřebné ingredience
VNĚJŠÍ TMAVÁ HMOTA: 25 dkg dětských piškotů; 10 dkg moučkového cukru; 3 dkg kakaa; 2 celá vejce; 2 lžíce rumu VNITŘNÍ SVĚTLÁ HMOTA: 10 dkg másla; 10 dkg cukru; 10 dkg strouhaného kokosu
Postup přípravy
Piškoty rozdrtíme, přidáme cukr, kakao, vejce a rum a zpracujeme tmavou hmotu na pocukrovaném vále. Všechny přísady do světlé části pečlivě promícháme a zpracujeme vnitřní hmotu.…
Slepované perníčky
Potřebné ingredience
50 dkg hl.mouky, 4 vejce, 35 dkg ml.cukru, lžíce sádla, 6 lžic medu (5), 1 kávová lžička sody, trochu kakaa, trochu perníkového koření, marmeláda nebo povidla, čokoláda.
Postup přípravy
Všehcny přísady smícháme dohromady. Vznikne lepivé těsto, ale nebojte se ho :o) Tak to má vypadat. Při rozvalování nebojte použít více mouky než obyvkle. Z těsta vykrajujeme…
FLORENTYNKY
Potřebné ingredience
17,5 dkg cukru krystal, 7,5 dkg medu, 12,5 dkg másla, 15 dkg šlehačky, 17,5 dkg mandlí(loupaných), 10 dkg slunečnicových semínek
Postup přípravy
cukr, med, máslo a šlehačku povaříme na sporáku asi 5 minut. Potom přidáme mandle a semínka. Hmotu rozetřeme na 2 plechy (na plech je lepší si dát pečící papír) a pečeme 12 minut…
Perníčky
Potřebné ingredience
40 dkg hl. mouky**15dkg ml. cukru (14 dkg stačí)**2 vejce**2 lžíce medu**7,5 dkg hery (roztopit a nebo dát změklou)**1 lžička sody**1-2 lžička koření do perníčků**1 lžíci kakaa** Před pečením potírat vejcem**
Postup přípravy
Tyto perníčky se dají jíst hned a nebo můžou se nechat i uležet..Záleží na vás..jsou vážně výborné...Dělám je roky rokoucí na vánoce a opravdu netvrdnou ....Dělám je vždy těsně…
Vánoční bezlepkové perníčky
Potřebné ingredience
600 g bezlepková mouka-Mantler.Promix UNI,já použila Jizerku),240 g práškového cukru,110 g rozpuštěná HERA-máslo,3 vejce,4 polévkové lžíce medu,1 zarovnaná lžička jedlé sody,2 malé lžičky kakaa,1 malá lžička perníkového koření(pokud nemáme,tak:roztlouct 3 hřebíčky,1 pepř,1 nové koření ,badyán,fenykl a skořice).Poleva:1 bílek(nejlépe přecedit přes husté sýtko nebo čistou silonku) ,200 g práškového dobře prosátého cukru,pár kapek citronové šťávy,na špičku nože solamylu.
Postup přípravy
Suroviny na těsto spracujeme na vále a necháme uležet minimálně jeden den v lednici,pak vyválíme na 2-3 mm a pokládáme na pečící papír na plechu.(Nejlépe se s těstem pracuje,když…