Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Luštěniny

Přidat recept
LUŠTĚNINY
Cizrnové curry s rajčaty a špenátem

Cizrnové curry s rajčaty a špenátem

Potřebné ingredience

Suroviny na 2 porce Rostlinný olej 1 malá cibule, nasekaná 2 stroužky česneku, rozetřené 2 cm čerstvého zázvoru, oloupaný a nasekaný 1 lžička kari pasty 200 g konzervovaných rajčat 200 g cizrny z plechovky, bez nálevu 160 g špenátu, natrhaného na kousky Sůl a čerstvě mletý černý pepř 2 lžíce řeckého jogurtu Několik větviček koriandru 1 malé rajče, nakrájené na plátky

Postup přípravy

Luštěniny nepochybně patři i k českému vyváženému jídelníčku. Mnoho dospělých je má však spojené spíše se školní jídelnou – čočka na kyselo nebo hrachová kaše bez chutě i vůně…

Zobrazit více...
LUŠTĚNINY
Čočkový salát

Čočkový salát

Potřebné ingredience

Čočka, slanina,cibule,paprika, pórek, vejce,hořčice,olej,ocet, pepř, sůl

Postup přípravy

Čočku uvaříme. Vejce uvaříme natvrdo. Slaninu nakrájíme na malé kousky a osmažíme na pánvi. Cibuli,papriku, uvařená vejce a pórek nakrájíme nadrobno.Uvarenou čočku s nakrájenou…

Zobrazit více...
LUŠTĚNINY
Luštěniny (dhál) po indicku

Luštěniny (dhál) po indicku

Potřebné ingredience

250 g jakýchkoli luštěnin * voda * po lžičce kurkuma, zázvor čerstvý (nebo sušený - toho stačí míň), garam masala, mletá paprika (i pálivá), koriandr (mletý i čerstvý - ten pak na ozdobu) * rajčata (i v plechovce) * pár zrníček římského kmínu * cibule * česnek (dle chuti, min. dva stroužky) * kuřecí vývar (kostka) * sůl, pepř

Postup přípravy

podobný recept zde je z čočky, dají se ale použít jakékoli luštěniny a v libovolných kombinacích - sója, mungo, fazole, čočka červená, zelená i hnědá, cizrna - liší se jen v době…

Zobrazit více...
LUŠTĚNINY
Pikantní fazolový salát s hovězím masem

Pikantní fazolový salát s hovězím masem

Potřebné ingredience

zbytek hovězího (cca 200 g) nebo hovězí šunka * 1 červená cibule * 2 plechovky fazolí - z toho jedny bílé v chilli omáčce * 3 kyselé okurky * rajčata nebo rajský protlak * sůl, pepř, lžíce cukru * pro fajnšmekry feferonka

Postup přípravy

fazole slijeme, přidáme ostatní ingredience pokrájené nadrobno, pokud nemáte rajčata, dejte 2 lžíce rajského protlaku.
nechat odležet aspoň tři hodiny v lednici.
ze i v…

Zobrazit více...
LUŠTĚNINY
Luštěninové karbanátky a polévka 2v1

Luštěninové karbanátky a polévka 2v1

Potřebné ingredience

Luštěniny(kupuji v Tesco balíček luštěninové směsy,ale může být jakákoliv směs-hrach,čočka,fazole...čím rozmanitější,tím lepší),2-3 cibule, česnek,vejce,2-3 brambory, strouhanka,sůl, mletý kmín, majoránka, zeleninový bujón n,nebo kořenová zelenina.

Postup přípravy

Luštěniny namočíme a uvaříme dle návodu,spolu s brambory. Osolíme a přidáme bujón-nebo vaříme s kořenovou zeleninou a cibulí,přidáme kmín. Luštěniny a brambory scedíme,vodu…

Zobrazit více...
LUŠTĚNINY
Zapečená cizrna

Zapečená cizrna

Potřebné ingredience

předem uvařená cizrnu (cca 350 - 400g v suchém stavu), malá brokolice, 2 malé cukety, 300g žampionů, 500g kuřecích prsou, rýžový olej, grilovací koření, kari, sůl, libeček, tamari, sušený česnek, 1 šlehačka

Postup přípravy

Maso nakrájíme na kousky a naložíme do marinády do druhého dne (rýžový olej, grilovací koření, sůl, kari, tamari). Do vymazaného pekáčku dáme uvařenou cizrnu, orestované maso,…

Zobrazit více...
LUŠTĚNINY
Černá čočka

Černá čočka

Potřebné ingredience

250g černé čočky, 1 větší mrkev, 2 řapíky celeru, 50g slaniny nebo pancety, 1 lžíce přepuštěného másla, 500ml vývaru, 1 lžíce javorového sirupu, 1 lžíce shoyu, 1 bobkový list, sůl, pepř

Postup přípravy

Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu, mrkev a celer. Přidáme bobkový list a javorový sirup, ještě chvíli restujeme. Přidáme čočku a přilijeme trochu horkého vývaru …

Zobrazit více...
LUŠTĚNINY
Indický dhal - sladko pikantní červená čočka

Indický dhal - sladko pikantní červená čočka

Potřebné ingredience

Červaná čočka, cibule, olej, dýně, mrkev, rajčata, sůl, kurkuma, garam masala, rajský protlak, česnek, citron, zázvor, chilli, koriandr

Postup přípravy

Do rendlíku dám vařit v osolené vodě dýni (použila jsem 250g muškátové) a na kolečka nakrájenou mrkev (ca 100g).rnNa pánvi zpěním jednu červenou cibuli (100g), poté přidám na…

Zobrazit více...
LUŠTĚNINY
Tortilla plněná fazolmi-prostřeno.cz

Tortilla plněná fazolmi-prostřeno.cz

Potřebné ingredience

4 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce citrónové kůry, 2 lžíce olivového oleje, 300 g konzervovaných fazolí v chilli omáčce, 2 ks rajčat - jemně nasekaných, 1/4 ks salátové okurky 3 špetky mletého bílého pepře , 1 hrst nasekané petrželky, 8-16 lístků hlávkového salátu - nebo jiného salátu, 8 ks kukuřičných tortill

Postup přípravy

1.V míse smíchejte citrónovou šťávu, nastrouhanou kůru a olivový olej. Přidejte dobře scezené fazole, rajčata, okurku, a petržel. Ochuťte pepřem.
2.Na každou tortillu položte…

Zobrazit více...
LUŠTĚNINY
Hrachová kaše s uzeným masem

Hrachová kaše s uzeným masem

Potřebné ingredience

250g zeleného hrachu 1 rovná lžička jedlé sody,2 cibule,asi 3 stroužky česneku,sůl.pepř,majoránka, 2 lžíce másla,uzené maso,2 lžíce sádla na osmahnutí cibulky a masa

Postup přípravy

Hrách si namočíme do studené vody, nejlépe do druhého dne.Hrách přivedeme kvaru,přidáme jedlou sodu(bude dříve měkký) a vaříme do změknutí.Na másle osmažíme najemno nakrájenou 1 …

Zobrazit více...

Kategorie