Sirup ze smrkových výhonků
Potřebné ingredience
výhonky ze smrkových větviček(do 5 cm)krystalový cukr ,citrony , třílitrová lahev kus plátýnka celofán+gumička nebo víčko na sklenici
Postup přípravy
Do 3 litrové lahve dáme 5ti cm vrstvu výhonků, které nejprve propláchneme studenou vodou a tím je zbavíme nečistot, zasypeme cukrem a na něj 2 kolečka citronu, opět 5ti cm vrstvu…
Sedmikráskový med opravdu moc dobrý
Potřebné ingredience
200 g sedmikrásek ,1 l vody,1 kg cukru krystal,2 citrony,2 pomeranče.
Postup přípravy
Natrhané květy dejte do hrnce a zalijte litrem vody.Vařte je asi 30 minut na mírném ohni,pak hrnec odstavte a květy nechte luhovat nejlépe do druhého dne.\r\nNásledující den květy…
Domácí výhonková mast
Potřebné ingredience
250 g sádla - domácí vyškvařené sádlo ,nebo jsi ho koupíte. sádlo 2 veliké hrsti omytých smrkových výhonků POZOR Výhonky nesmí být mokré, sádlo by nám prskalo a hrozí popálení!
Postup přípravy
Sádlo ohřejeme tak, aby nevřelo, do něj zamícháme 2 veliké hrsti smrkových výhonků .Bude se vám zdát, že je to samý výhonků a málo sádla, ale tak to má být. Ohříváme chvíli na…
*************Pampeliškový med opravdu moc dobrý ******…
Potřebné ingredience
200 g pampelišek,1 l vody,1 kg cukru krystal,2 citrony,2 pomeranče.
Postup přípravy
Natrhané květy dejte do hrnce a zalijte litrem vody.Vařte je asi 30 minut na mírném ohni,pak hrnec odstavte a květy nechte luhovat nejlépe do druhého dne.
Následující den…
**********Čaj kůry od mandarinek na kašel opravdu to…
Potřebné ingredience
Celé mandarinky vydrhneme kartáčkem v horké vodě pak si je oloupeme ,dáme do hrnce zalijeme vodou vaříme 10 minut pak vodu slijeme a znovu kůru zajijeme vodou dáme zase vařít na 10 minut a pak kůru slijeme do hrnečku čaj osladíme s dvěma lžičkama medu pijeme 2x deně
Med z mladých borových šišek (na kašel)
Potřebné ingredience
1litr vody,1250g cukru,20mladých(zelených)borových šišek o velikosti 2-3cm,kyselina citronová
Postup přípravy
Šišky dobře omyjte a vařte půl hodinky,pak vodu sceďte,přisypte cukr a kyselinu citronovou vařte do zhoustnutí za občasného zamíchání Holky tady je ještě muj vlasní recept med ze…
Jitrocelový sirup - domácí výroba
Postup přípravy
Jitrocelový sirup je výborná přírodní medicína při nachlazení a bolestech v krku. Proč si ho ale kupovat v lékárně, když si ho můžeme jednoduše vyrobit doma?
1. postup…
Jitrocel
Potřebné ingredience
Jitrocel je menší vytrvalá bylina, jejíž souběžně žilnaté listy rostou v přízemní růžici. Klas hnědé barvy a vejčitého tvaru s drobnými bílými květy nesou 10 až 30 cm vysoké stvoly. Plodem je tobolka obsahující dvě lesklá, hnědá semena. Známé jsou tři druhy jitrocele, a to kopinatý, větší a střední. Poznáme je podle tvaru listů. Nejúčinnější je jitrocel kopinatý (plantago lanceolata), ale lze jej zaměnit i s jitrocelem větším nebo středním. Mají podobné léčivé účinky. Sbíráme listy s obsahem látek: flavonoidy, glykosid aukubin, vitamin C, slizy, enzymy, kyselinu křemičitou, soli draslíku a vápníku a další. Sušení listů jitrocele je poněkud náročnější na podmínky, protože tato droga je jedna z nejchoulostivějších. Musíme sušit v tenkých vrstvách na vzdušném místě a do maximální teploty 40°C. Správně usušené listy mají olivově až hnědě zelenou barvu a jsou lámavé. Černé a nelámavé listy jsou poškozené, tudíž bezcenné. Můžeme sbírat i semeno. Při vnitřním užití je jitrocel tlumivým lékem na kašel, usnadňuje odkašlávání. Pomáhá při trávicích poruchách, hlavně při zácpě. Působí také jako antibiotikum, je používán při vředové chorobě tlustého střeva. Na snížení cukru v krvi a na léčbu žaludku a jater je vhodné semeno jitrocele. Zevní použití je u jitrocele velmi důležité. Patří mezi nejlepší rostliny při hojení různých vnějších ran, popálenin, hnisavých vředů, bodnutí hmyzem či popálení od kopřivy. Má protizánětlivé účinky. Nejlepším způsobem je přiložení rozdrceného listu na rány, protože pouští čerstvou šťávu a působí s velkým účinkem obsažených látek. Můžeme také používat ve formě obkladu. Je mnoho receptů na výrobu jitrocelové šťávy, kterou lze použít vnitřně při kašli, na čištění krve, při nachlazení atd. Uvádím jednu z nich: 1 kg čerstvých omytých listů umeleme (v mlýnku na maso) a přidáme 1 litr vody, 1 kg cukru a 1/2 kg medu. Vzniklou směs vaříme 10 minut na mírném ohni, dokud šťáva nezhoustne. Skladujeme ve sklenici na chladném místě. Nálev nebo čaj můžeme pít i delší dobu, protože droga z jitrocele nemá nepříznivé účinky. Nálev zhotovíme z jedné polévkové lžíce jitrocele na 200 ml vody. Přelijeme vroucí vodou a necháme 5 minut vyluhovat a pijeme teplý
Domácí Kombucha
Potřebné ingredience
Holky takhle vypadá kombucha neboli houba
Domácí Kombucha
Postup přípravy
já jí dělám ta že mám udělanou tak že jsi odliju do sklenice trouchu čaje z kombuchy a na teplém místě se houba udělá na vrchu takovej povrch a to je ta houba , je to uvařenej…