rajská od Janičky s perníčkom
Potřebné ingredience
masíčko dle chuti / nemusí byť/, 1 večšia mrkva, 1 večšia petržel, alebo kúsok cezelu, rajčata v plechovke, alebo 2 husté rajské pretlaky, 3 rajčiny, solčanky, nové korenie, celé koreni, bobkový list, kúsok celej škorice, perník na strúhanie.......... / smetana kto chce/
Postup přípravy
Robím ju v tlakáči, dám tam masíčko - osmahnem / alebo bez masa/, celú mrkvu, celú peržel, koreníčko, pretlaky,alebo zavarané rajčata + odšupkováné sparené čerstvé rajčatka /…
ŠPAGETY ........
Potřebné ingredience
ŠPAGETY, HRÁŠEK NAKLÁDANÝ , ŠUNKU, SÝR MAZACÍ, SMETANU, VAJČKO, PARMAZÁN.
Postup přípravy
Lehce orestujeme šunku přidáme smetanu ochutíme podravkou poté vložíme mazací sýry a necháme rozpustit, vložíme hrášek a zahustíme rozšlehaným vajčkem můžeme ještě dochutit!…
***VEPŘOVÉ NA ŽAMPIÓNECH***
Potřebné ingredience
1 větší cibule, 500g žampiónů, 400g vepř.masa, smetany ke šlehání, 1 masox, hl. mouka na zaprášení a případné další zahuštění, bobkový list, nové koření, celý pepř
Postup přípravy
Nakrájíme cibuli najemno, necháme na oleji zesklovatět, přidáme na kostičky nakrájené maso, orestujeme, osolíme a dusíme chvíli pod pokličkou, poté zaprášíme moukou, zalijeme…
Výborný segedín bez koření
Potřebné ingredience
1/2 kg vepřové kýty,kyselé zelí,cibule,zakysaná smetana,2 lžičky sladké papriky,hl.mouka a sůl.
Postup přípravy
Na cibulce orestujeme maso nakrájené na kostičky ,osolíme a zaprášíme paprikou.Přidáme zelí podlejeme a necháme podusit s masem doměka.Potom si rozškvedláme trochu mouky s vodou…
Rajská omáčka - postup od profikuchaře
Potřebné ingredience
Kořenová zelenina, cibule, raj. protlak, hov. vývar, olej, hl. mouka (jíška) ocet, cukr, koření : sůl, skořice, nové koření, celý pepř, bobkový list
Postup přípravy
1) Ve velkém hrnci: na oleji orestujeme kořenovou zeleninu, petržel a celer lehnce do hněda (viz.foto), přidáme koření (i skořici). Restujeme.
2) Pak teprve přidáme cibuli…
Špenátová omáčka s nivou (vynikající)
Potřebné ingredience
4 stroužky česneku,20dkg slaniny,trojúhelníček Nivy,2 kuřecí prsa,špenát (nejlépe mražený v kuličkách),sladká smetana
Postup přípravy
Na másle osmahneme na kolečka nakrájený česnek,přidáme na kostky slaninu a kuřecí maso a chvilku restujeme.Pak přidáme špenát,podlijeme trochou vody a cca 10min.dusíme.Nakonec…
SVÍČKOVÁ S KRÁLÍČKEM
Potřebné ingredience
6 kousků králíka, 2 sáčky zeleniny pod svíčkovou, olej, sůl, pepř, 5 bobkových listů, 12 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, cibule, masox, šlehačka a hl. mouka na zahuštění
Postup přípravy
Králíka orestujeme na oleji, vyndáme a osolíme a opepříme ze všech stran. Na oleji orestujeme asi 10 minutek zeleninu, přidáme koření a nakrájenou cibuli. Potom přidáme masox a…
Famózní svíčková od JITULE
Potřebné ingredience
500 g hovězího masa (lze i z vepřového plecka, králíka, kuřete; naposledy jsem použila panenku a hřbítek z divočáčka); cca 50g slaniny bez kůže nebo špeku, 1 větší cibule, 1 velká mrkev, 1 menší celer, 1 středně velká petržel (příp. pastiňák), 1 zakysaná smetana (200-250g), 1 smetana ke šlehání (200-250g), 4 ks bobkového listu, 12 kuliček nového koření, 10 kuliček celého černého pepře, 6 kuliček jalovce, 1 čajová lžička sušeného tymiánu, sůl, cukr krupice, ocet, citrónová šťáva (nebo citronek), hladká mouka, voda; brusinky, šlehačka a citrón na servírování
Postup přípravy
Tento recept sem vypisuji na přání maminek se souhlasem jeho autorky, paní Jitule64.
1) Připravíme si sladkokyselý nálev: 2 litry studené vody + 12 zarovnaných polévkových…
KOPROVKA
Potřebné ingredience
3 lžíce másla
2 lžíce hl.mouky
500ml drůbežího vývaru-z kostky
1 svazek kopru-může být i mražený
100ml mléka
1 zakysaná smetana-ohřát na pokojovou teplotu/sráží se
200ml smetany ke šlehání
sůl ,pepř,špetka cukru a jabl.ocet
Postup přípravy
V kastrolu rozehřejeme máslo,zaprášíme moukou a osmahneme.Zalijeme studeným vývarem a 15-20min.vaříme dohladka.Přidat jemně nasekaný kopr a mléko,nechat přejít varem.Vmíchat obě…
Španělský ptáček
Potřebné ingredience
4 plátky hovězího masíčka, obyč i krémžská hořčice, párek, špek, vajíčko, okurka, cibule, papriková vegeta, masox, soj. omáčka, sůl, pepř, hl. mouka na zahuštění
Postup přípravy
Plátky naklepeme, osolíme, opepříme, namáznem obyč. hořčicí, dáme kousek párku, špeku, okurky a vajíčka ( nebo dle vaší chuti ) a zabalíme, spíchneme párátkem nebo svážeme nití.…