Maso (králík, kuře,vepřové) na tymiánu a zázvoru
Potřebné ingredience
maso
sůl,pepř,tymián,zázvor
hořtice,kečup
česnek,cibule
máslo
Postup přípravy
maso naporcovat, osolit, opepřit, posypat tymiánem a zázvorem
(přiměřeně,koření je dost navoněné)
pomazat hořčicí, kečupem
posypat česnekem na plátky a cibulí na kolečka…
Pravá svíčková omáčka - recept od profesionála
Potřebné ingredience
1 kg hovězího zadního * zmražená slanina nakrájená na klínky (na špikování) * 3 mrkve * 1 celer * 1 petržel * 2-3 cibule * 2 lžíce plnotučné hořčice * 200 g brusinky nebo 100 g marmeláda z nich * 1-2 lžíce octa * tymián * bobkový list * pepř * nové koření * 2 kuličky jalovce * rozmarýn (nemusí být) * 1 citron - okrájený * rostlinný olej * 120 g másla * 2 lžíce krupicový cukr ********** na dokončení: 30% smetana 200 - 250 ml * 2 lžíce mléka * 2 lžíce hladké mouky (lze použít i zakysanou smetanu).
Postup přípravy
Maso prošpikujeme slaninou - nožem uděláme díry "po vláknu" a zmražené kousky do nich nastrkáme.
Mrkev, celer, petržel, cibuli nastrouhat nahrubo a osmahnout na troše…
Staročeská rajská omáčka s mrkví
Potřebné ingredience
na vývar: 750 g hovězího zadního masa, 2 větší rozpůlené cibule, 1/2 celeru, 1 petržel, 2 mrkve , bobkový list, celé nové koření a celý pepř, sůl************ (případně místo vývaru jen jednu kostku hovězího bujonu rozpustit ve 3 dcl vody) ************************** Na rajskou - 2 mrkve nastrouhané nahrubo, 1 najemno nakrájená nebo nastrouhaná cibule, 2 bobkové listy, celé nové koření a pepř, hladká mouka, rajčata v konzervě krájená nebo celá, 500 g rajčatové pyré (nikoli rajský protlak!!, s tím to má úplně jinou chuť, dá se koupit např. v plusu, jinak dejte dvě konzervy rajčat), 100 g másla (nebo zlatá haná), špetka mleté skořice, cukr, sůl a pepř, mléko nebo smetana, vývar z masa případně z kostky 0,3 litru
Postup přípravy
Do vroucí vody s cibulí a očištěnou a na větší kusy nakrájenou zeleninu a kořením přihodíme maso. Vaříme dokud není maso měkké, cca 1,5 hodiny.
Maso zatím necháme ve vývaru, …
Omáčka na Bifteky
Potřebné ingredience
1 žampiony v plechovce,
žampion. polévka KNORR v sáčku,
mléko,sůl,gril.koření.
Postup přípravy
Do hrnce dáme větší hrnek vody,nasypeme žamp.polévku a žampiony.
Až směs zhoustne,zalijeme mlékem a necháme 5 min. povařit.
Mícháme!!Omáčka nemá být ani hustá ani řídká.
Velice rychlý a dobrý ,,Katův šleh"
Potřebné ingredience
1kg plecka (ale jde to i s jiným druhem masa...výborné je i kuřecí...) , 2 větší cibule, trochu oleje (cca 3 lžíce), 2 velké sklenice leča ( ty bez klobásy) , 1celý malý kečup, 1/2 sáčku mleté ( může být i pálivá) papriky, asi 2 lžíce chilli ( podle toho, kdo jak má rád ostré), pepř a sůl.
Postup přípravy
Do většího hrnce dám pokrájenou cibuli na kostičky, maso pokrájené na kousky ( asi jako na guláš), osolím, opepřím, okořením chilli a paprikou, naleji celý kečup obě sklenice leča…
MAČANKA ANEB ŠTĚDROVĚČERNÍ HOUBOVÁ
Potřebné ingredience
1l vody z kysaného zelí / může být i míň/
voda
sladká smetana
houby mix
nové koření 8 kul.
bobkový list 3ks
česnek 4 stroužky
cibulka
máslo
Postup přípravy
Vodu z kysaného zelí naředíme s vodou dle chutí, měla by být mírně kyselá příjemná, přidáme koření a česnek a vše aspoň 1 hodinu vaříme. Odstavíme scedíme. Houby několikrát…
Zvěřinová omáčka - šťáva
Potřebné ingredience
Prosím nemá někdo recept na tuto omáčku (šťávu)? Děkuji
Takart
Potřebné ingredience
1kg kysaného zelí, 1kg mletého vepřového masa, trocha rýže, 2 cibule, 2-3 vejce, sůl, pepř, sladká paprika, trocha mouky a sádla na jíšku.
Postup přípravy
Zelí dáme vařit do velkého hrnce asi ve třech litrech vody. Zatím co se zelí vaří, připravíme si 1kg mletého vepřového masa (nejlépe libový bůček), přidáme asi 5 hrstí oprané rýže…
Rajčaráda
Potřebné ingredience
Rajčata,cibule.pepř.sůl,smetana
Postup přípravy
Cibulku osmahnene přidáme nakrájená rajčata spaříme ,osolíme ,opepříme.
Pak přidáme smetanu a scedíme od šlupiček.
Můžeme podávat jen s rohlíkem nebo knedlíkem.
Guláš bez míchání
Potřebné ingredience
1kg vepřového masa - plecko ,3 větší cibule , 5 strožků česneku , 2čaj. lžičky gulášového koření , 3čaj. lžičky sladké mleté papriky , 3polévkové lžíce solamylu , sůl , pepř, 2 masoxy , (feferonka) 0,75-1l vody .
Postup přípravy
Maso a cibuli nakrájet , smíchat s ostatními surovinami . Masoxy rozpustit v malém hrnečku a pak dolít do 1l vody . Dát vše do pekáče přikrýt alobalem a dát péct . 200-220st tak…