Sametová kedlubnová omáčka jako od babičky - strašně…
Potřebné ingredience
2 střední kedlubny, 1 kelímek smetany ke šlehání, máslo, hladká mouka, sůl, pepř
Postup přípravy
Kedlubny nastouháme na jemno a dáme vařit do cca 1,5 litru vody. Vaříme 10 minut a pak přidáme smetanu. Mezitím si připravíme jíšku z másla a mouky. Omáčku zahustíme jíškou a…
Křenová omáčka s uzeným masem a knedlíkem
Potřebné ingredience
Uzené maso (nejlépe krkovička), 5 - 10 kuliček černého pepře, houskový knedlík
cca 2 dcl vody, 1/2 l mléka, 1 smetana (nebo šlehačka), dvě lžíce hl. mouky, kousek másla, dvě lžíce strouhaného čerstvého (nebo mraženého) křenu, cukr, sůl, ocet dle chuti
Postup přípravy
Uzené maso uvaříme s celým černým pepřem (vaříme asi 1 hodinu). Vývar pak můžeme použít jako polévku (my jíme s nudlemi a trochou mléka).
Omáčka: vodu přivedeme k varu,…
JEDNODUCHÁ KOPROVKA OD MOJÍ BABIČKY
Potřebné ingredience
olej nebo jiný tuk
hladká mouka
mléko
cukr, sůl, kopr, ocet nebo citr.šťáva
Postup přípravy
Z přiměřeného množství tuku a mouky uděláme jíšku. Neměla by být tmavá, ale spíš světlejší. potom přilijeme trošku mléka a metličkou rozkvedláme do hladka. Potom dolejeme tolik…
rajská od Janičky s perníčkom
Potřebné ingredience
masíčko dle chuti / nemusí byť/, 1 večšia mrkva, 1 večšia petržel, alebo kúsok cezelu, rajčata v plechovke, alebo 2 husté rajské pretlaky, 3 rajčiny, solčanky, nové korenie, celé koreni, bobkový list, kúsok celej škorice, perník na strúhanie.......... / smetana kto chce/
Postup přípravy
Robím ju v tlakáči, dám tam masíčko - osmahnem / alebo bez masa/, celú mrkvu, celú peržel, koreníčko, pretlaky,alebo zavarané rajčata + odšupkováné sparené čerstvé rajčatka /…
***VEPŘOVÉ NA ŽAMPIÓNECH***
Potřebné ingredience
1 větší cibule, 500g žampiónů, 400g vepř.masa, smetany ke šlehání, 1 masox, hl. mouka na zaprášení a případné další zahuštění, bobkový list, nové koření, celý pepř
Postup přípravy
Nakrájíme cibuli najemno, necháme na oleji zesklovatět, přidáme na kostičky nakrájené maso, orestujeme, osolíme a dusíme chvíli pod pokličkou, poté zaprášíme moukou, zalijeme…
Výborný segedín bez koření
Potřebné ingredience
1/2 kg vepřové kýty,kyselé zelí,cibule,zakysaná smetana,2 lžičky sladké papriky,hl.mouka a sůl.
Postup přípravy
Na cibulce orestujeme maso nakrájené na kostičky ,osolíme a zaprášíme paprikou.Přidáme zelí podlejeme a necháme podusit s masem doměka.Potom si rozškvedláme trochu mouky s vodou…
Rajská omáčka - postup od profikuchaře
Potřebné ingredience
Kořenová zelenina, cibule, raj. protlak, hov. vývar, olej, hl. mouka (jíška) ocet, cukr, koření : sůl, skořice, nové koření, celý pepř, bobkový list
Postup přípravy
1) Ve velkém hrnci: na oleji orestujeme kořenovou zeleninu, petržel a celer lehnce do hněda (viz.foto), přidáme koření (i skořici). Restujeme.
2) Pak teprve přidáme cibuli…
Špenátová omáčka s nivou (vynikající)
Potřebné ingredience
4 stroužky česneku,20dkg slaniny,trojúhelníček Nivy,2 kuřecí prsa,špenát (nejlépe mražený v kuličkách),sladká smetana
Postup přípravy
Na másle osmahneme na kolečka nakrájený česnek,přidáme na kostky slaninu a kuřecí maso a chvilku restujeme.Pak přidáme špenát,podlijeme trochou vody a cca 10min.dusíme.Nakonec…
SVÍČKOVÁ S KRÁLÍČKEM
Potřebné ingredience
6 kousků králíka, 2 sáčky zeleniny pod svíčkovou, olej, sůl, pepř, 5 bobkových listů, 12 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, cibule, masox, šlehačka a hl. mouka na zahuštění
Postup přípravy
Králíka orestujeme na oleji, vyndáme a osolíme a opepříme ze všech stran. Na oleji orestujeme asi 10 minutek zeleninu, přidáme koření a nakrájenou cibuli. Potom přidáme masox a…
Famózní svíčková od JITULE
Potřebné ingredience
500 g hovězího masa (lze i z vepřového plecka, králíka, kuřete; naposledy jsem použila panenku a hřbítek z divočáčka); cca 50g slaniny bez kůže nebo špeku, 1 větší cibule, 1 velká mrkev, 1 menší celer, 1 středně velká petržel (příp. pastiňák), 1 zakysaná smetana (200-250g), 1 smetana ke šlehání (200-250g), 4 ks bobkového listu, 12 kuliček nového koření, 10 kuliček celého černého pepře, 6 kuliček jalovce, 1 čajová lžička sušeného tymiánu, sůl, cukr krupice, ocet, citrónová šťáva (nebo citronek), hladká mouka, voda; brusinky, šlehačka a citrón na servírování
Postup přípravy
Tento recept sem vypisuji na přání maminek se souhlasem jeho autorky, paní Jitule64.
1) Připravíme si sladkokyselý nálev: 2 litry studené vody + 12 zarovnaných polévkových…