Cukeťák, cuketový nákyp - místo mouky strouhanka
Potřebné ingredience
1/2 kg vymačkané cukety, 2 větší nebo 3 malá vejce,1 střední cibule, 5 dkg slaniny a 20 dkg uzeniny /salám, silné párky, buřty) 1 lžíce oleje (vymazání pekáčku a kapka na pánev), 6 lžic strouhanky, 20 dkg sýra, česnek, sůl, majoránka, pepř, místo cukety lze použít i patizon
Postup přípravy
Cibuli jemně nakrájím, stejně tak i slaninu, hodím na pánev - usmažím jen do růžova. Mezitím nastrouhám a vymačkám cuketu, umelu uzeninu a nastrouhám sýr. Do mísy pak postupně…
Papriky plněné zelím
Potřebné ingredience
* 1 hlávka zelí nakrájená na drobno,* 2 káv.lž.soli,* 2 káv.lž.cukru,* 1 káv.lž.kmínu, * promíchat a nechat odležet 30 min. 6 - 8 zelených paprik, 2 - 3 bobkové listy, 1 feferonka . Nálev: 0,5 l vody,1 dl octu,2 pol.lž.cukru 1 káv.lž.soli,1 káv.lž celého koření. - rozpis na 1 sklenici.
Postup přípravy
Zelím natlačíme papriky,dáme do sklenice,zalijeme nálevem a sterilujeme 35 minut při 95 - 100 stupních C.
Brokolice s hříbky a moravské uzené
Potřebné ingredience
Brambory, brokolice, pravé hříbky nebo žampióny, cibule, uzené, vegeta
Postup přípravy
Brambory nakrájíme na kolečka, orestujeme zvlášť cibuli, hříbky a uzené, přidáme brokolici, 2 lžíce vegety, vše dohromady promýcháme a zalijeme mlékem s vajíčkem (300ml mléka a 4…
zapečený květák s cuketou
Potřebné ingredience
4-6porcí,hlavička květáku,malá cuketa,3 vejce,10dkg cihly,1cibule,10dkg salámu-dle chuti,já dala gothaj,bazalka,sul,pepř
Postup přípravy
květák uvaříme a rozmačkáme vidličkou v míse,přidáme nastrouhanou cuketu,salám,cibuli,okořeníme a dáme do zapékací misky,na konec posypeme syrem a dáme tak na 30min.zapéct…
Cukeťák
Potřebné ingredience
15dkg tvrdého sýra,17dkg měkého salámu,10dkg špeku,15dkg hrubé mouky,1prášek do pečiva,sůl,1 cibule,česnek,pepř,4 vejce,4 lžíce oleje.Cuketu na množství nezáleží.
Postup přípravy
Plech vymazat,vysipat strouhankou.Ccuketu nastrouhat nahrubo.Ostatní suroviny pokrájet na kostičky.Z bílků udělat sníh.Vše smíchat a dát píct.Je to dobrý studený i teplí.
ZAPÉKANÝ KVĚTÁK
Potřebné ingredience
1KS KVĚTÁK,300GRAMŮ MLETÉ MASO,5KS VEJCE,100GRAMŮ SÝR EIDAM,CIBULE,BRAMBORY,SMETANA KE ŠLEHANÍ,SŮL,KOŘENÍ DLE CHUTI.OLEJ NA PROMAZÁNÍ PEKÁČE
Postup přípravy
KVĚTÁK UVAŘÍME DO POLOMĚKKA,NAKRAJÍME NA DROBNO.DÁME DO MÍSY PŘIDÁME MLETÉ MASO,ŽLOUTKY,SÝR NA KOSTIČKY,SŮL,A KOŘENÍ DLE CHUTI.PROMÍCHÁME A PŘIDÁME SNÍH Z BÍLKU.JEMNĚ PROMICHÁME…
Zdravá a výborná pánev !!
Potřebné ingredience
cuketa (půl střední, nebo dvě mini), brambory (asi 6středních), 2 mrkve, 4 menší stroužky česneku, 2 větší oloupaná rajčata(spařená), několik snítek saturejky a oregána, pro nedietáře kousek slaniny na kostečky a hrstičku pokrájených hřibů, sůl...
Postup přípravy
N slzičce kvalitního oleje restujeme všechnu zeleninu pokrájenou na kostky, kdo chce (hlavně může) přidá slaninku a houby. Osolíme, přidáme koření (čerstvé, ale klidně i sušené),…
Cuketová "nádivka" - výborná
Potřebné ingredience
1-2 cukety(záleží na velikosti), 3-4 vejce, 100 g tuku, 200 g uzeniny , 4-6 lžic mléka, sůl, drcený kmín, pepř, majoránka, 4-5 stroužků česneku, 1/4 prášku do pečiva,strouhanka - přiměřeně asi tak 1-1,5 skleničky
Postup přípravy
Cukety nastrouhat nahrubo, osolit a nechat stát asi 15 minut, než pustí vodu, tu potom slejeme. Přidáme rozpuštěný tuk, žloutky,drobně nakrájenou uzeninu, dle potřeby trochu mléka…
Zeleninové birjání
Potřebné ingredience
1 velká brambora, 100 g mrkve, 80 g okry (cukety nebo dýně hokkaido), 2 řapíky celeru, 80 g žampionů, 1 lilek ********** MARINÁDA: 300 g bílého jogurtu, 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru, 2 velké nastrouhané cibule, 4 prolisované stroužky česneku, 1 lžička kurkumy, 1 lžíce kari ********** MIMO TO: 2 lžíce másla, 2 cibule, 230 g rýže basmati, čerstvý koriandr
Postup přípravy
Bramboru, mrkev a okru (cuketu, dýni) nakrájíme na středně velké kostky a 8 min. povaříme v osolené vodě. Scedíme, dáme do mísy a přidáme nakrájený řapíkatý celer a žampiony.
…
Lilek na plechu s rajčaty a dvojím sýrem- bez oleje!
Potřebné ingredience
1 větší tvrdý lilek, (10 dkg šunky nebo anglické slaniny), 3 zralá rajčata, 2 mozzarelly, čerstvá bazalka, parmezán
Postup přípravy
Lilek nakrájíme na 0,5 - 1 cm kolečka, posolíme, necháme vypotit, opláchneme, osušíme. Na rozpálené pánvi ho z obou stran nasucho opečeme.
Kolečka lilku naskládáme vedle sebe…