Rajčatový protlak podle mé babičky
Potřebné ingredience
4 kg rajčat (domácích), 4 velké cibule, 30 g česneku, 60 g soli, půl malé lžičky palivé papriky, 2 velké lžíce sladké papriky, 5 bobkových listů, 4 kuličky nového kořeni, 50 cukerínů, 1 lžíce skořice, 2 hřebíčky, špetku zázvoru a anýzu, 125 ml octa
Postup přípravy
Vše vaříme dohromady asi 2 hodiny na mírném plameni, pak rozmixujeme, případně i prepasirujeme (komu vadí semínka z rajčat). Horké dáváme do sklenic a sterilizujeme 20 min na 80…
Zapečený fenykl
Potřebné ingredience
2 - 3 bulvy fenyklu, sůl, pepř, česnek, muškátový oříšek, 1 smetana, 50g parmazánu
Postup přípravy
Fenykl nakrájíme na klínky, uvaříme v osolené vodě asi 5 min. Vyndáme a zchladíme. Přendáme do zapékací mísy, osolíme, opepříme, zalijeme smetanou s česnekem, posypeme parmazánem…
pesto z medvědího česneku
Potřebné ingredience
svazek medvědího česneku, asi 100 g sýru (používám Gran Moravia, popř. parmazán), trochu soli, olivový olej
Postup přípravy
Všechny přísady rozmixuju a dám do lednice, vydrží tam celkem dlouho, vynikající na topinku, na maso, do těstovin...
hráškové pyré
Potřebné ingredience
400g hrášku, 200ml smetany na vaření, cibule, sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup přípravy
Posmažíme cibulku a přidáme hrášek. Krátce osmažíme a přidáme smetanu. Přidáme dle chuti koření a když to sevře, rozmixujeme na kaši. Dá se to jíst zatepla i zastudena.
Kringel se šunkou a cuketou
Potřebné ingredience
1 plát listového těsta, 100 g čerstvého krémového sýru s bylinkami, 200 g plátkového sýru, 200 g šunky (plátky), 200 g mladé cukety.
Postup přípravy
Všecko to vlastně začalo komentářem k jedné mojí fotce z roku 2015, kvůli kterému jsem musela vyhledat starý Receptář Dr. Oetker. Při hledání onoho receptu jsem narazila na recept…
Cuketovo-mrkvové placky
Potřebné ingredience
1 střední cuketa, 3-4 mrkve, 3-4 stroužky česneku, 2 vejce, 1 menší lžička sušené majoránky, 2 lžíce petrželky, 1-2 lžíce špaldové mouky, bílý pepř, sůl
Postup přípravy
Nejprve připravit suroviny:
- cuketu nastrouhat na hrubo
- mrkev nastrouhat na hrubo
- česnek prolisovat a utřít se solí
- petrželku pokrájet
Cuketu lehce…
Smetanové kedlubny
Potřebné ingredience
2-3 kedlubny nakrájené na hranolky, sůl pepř, 2 střední mrkve nakrájené na sirky, 1 zakysaná smetana, 60-100g pancetty, ev. hladká mouka, olej nebo máslo
Postup přípravy
Na tuku orestujeme pancettu, po chvíli přidáme kedlubny a mrkev, osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou asi 15-20 min. Poté přidáme smetanu a prohřejeme. Pokud je potřeba…
Mrkvové kari
Potřebné ingredience
1 kg mrkve na větší kousky, římský kmín, kurkuma, hořčičné semínko, sůl, 400g kokosového mléka, 1 lžíce oleje, hrst petrželky
Postup přípravy
Na oleji orestujeme koření, přidáme mrkev a přilijeme asi 150g vody, osolíme. Necháme chvíli dusit. Po chvíli přidáme kokosové mléko a vaříme za občasného míchání, aby byla mrkev…
Pomerančová mrkev
Potřebné ingredience
750g mladé mrkve, sůl, pepř, 1 - 2 lžíce medu, přepuštěné máslo, rozmarýn, kůra z 1 bio pomeranče, šťáva ze 2 pomerančů
Postup přípravy
Mrkev očistíme, malé necháme vcelku, vetší přepůlíme a orestujeme na másle. Po chvíli přilijeme pomerančovou šťávu, osolíme, opepříme, přidáme med, kůru a rozmarýn. Dusíme chvíli…
Kvašáky rychlá příprava
Potřebné ingredience
nepřevařený nálev 35 g soli do 1000 g vody, vinný list, kopr, hořčičné semínko
Postup přípravy
Kvašáky 2018. Nebyl čas: Do 10 litrového hrnce jsem dala na dno vinný list, potom okurky proložené koprem. Zalila jsem NEPŘEVAŘENÝM roztokem soli (35 g soli na 1000 ml vody) s…