Cuketová nádivka z celozrnného pečiva s tofu
Potřebné ingredience
Na menší pekáček: 1 středně velká cuketa, 2 kornspitze (nebo jiné celozrnné pečivo), 1/2 kostky česnekového tofu (lze použít i jiné), 2 vejce, mléko, čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, bazalka,....), polohrubá mouka (dle potřeby) sůl, pepř
Postup přípravy
Pečivo, cuketu a tofu nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Asi ve 1/4 litru mléka rozmícháme 2 žloutky a nalijeme na směs v míse. Přidáme nasekané bylinky, osolíme, opepříme…
Květákový karbenátek se sýrem a šunkou
Potřebné ingredience
1 menší květák,sůl,5 dkg strouhaného sýra,5 dkg šunkového salámu,1vejce,trochu strouhanky do těsta a na obalení,olej na smažení.
Postup přípravy
Květák uvaříme v osol.vodě,rozmačkáme vidličkou,přidáme sýr,šunkový salám,vejce a strouhanku,zamícháme těsto z kterého tvoříme karbenátky obalíme ve strouhance a usmažíme,podáváme…
SALÁT CAESAR
Potřebné ingredience
ledový salát,cherry rajčata,kuř.maso,slanina,pečivo na krutonky,zálivka(Caesar nebo jiná),parmezán
Postup přípravy
Omyjeme salát,natrháme na kousky,rajčata rozpůlíme a smícháme v míse.Ugrilujeme(opečeme na ppánvi) maso a slaninu,na suché pánvi opražíme nakrájené pečivo(může být i tmavé)…
Bramborové kari se surimi
Potřebné ingredience
2lžíce kari koření, olej, cibule, 0,5kg brambor, 1/2 mražená směs hrášek-mrkev, kokosové mléko, 1/2l vývaru(může být i kostky), 1/2 balíčku krabích tyčinek surimi
Postup přípravy
Koření zpěníme na oleji, přidáme 1 cibuli na 1/4 kolečka,necháme pod pohličkou změknout, za 5 minut přidáme 0,5kg brambor na kostičky, zalijeme vývarem a kokosovým mlékem. Těsně…
Květák zapečený s bešamelem
Potřebné ingredience
Menší květák, 1 vejce, nať libečku, sůl, pepř, kousek másla, 2 lžíce hladké mouky, strouhaný muškátový oříšek, tvrdý sýr, mléko.
Postup přípravy
Květák omyjeme, rozebereme na růžice a krátce povaříme ve slané vodě. Trochu pomačkáme, osolíme, smícháme s vajíčkem a libečkem a vložíme do máslem vymazané zapékací mísy. Bešamel…
PEČENÁ ZELENINA S UHORKOVÝM ŠALÁTOM
Potřebné ingredience
10 zemiačikov, 1 červená cibuľa, 1 cukina, 3 mrkvy, 2 paradajky, 300g čierne olivy. 100ml olivový olej, 2 veľké strúčiky cesnaku, 1ČL harissa, 1/2ČL ras el hanout, 1ČL rímsky kmín roztlčený, hrubozrnná korenená morská soľ, kytička byliniek. Na šalát: 2 stredné uhorky, 200g tofu, 2PL balsamico, 400ml kokosový krém, 3 strúčiky cesnaku, morská korenená soľ.
Postup přípravy
Zemiaky a mrkvu riadne umyjeme a nakrájame-zemiaky na štvrťky a mrkvu na kolieska. Dáme povariť do polomäkka.
Nakrájame umytú cukinu na krúžky, cibuľu na mesiačiky.
V miske…
LILEK ZAPEČENÝ S MASEM,SÝREM A RUCOLOU
Potřebné ingredience
2 lilky,jarní cubulka,mleté maso,rajčata,granulovaný česnek,niva,nivová omáčka-apetito,rucola,bagetka.
Postup přípravy
lilky si dle chuti okořeníme kořením-já použila česnekové a skládáme ve vrstvách-nakrájené lilky,cibulka,niva,maso,rajčata.poslední vrstvu tvoří sýr,který ještě prolijeme sýrovou…
Zeleninový STŘEVíČEK.
Potřebné ingredience
Lilek,kuřecí maso,žampiony,paprika,rajče,sýr,česnek,tatarka,hořčice,sůl,pepř.
Postup přípravy
Lilek,kuřecí maso,žampiony,paprika,rajče,sýr,česnek,tatarka,hořčice,sůl,pepř. Zeleninu, kuřecí maso,sýr a žampiony nakrájíme na kostičky.Osolíme,opepříme a přidáme tatarku a…
Jáhlová bábovka
Potřebné ingredience
500 ml zeleninového vývaru / bujónu, 300 g jáhel, 1 cibule, 1 lžíce olivového / obyč oleje, 2 mrkve (nebo 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru), jakékoli čerstvé bylinky (nemusí být), 200 g měkkého tvarohu, 100 g tvrdého sýra (nemusí být), 4 vejce, sůl, máslo, strouhanka
Postup přípravy
1. uvaříme vývar, jáhly spaříme v horké vodě a přidáme do vývaru, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme 10-15 minut, až nasáknou veškerou tekutinu a jsou měkké, odstavíme,…
Plněná rajčata
Potřebné ingredience
Podle strávníků ,tento recept je na 7 větších rajčat,5 středních žampionů,1 menší cibulka,olej,stroužek česneku,2 hrsti kuskusu,slanina,2 špetky bazalkového koření (může být i čerstvá),2 špetky čubrici koření (nemusí být),cihla sýr
Postup přípravy
Náplnˇ : kuskus dáme do misky a zalijeme horkou vodou,aby nasákl a změkl
Mezitím si připravíme na oleji…