Fazolový salát
Potřebné ingredience
1 pórek 5 nožiček slabých párků 1 plechovka bílých fazolí v tomatě nebo chilli omáčce 1 zakysaná smetana petrželka, sůl, pepř, olej kečup, chilli - dle chuti
Postup přípravy
Pórek osmahneme na oleji, přidáme na půlkolečka nakrájené párky. Chvíli opékáme, poté přidáme fazole a chvíli dusíme. Můžeme přidat dle chuti kečup nebo chilli. Necháme zchladnout…
Dietní čočkový salát
Potřebné ingredience
čočka, vejce, kapie, rukola, olivový olej, provensalsle koreni
Postup přípravy
čočku uvaříme doměkka (osolenou), přecedíme a necháme vychladnout. Přidáme nakrájenou kapii, vejce (já dávám pouze bílek, držím cholesterolovou dietu), přidáme rukolu nebo…
Cícerový guláš
Potřebné ingredience
cca 700 g uvareného cíceru (cizrny), 2 cibule, olej, 1 malý pohár leča, 1 konzerva drvených rajčín, 1 ks sterilizované šampiňóny, soľ, oregano, petržlenová vňať, drvená rasca - kmín, može byť aj chilli paprička
Postup přípravy
Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, keď je osmažená, pridáme scedené šampiňóny (alebo čerstvé, či za hrsť sušených, vopred namočených), opražíme, pridáme rascu, kto má rád…
Cizrnové kari
Potřebné ingredience
Porce: 4; SUROVINY: 200g cizrny, 1 červená paprika, 2 rajčata, 250ml vývaru, 2 lžíce oleje, 1 lžička kmínu, 1 červená chilli paprička, ½ lžičky mleté kurkumy, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička mletého koriandru, 1 bobkový list, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř
Postup přípravy
Cizrnu přes noc namočíme. Druhý den slijeme a dáme vařit. Olej rozpalíme, přidáme kmín, chilli papričku a bobkový list. Krátce opečeme, dokud nezačne kmín praskáním „poskakovat“…
Kuskus s mozzarellou
Potřebné ingredience
50g kvalitní šunky 1,5 hrnečku celozrnný kuskus, 1rajčátko 1 lžíce sójová omáčka 200 g mozzarella třešinky 1 lžíce olivový olej 1 lžíce petrželka podle chuti vegeta čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
Kuskus zalijeme v misce vodou, přidáme sójovou omáčku, olej a přikryjeme. Necháme nabobtnat, trvá to jen pár minut.
pár minut, mozzarella třešinky necháme okapat a…
Kuskus s cuketou
Potřebné ingredience
2 lžíce tmavá sójová omáčka 1 ks střední cuketa 1 konzerva sterilovaný hrášek 250 g sýr ementálského typu 3 lžíce olivový olej 250 g celozrnný kuskus na ozdobu petrželka podle chuti vegeta tymián italská sůl s bylinkami
Postup přípravy
Cuketu oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Vymačkáme přebytečnou vodu, ale nesolíme. Hrášek slijeme.
Kuskus vsypeme do velké misky a zalijeme vroucí vodou …
Odlehčený jarní čočkový salát
Potřebné ingredience
Hnědá čočka, barevné papriky, jarní cibulka, pórek, vejce, tvrdý sýr, sůl, majonéza a bílý jogurt.
Postup přípravy
Uvaříme čočku, dle návodu, nakrájíme papriky na kostičky, pórek na půlkolečka, cibulku na kolečka, natvrdo uvařené vejce na kostičky a stejně tak sýr na kostičky. Vše smícháme,…
Fazolkový salát s vajíčkem
Potřebné ingredience
Mražené fazolky, celer, vajíčko, šunkový salám, olej, pepř, sůl, kari (uvařená jedna červená řepa)
Postup přípravy
Fazolky si uvaříme do měkka ve vodě. Na pánvi si osmažíme najemno nakrájený šunkový salám a na nudličky nakrájený celer. Přidáme uvařené fazolky. Vše dohromady opečeme. Osolíme,…
Čočkový salát s červenou řepou
Potřebné ingredience
100 g čočky 2 vařená vejce 1 malá červená cibule 3 kyselé okurky 2 menší červené řepy olivový olej citronová šťáva/ ocet libeček sůl pepř
Postup přípravy
Čočku a zvlášť červenou řepu uvaříme do měkka. Řepu oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky případně nastrouháme a smícháme s nakrájenými uvařenými vejci, kyselou okurkou, cibulkou…
Francouzské fazolové lusky
Potřebné ingredience
Čerstvé zelené či žluté (tzv. máslové) fazolové lusky. Trochu másla, stroužek česneku, voda, sůl.
Postup přípravy
Velmi jednoduché jídlo, které mi velmi chutnalo ve Francii. Lusky umyjeme a pak jim uřízneme oba konečky. Vložíme do vroucí osolené vody a cca 10-15 minut vaříme. Po uvaření by…