Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Zeleninová jídla

Přidat recept
ZELENINOVÁ JÍDLA
Rajčatový protlak podle mé babičky

Rajčatový protlak podle mé babičky

Potřebné ingredience

4 kg rajčat (domácích), 4 velké cibule, 30 g česneku, 60 g soli, půl malé lžičky palivé papriky, 2 velké lžíce sladké papriky, 5 bobkových listů, 4 kuličky nového kořeni, 50 cukerínů, 1 lžíce skořice, 2 hřebíčky, špetku zázvoru a anýzu, 125 ml octa

Postup přípravy

Vše vaříme dohromady asi 2 hodiny na mírném plameni, pak rozmixujeme, případně i prepasirujeme (komu vadí semínka z rajčat). Horké dáváme do sklenic a sterilizujeme 20 min na 80…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Zapečený fenykl

Zapečený fenykl

Potřebné ingredience

2 - 3 bulvy fenyklu, sůl, pepř, česnek, muškátový oříšek, 1 smetana, 50g parmazánu

Postup přípravy

Fenykl nakrájíme na klínky, uvaříme v osolené vodě asi 5 min. Vyndáme a zchladíme. Přendáme do zapékací mísy, osolíme, opepříme, zalijeme smetanou s česnekem, posypeme parmazánem…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
pesto z medvědího česneku

pesto z medvědího česneku

Potřebné ingredience

svazek medvědího česneku, asi 100 g sýru (používám Gran Moravia, popř. parmazán), trochu soli, olivový olej

Postup přípravy

Všechny přísady rozmixuju a dám do lednice, vydrží tam celkem dlouho, vynikající na topinku, na maso, do těstovin...

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
hráškové pyré

hráškové pyré

Potřebné ingredience

400g hrášku, 200ml smetany na vaření, cibule, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup přípravy

Posmažíme cibulku a přidáme hrášek. Krátce osmažíme a přidáme smetanu. Přidáme dle chuti koření a když to sevře, rozmixujeme na kaši. Dá se to jíst zatepla i zastudena.

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Kringel se šunkou a cuketou

Kringel se šunkou a cuketou

Potřebné ingredience

1 plát listového těsta, 100 g čerstvého krémového sýru s bylinkami, 200 g plátkového sýru, 200 g šunky (plátky), 200 g mladé cukety.

Postup přípravy

Všecko to vlastně začalo komentářem k jedné mojí fotce z roku 2015, kvůli kterému jsem musela vyhledat starý Receptář Dr. Oetker. Při hledání onoho receptu jsem narazila na recept…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Cuketovo-mrkvové placky

Cuketovo-mrkvové placky

Potřebné ingredience

1 střední cuketa, 3-4 mrkve, 3-4 stroužky česneku, 2 vejce, 1 menší lžička sušené majoránky, 2 lžíce petrželky, 1-2 lžíce špaldové mouky, bílý pepř, sůl

Postup přípravy

Nejprve připravit suroviny:
- cuketu nastrouhat na hrubo
- mrkev nastrouhat na hrubo
- česnek prolisovat a utřít se solí
- petrželku pokrájet

Cuketu lehce…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Smetanové kedlubny

Smetanové kedlubny

Potřebné ingredience

2-3 kedlubny nakrájené na hranolky, sůl pepř, 2 střední mrkve nakrájené na sirky, 1 zakysaná smetana, 60-100g pancetty, ev. hladká mouka, olej nebo máslo

Postup přípravy

Na tuku orestujeme pancettu, po chvíli přidáme kedlubny a mrkev, osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou asi 15-20 min. Poté přidáme smetanu a prohřejeme. Pokud je potřeba…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Mrkvové kari

Mrkvové kari

Potřebné ingredience

1 kg mrkve na větší kousky, římský kmín, kurkuma, hořčičné semínko, sůl, 400g kokosového mléka, 1 lžíce oleje, hrst petrželky

Postup přípravy

Na oleji orestujeme koření, přidáme mrkev a přilijeme asi 150g vody, osolíme. Necháme chvíli dusit. Po chvíli přidáme kokosové mléko a vaříme za občasného míchání, aby byla mrkev…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Pomerančová mrkev

Pomerančová mrkev

Potřebné ingredience

750g mladé mrkve, sůl, pepř, 1 - 2 lžíce medu, přepuštěné máslo, rozmarýn, kůra z 1 bio pomeranče, šťáva ze 2 pomerančů

Postup přípravy

Mrkev očistíme, malé necháme vcelku, vetší přepůlíme a orestujeme na másle. Po chvíli přilijeme pomerančovou šťávu, osolíme, opepříme, přidáme med, kůru a rozmarýn. Dusíme chvíli…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Kvašáky rychlá příprava

Kvašáky rychlá příprava

Potřebné ingredience

nepřevařený nálev 35 g soli do 1000 g vody, vinný list, kopr, hořčičné semínko

Postup přípravy

Kvašáky 2018. Nebyl čas: Do 10 litrového hrnce jsem dala na dno vinný list, potom okurky proložené koprem. Zalila jsem NEPŘEVAŘENÝM roztokem soli (35 g soli na 1000 ml vody) s…

Zobrazit více...

Kategorie