Vánočka
Potřebné ingredience
1/2 kg polohrubé mouky 10 dkg másla( Hera) 10 dkg cukru 1 žloutek 1 vejce celé 2 dkg droždí citronová kůra sůl Trošku mléka rozinky a mandle trošku rumu
Postup přípravy
Kvásek:
Droždí, trochu cukru, vlahé mléko smícháme, necháme nakynout v teple, zamícháme a necháme znovu vykynout.
V míse smícháme mouku, máslo, zbytek cukru, žloutky a…
Tlapky
Potřebné ingredience
300g mletých vlašských ořechů, 300g hladké mouky, 300g másla, 75g strouhané čokolády, 150g cukru moučka, 1 vejce, 2 lžičky skořice
Postup přípravy
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu nejlépe přes noc odpočinout. Poté vtlačujeme do hodně vymazaných formiček na pracny (nebo i jiných) a upečeme.…
Vánoční závin ( Ve slovenštině
Potřebné ingredience
500 g lístkového cesta, 1 vajce na potretie\r\nNa náplň: 50 g fíg, 50 g datlí, 50 g hrozienok, 100 ml rumu, 300 g hruškového kompótu, 50 g cukru, 50 g lúpaných mandlí
Postup přípravy
Figy a datle nakrájame na malé kúsky a s hrozienkami namočíme do rumu aspoň na 12 hodín. Potom ich premiešame s nakrájanými hruškami (na malé kúsky) a cukrom. Cesto vyvaľkáme na…