Klasická vánočka - hrníčková
Potřebné ingredience
3 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku mléka, 6 lžic pískového cukru, 1/2 kostky másla, 1 kostka droždí, 1 žloutek, 1 balíček vanilkového cukru, 1/2 balíčku oloupaných a pokrájených mandlí, 1/2 balíčku omytých a osušených rozinek, 1 lžička nastrouhané kůry z citronu, špetka mušk. oříšku, 1/2 lžičky tluč. badyánu,špetka soli, 1 vejce na potření vánočky, 1/2 balíčku oloupaných a pokrájených mandlí (nebo plátků)
Postup přípravy
kvásek - vlahé mléko, rozdrobit droždí, přidat lžíci cukru a lžíci mouky - nechat vzejít
v míse smíchat mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr, citr. kůru, koření, přidat žloutek a…
Burizonové kuličky - hned hotové (nepečené)
Potřebné ingredience
2 balíčky mléčných karamel (myslím, že používám Orion), 1 necelé máslo (určitě stačí 3/4), cca 2 lžíce kakaa, 1-2 balíčky neochucených burizonů (záleží, jak kdo chce mít karamelovou chuť)
Postup přípravy
v kastrole (používám nerezový) nechám rozpustit karamelky (míchám vařečkou), přidám máslo, počkám až se rozpustí, pak kakao až vznikne tmavě hnědá hmota, do toho nasypu burizony,…