ROZINKOVÉ KULIČKY
Potřebné ingredience
100 g krupicového cukru, 30 g másla, 100 g mletých ořechů, 150 g rozinek (den předem namočených v 1 dl rumu), 20 g kakaa čokoládová rýže na obalení
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, z kousků tvarujeme kuličky, obalujeme v čokoládové rýži.
SKOŘICOVÉ SLEPOVANÉ CUKROVÍ
Potřebné ingredience
40 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 25 dkg Hery, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 1 lžíce skořice. 1 bílek + 15 dkg cukr + špetka skořice na polevu = vymíchat do husté polevy pikantní marmeláda cukrové zdobení
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, které necháme odležet. Vykrajujeme různé tvary, které po upečení slepujeme pikantní marmeládou. Vrch potřeme skořicovou polevou a dáme cukrové zdobení.
OSTRAVSKÁ SRDÍČKA
Potřebné ingredience
250 g hladké mouky, 125 g moučkového cukru, 250 g Hery, 125 g mletých lískových ořechů nugátový krém na slepování čokoládová poleva na zdobení
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, které necháme v chladu odležet. Vyválíme plát, vykrajujeme srdíčka a upečeme. Vychladlé cukroví slepujeme nugátovým krémem, poléváme čokoládou.
KÁVOVÉ SLEPOVANÉ CUKROVÍ
Potřebné ingredience
45 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového cukru, 30 dkg másla,2 lžičky jemně mleté kávy. čokoláda - Nutella na slepování 1 bílek + 15 dkg moučkového cukru + 1/2 lžičky mleté kávy = utřeme do husté polevy čokoládové kávové zrno na ozdobu
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, které necháme odležet. Vykrajujeme tvary, které po upečení slepujeme čokoládou, nebo krémem, polijeme kávovou polevou a ozdobíme čokoládovým kávovým zrnem.
…
BADYÁNOVÉ HROMÁDKY
Potřebné ingredience
Těsto - 25 dkg hladké mouky, 12 dkg moučkového cukru, 1 Hera, 12 dkg mletých lískových ořechů, 1 lžíce mletého badyánu marmeláda, alginátové ovoce, čokoládová rýže, spařená - oloupaná mandle
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, které necháme odležet. Tvarujeme kuličky do kterých zabalíme kousek alginátového ovoce a uděláme nahoře menší důlek. Pečeme ve vyhřáté troubě - kuličky se…
VÁNOČKA a ŠTOLA
Potřebné ingredience
VÁNOČKA - 1kg hladké mouky, 25dkg másla, 22 dkg cukru, 4 žloutky, vanilkový cukr, špetka soli, 1 kostka droždí, 1/2l mléka, citrónová kůra, 10 dkg rozinek, 10 dkg mandlí. ŠTOLA - 1 kg polohrubé mouky, 22 dkg másla, 20 dkg cukru, 4 vejce, citrónová kůra, špetka soli, 1 kostka droždí, 1/2 l mléka, 10 dkg rozinek, 10 dkg ořechů, 1 kandované ovoce
Postup přípravy
Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, vejce nebo žloutky. Uděláme kvásek - vlažné mléko + cukr + droždí a počkáme až droždí vzejde. Kvásek nalejeme do mísy, poté přidáme…
KÁVOVÁ ZRNA
Potřebné ingredience
8 dkg cukru, 12 dkg mletých piškotů, 8 dkg másla, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce instantní kávy, 4 lžíce ořechů, 2 lžíce rumu. Čokoláda na polití.
Postup přípravy
Zpracujeme všechny suroviny, tvarujeme zrna, uprostřed uděláme rýhu a celé polijeme čokoládou.
OŘECHOVÉ KNOFLÍKY
Potřebné ingredience
10 dkg mletých ořechů, 6 dkg cukru moučky, 2 lžíce medu, 1 bílek.
Postup přípravy
Zpracujeme všechny suroviny, přes sáček vyválíme plát, vykrajujeme malá kolečka, do kterých děláme důlky, které vyplníme čokoládou. Necháme do druhého dne zaschnout.
PERNÍKOVÉ KOULE
Potřebné ingredience
perník na posypání - kupuji v obchodě, ale můžete klasický perník nastrouhat, rozinky namočené v rumu, mleté ořechy - menší množství než perníku, marmeláda, cukr, bílek na spojení, rum
Postup přípravy
Záměrně neuvádím množství surovin, záleží to jaké chceme množství. Vše zpracujeme - pokud je hmota řídká, zahustíme mletými piškoty, pokud je hmota hustá - přidáme bílek.
NEPEČENÉ KOKOSOVÉ KYTIČKY
Potřebné ingredience
20 dkg mletých puškotů 20 dkg kokosu 25 dkg másla 15 dkg cukru 2 lžíce rumu
Postup přípravy
Zpracujeme hmotu a vytlačujeme do jakékoli formičky, kterou vysypeme cukrem. Já jsem si vybrala kytičky. Můžeme zdobit barevnou bílkovou polevou, nebo čokoládou.