Fazolový salát
Potřebné ingredience
Fazole velko (u nás "becoky), bobkový list, nové koření, sádlo, cibule, anglická slanina
Postup přípravy
Fazole namočíme nejraději přes noc (nejméně na 6 hod). Potom uvaříme spolu s bobkovým listem, novým kořením doměkka. Na pánvi necháme roztavit sádlo, přidáme cibulku, kterou…
Čočka na kyselo
Potřebné ingredience
čočka, sůl, pepř, ocet, klobáska, vejce, chléb a okurka... cibule..
Postup přípravy
Na trošce oleje zpěním cibuli dám na ní čočku.. a zaliju vodou.. vařím v papiňáku. přidám pepř, sůl, trošku vegety a asi čtyři lžíce octa. Zavřu papiňák a vařím cca 10 minut. Je…
"FALAFEL" (cizrnové placičky)
Potřebné ingredience
4 - 6 porcí: 400 g uvařené cizrny (nebo sterilované), 3 jarní cibulky (i s natí), 30 g strouhanky z čerstvého pečiva, 1 vejce, 1/2 citronu (šťáva i kůra), 1 stroužek česneku, 1 lžíce tahini (sezamová pasta), 1 lžička ml. římského kmínu, 1 lžička ml. koriandru, 1/2 lžičky ml. skořice, špetka chilli, sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy
V mixéru rozmixujeme předem uvařenou (sterilovanou) cizrnu, nasekané jarní cibulky, čerstvou strouhanku, vejce, citronovou šťávu i kůru, rozetřený stroužek česneku, všechno koření…
Cizrnová pánvička - zdravá rychlovka
Potřebné ingredience
Cizrna podle počtu strávníků, šunka (nebo slanina), cibule, bylinky sušené i čerstvé (tentokrát jsem dala oregano, bazalku, tymián a čerstvou petrželku), sůl, pepř, vajíčka, olej
Postup přípravy
1. Cizrnu namočíme asi na hodinu do vody a v téže vodě vaříme cca 20 minut do měkka. Scedíme.
2. Na troše oleje zesklovatíme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme šunku …
Mexické fazole dušené
Potřebné ingredience
400g tmavých fazolí, 1 čerstvá paprika, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 3 rajčata, 3 lžíce oleje, 1 masox, bazalka, tymián, 3 špetky mleté papriky ( může být i pálivá ), sůl a mletý pepř dle chuti, voda na uvaření fazolí
Postup přípravy
Den předem namočené fazole uvaříme v 1,5l nesolené vody. Cibuli drobně nakrájíme,osmahneme ji na oleji,přidáme papriku a česnek, tuto směs přisypeme do fazolí, ze kterých se téměř…
Fazole ala Pavlík
Potřebné ingredience
Fazole ( z konzervy jsou nejlepší červené s omáčkou - je moc druhů- podle chuti ) , 3 stroužky česneku , cibule , špek ( nemusí být nebo může být slanina ) ,klobása nebo párkový salám, kečup, olej na smažení
Postup přípravy
Na oleji si osmažíme špek ( slaninu ) a cibulku.Potom přidáme klobásu nebo salám - opečeme. Z konzervy vsypeme fazole, přivedeme k varu - trošku povaříme , přidáme česnek podle…
Červené fazole na smetaně-rychlá večeře
Potřebné ingredience
Červené fazole BONDUEL,klobáska nebo suchý salám,cibule,hl.mouka,smetana,sůl,pepř.
Postup přípravy
Na tuku zpěníme cibuli,necháme zesklovatět a přidáme pokrájený salám.Zaprášíme hladkou moukou a zalejeme vodou.Přidáme fazole (i s nálevem),povaříme a případně zahustíme hotovou…
ČOČKA jak ji dělám já...
Potřebné ingredience
čočka,uzenina,cibulka,česnek,rajčatový protlak,kari,sterilov.okurky,uvařený vajíčka.
Postup přípravy
uvařenou a scezenou čočku opečeme na cibulce,přidáme uzeninu, rajč.protlak,lžičku kari,nakrájené okurky a ke konci stroužek česneku.
podáváme s chlebem...vajíčkem,klobáskou…
Čočka na kyselo s volským okem
Potřebné ingredience
1/2 kg čočky,sůl,asi 1/2 l vody,1 PL hl.mouky,ocet,4 ks vajec,cibule,2 PL sádla ztuhlé,jedlá soda,cibule
Postup přípravy
Čočku opereme dáme vařit do vody a sůl,trošku jedlé sody na špičku nože,vaříme,když je měkká zavaříme hl.moukou v trošce vody rozkvedláme a nalijeme do čočky.Přidáme ocet asi 1/2…
Fazolky na kyselo
Potřebné ingredience
Čerstvé fazolky(špargle),smetana,hl.mouka,máslo,ocet,podravka,sůl,cukr.
Postup přípravy
Fazolky uvaříme v jemně osolené vodě asi 1/2hoďky,na másle uděláme světlou jíšku a zahustíme,potom podle hustoty rozředíme smetanou,okyselíme převařeným octem,aby se omáčka…