Ořechové slzičky s rumovou polevou
Potřebné ingredience
350 g hladké mouky, 250 g másla, 125 g moučkového cukru, citronová kůra, 100 g srouhaných vlašských ořechů, špetka soli, půl lžičky mleté skořice, 2 vejce, 1 vanilkový cukr. Krém - 200 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce rybízové marmelády a podle chuti rum. Rumová poleva - 150 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu a 3 lžičky horké vody.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto,které dáme do lednice na hodinu odpočinout.Potom vykrájíme oválky,dáme upéct a po upečení plníme krémem , poléváme rumovou polevou a ozdobíme vlašským ořechem.
Tygří oči
Potřebné ingredience
300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 žloutky, špetka soli a skořice, 50 g strouhaných vlašských ořechů a citronová kůra. Krém - 250 g strouhaných vlašských ořechů, 3 lžíce jahodového džemu, 1 bílek, 1 lžíce moučkového cukru, podle chuti a hustoty rum. Citronová poleva - 150 g moučkového cukru, šťáva z půlky citronu a 3 lžičky horké vody
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, které dáme na hodinu do lednice odpočinout.Potom vykrájíme oválky a upečeme.Po upečení plníme krémem a zdobíme.
Granko kosočtverce
Potřebné ingredience
400 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 2 vejce, 250 g másla, 30 g Granka, špetka soli, půl lžičky mleté skořice. Krém - 200 g nugátového krému ( nugeta ), 200 g strouhaných lískových oříšků, 50 g Granka a podle chuti a hustoty rum. Čokoládová poleva a zdobení.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto a necháme asi hodinu v chladu odpočinout.Potom rozválíme a vykrajujeme kosočtverce.Po upečení namažeme krémem,polijeme čokoládou a zdobíme dle vlastní fantazie.
Čokoládové housličky
Potřebné ingredience
375 g hladké mouky, 250 g Hery , 125 g moučkového cukru, 3 žloutky , 20 g kakaa, špetka soli, půl lžičky skořice, 1 vanilkový cukr. Krém - 150 g nugátového krému ( nugeta ), 1 rozpuštěná čokoláda na vaření nebo hořká. Čokoládová poleva
Postup přípravy
Z uvedených surovin vypracujeme kakaové těsto,necháme ho aspoň hodinu v chladu odpočinout.Potom rozválíme a vykrajujeme housličky.Po upečení namažeme krémem a polijeme čokoládovou…
Perníčky
Potřebné ingredience
Recept dělám pořás stejný.Jsou pěkně měkké. 50 dkg hladké mouky,20 dkg ml.cukru,2 pol.lžíce medu,10 dkg Hery,2 vanilkové cukry,2 celá vejce,2 kávové lžičky sody,2 lžičky skořice,2 lžičky perníkového koření.Můžeme i citronovou kůru.
Postup přípravy
těsto vyválíme vykrajujeme tvary a dáme na navymaštěný plech ,pečeme krátce 5 minut v předem vyhřáté troubě.
Perníčky-mé první :-)
Potřebné ingredience
Na těsto: 400 g hladké mouky 100 g Hery 2 + 1 vejce (na potření) 140 g práškového cukru 2 lžíce rozpuštěného medu 1 lžička jedlé sody 2 lžičky koření do perníku V míse utřeme cukr se dvěma vejci a změklou Herou, přidáme med a koření. Mouku promíchanou se sodou vmícháme do připravené hmoty. Vypracujeme těsto, které dopracujeme na válu. Těsto vyválíme a vykrajujeme silnější tvary, které naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se perníčky leskly. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Na polevu: 1 bílek 150 g moučkového cukru Moučkový cukr prosejeme, díky tomu se nebude ucpávat dírka zdobítka. Cukr s bílkem třeme v míse, dokud poleva nezbělá.
Postup přípravy
Tipy:
Do těsta nedáváme více medu, než je uvedeno v receptu, z medu perníčky tvrdnou.
Pokud se těsto rozpadá, přidáme lžíci mléka či vody.
Pokud poleva dostatečně…
Medové perníčky
Potřebné ingredience
Těsto: 400 gramů hladké mouky,140 gramů moučkového cukru, 60 gramů Hery nebo Stely, 2 vejce, 2 polévkové lžíce tekutého medu, 1 rovná polévková lžíce soda bikarbona,1 lžíce koření na medové perníčky Poleva: jeden bílek, lžička solamylu, tochu šťávy z citronu, 160 - 200 gramů moučkového cukru
Postup přípravy
Přísady na těsto všechny smícháme dohromady, vypracujeme těsto, zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme ho na noc odležet v lednici. Po upečení perníčků je ještě potřeme…
SKOŘICOVÉ CUKROVÍ
Potřebné ingredience
2 vejce vyšleháme s 15 dkg cukru a 1 vanilkovým cukrem. Do husté pěny přidáme 25 dkg hladké mouky, 31 dkg mletých manldí a 1 lžíci skořice. Těsto propracujeme a vykrajujeme tvary. Ty potřeme sněhem - 1 bílek + 10 dkg cukru vyšlehat do husta. Celé dáme péct na pečící papír.
Postup přípravy
Troubu hlídáme - povrch nesmí moc zhnědnout, protože potom není hladký, ale praská.
SÁDLOVÉ KOLÁČKY
Potřebné ingredience
15 dkg hladké mouky 15 dkg moučkového cukru 15 dkg vepřového sádla 5 lžic mletých ořechů 1+1/2 lžíce kakaa marmeláda
Postup přípravy
Zpracujeme těsto - necháme odpočinout a tvarujeme malé kuličky, do kterách děláme důlek. Do důlku dáme marmeládu a upečeme. Upečené poprášíme moučkovým cukrem.
RUMOVÉ CUKROVÍ
Potřebné ingredience
21 dkg hladké mouky 4dkg moučkového cukru 14 dkg másla 5 dkg mletých ořechů 3 lžíce kakaa 1 žloutek
Postup přípravy
Z vypracovaného těsta vykrajujeme hrubší tvary, které po upečení necháme vychladnout. Poté namáčíme v rumu a obalujeme v moučkovém cukru.