Luštěniny (dhál) po indicku
Potřebné ingredience
250 g jakýchkoli luštěnin * voda * po lžičce kurkuma, zázvor čerstvý (nebo sušený - toho stačí míň), garam masala, mletá paprika (i pálivá), koriandr (mletý i čerstvý - ten pak na ozdobu) * rajčata (i v plechovce) * pár zrníček římského kmínu * cibule * česnek (dle chuti, min. dva stroužky) * kuřecí vývar (kostka) * sůl, pepř
Postup přípravy
podobný recept zde je z čočky, dají se ale použít jakékoli luštěniny a v libovolných kombinacích - sója, mungo, fazole, čočka červená, zelená i hnědá, cizrna - liší se jen v době…
Pikantní fazolový salát s hovězím masem
Potřebné ingredience
zbytek hovězího (cca 200 g) nebo hovězí šunka * 1 červená cibule * 2 plechovky fazolí - z toho jedny bílé v chilli omáčce * 3 kyselé okurky * rajčata nebo rajský protlak * sůl, pepř, lžíce cukru * pro fajnšmekry feferonka
Postup přípravy
fazole slijeme, přidáme ostatní ingredience pokrájené nadrobno, pokud nemáte rajčata, dejte 2 lžíce rajského protlaku.
nechat odležet aspoň tři hodiny v lednici.
ze i v…
Fazolový guláš
Potřebné ingredience
250 g fazolí (bílé, tmavé) (pokud šetříte čas, stačí ty z plechovky, v tom případě dvě plechovky)- 2 cibule - 2 stroužky česneku - 2 klobásy (paprikové) - červená paprika - 1 mrkev - kousek celeru (možno vynechat) - rajský protlak menší balení - 2 rajčata - sůl, pepř, tymián (cca půl lžičky) nebo majoránku, jíška dle potřeby, hovězí bujón dle chuti
Postup přípravy
den předem namočit fazole a uvařit do měkka. na pánvi zpěnit cibuli, po chvíli přidat česnek a klobásy. Pak nakrájenou mrkev a celer, rajský protlak, fazole a zalít vodou. Dusit…