CUKETOVÉ PLACIČKY S OVESNÝMI VLOČKAMI
Potřebné ingredience
PLACIČKY - TĚSTO: cca 500g cuketa, 100g ovesných vloček, 80g hl. mouky, 2 vejce, majoránka, petrželka, sůl ČESNEKOVÝ DIP: 100ml zakysané smetany, 100ml bílého jogurtu, 2 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžíce čerstvé nasekané pažitky, sůl, peř - dle chuti
Postup přípravy
Cuketu očistíme, omyjeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme ovesné vločky, mouku, vejce, nasekanou petrželku a majoránku. Vše promícháme, osolíme a necháme asi 15 minut odležet.…
Zapečená plněná cuketa
Potřebné ingredience
1 větší cuketa, čerstvé žampiony, porek, šunka, sýr s modrou plísní (niva, dor blue...)
Postup přípravy
Cuketa se rozřízne na půl, vydlabe a nechá se "vyplakat". Vodu, kterou pustí pak
vysušíme papíroovu utěrkou.
Na wok pánvi rozpustíme máslo a na osmahneme…
KVAŠÁKY
Potřebné ingredience
přerostky, křen, kopr, sů, případně i list višně
Postup přípravy
Na spodek 5 nebo 3 litrové láhve dát kopr a listy křenu, na to vrstvu okurek a proložit to zase koprem a křenem a nahoru taky kopr a křen. Zalét vodou se solí. Na litr vody plnou…
Cuketová směs
Potřebné ingredience
3/4kg strouhané cukety, 150 - 200g uzeniny (nejlépe kvalitní špekáček nebo uzené), olivový olej, sůl, pepř, bazalka, oregano, sladká paprika, 3 lžičky rajského protlaku, 2 - 3 lžíce šlehačky (nebo zakysané smetany), ev. špetka cukru
Postup přípravy
Strouhané cukety restujeme na oleji než pustí šťávu, poté přidáme nasekanou (nastrouhanou) uzeninu, koření, sůl a protlak, chvíli vaříme. Nakonec dáme smetanu, ev. cukr,…
Kapustové karbanátky s masem
Potřebné ingredience
500 g kapusta 2 - 3 lžiček sójová omáčka 120 g strouhanka 2 - 3 stroužků česnek 350 g mleté maso 3 - 4 lžic hladká mouka 2 ks vejce podle chuti sůl mletý černý pepř podle potřeby olej na smažení
Postup přípravy
V hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji. Kapustu očistíme a nakrájíme na díly. Vložíme je do vroucí vody, necháme přejít varem a vyjmeme je. V cedníku je necháme okapat. Česnek…
Květák - lehký letní oběd
Potřebné ingredience
květák jogurt (nějaký krémovější, použila jsem choceňský), feta (ale dá se nahradit jiným výrazným sýrem dle chuti a zásob), petržel (nebo jiná čerstvá dostupná zelená bylinka dle chuti) pro masožrouty pak libová slanina
Postup přípravy
- květák uvaříme ve slané vodě do poloměkka
- vyšleháme jogurt se sýrem do hladka (ale klidně stačí i jen rozmačkat vidličkou, když je opravdu horko a člověku se nechce s ničím…
**Můj recept na výborný zeleninový bezmasý gulášek*…
Potřebné ingredience
**RECEPT MĚ NAPADL VE CHVÍLI,KDY MĚ DOCHÁZELA FANTAZIE CO UVAŘIT A V LEDNICI JSEM MĚLA POUZE ČERSTVOU ZELENINU...........ZRODIL SE TENTO NÁPAD, JE TO TROŠKU INSPIROVANÉ CHORVATSKOU KUCHYNÍ.........VYZKOUŠEJTE** Potřebné suroviny: *zeleninu,kterou máte zrovna doma k dispozici (karotka, cuketka, lilek, kedluben, paprika, rajčata, brambory)* *velká cibule* *stroužek česneku* *olivový,nebo slunečnicový olej* *kukuřičná hl.mouka na zahuštění (může být i obyč.hl.mouka,ale gulášek pak nemá tak pěknou barvu a nebude bezlepkový* *sůl* *vegeta bez glutamanu* *čerstvě namletý pepř v mlýnku* *2 kuličky nového koření, bobkový list* *smetana na šlehání,nebo na vaření (cca půl hrnečku)* *trošku hnědého cukru,nebo kvalitní kečup na doslazení* *mletá červená paprika* *čerstvá petrželka ze zahrádky*chleba, bagetky k podávání**
Postup přípravy
Postup:
*Libovolné množství a druhy zeleniny (dle počtu strávníků) nakrájíme na kostičky,nebo na proužky raději tenčí....kromě lilku, ten nakrájíme na kolečka a necháme chvíli…
Lilek po řimsku" rychle chutne levne
Potřebné ingredience
cca 2mensi lilky,plechovku rajcat pelati"cibule,pepr sul,oliv olej,2mensi mozzarelly,listky bazalky,syr gran moravia nebo grana padano nebo parmiggiano reggiano-gran moravia
Postup přípravy
Nejdrive si omyte a na platky nakrajene lilky dame vypotit (aby nebyly cerne..)na 15minut ponorime do slane vody(hodne slane)
Mezitim si pripravime omacku:na oliv oleji…
Celerové karbanátky
Potřebné ingredience
200g nahrubo nastrouhaného celeru, 1 cibule, olej, 150g ovesných vloček, 2vejce, 4stroužky česnek, majoránka, sůl
Postup přípravy
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nahrubou nastrouhaný celer, zakápneme troškou vody a 3minuty podusíme. Pak přisypeme ovesné vločky a chvilku pavaříme, aby vznikla…
Květákový nákyp se zakysanou smetanou a sýrem
Potřebné ingredience
1 květák,4 menší vejce,10-15 dkg anglické slaniny,20 dkg goudy nebo tučnějšího tvrd.sýra,máslo,strouhanka,1 kelímek zakysanky,sůl,pepř,špetka muškát.oříšku