Bezlepkové tmavé bagetky se semínky
Potřebné ingredience
300g kvásku (rozkvasit se 150g schär mix b a 150g vody) ,130g schär mix dunkel, 56g pohankové mouky, 56g teffové mouky ,125 ml vody, 100g bílého jogurtu, Namočená lněná semínka, 3 lžíce oleje, 2 lžičky soli
Postup přípravy
Večer namočit cca 2 lžíce drcených lněných semínek v horké vodě a s trochou soli.
300g kvásku (rozkvasit se 150g schär mix b a 150g vody-rozkvasit 4-12 hodin dle síly kvásku).…
POHANKOVO JÁHLOVÝ CHLÉB S CIBULKOU
Potřebné ingredience
1 vejce, 2 zarovnané ČL soli, 1 PL třtinového cukru, 140g jáhlové mouky, 140g celozrnné pohankové mouky, lžíce sádla, 1 balíček sušeného droždí, lžička drceného kmínu, popř. hrst slunečnicových semínek, 1 cibule, 1 menší cuketa, 1 syrový brambor a voda dle potřeby.
Postup přípravy
Pro začátek uvedu, že peču pro dceru, která má poměrně dost potravinových alergií a intolerancí.
Mj. nesmí mléko, lepek, sóju, kukuřici, ořechy, čokoládu a většinu ovoce.…
HRUŠKOVÉ MUFFINY
Potřebné ingredience
TĚSTO: 3 vejce, 75g třtinového cukru, 2 PL oleje, 2 najemno nastrouhané zralé hrušky včetně šťávy z nich (mělo by jí být cca 100ml, můžete popř dolít vlažnou vodou), 210g mouky (půl na půl jáhlová a celozrnná pohanková), 2 zarovnané ČL kypřícího prášku. DROBENKA: lžíce tuku (dávám stellu nebo omegu), vrchovatá lžíce cukru a mouky.
Postup přípravy
Peču pro dceru, která má poměrně dost potravinových alergií a intolerancí.
Mj. nesmí mléko, lepek, sóju, kukuřici, ořechy, čokoládu a většinu ovoce. Recepty, co budu vkládat…
DÝŇOVÉ MUFFINY
Potřebné ingredience
TĚSTO: 3 vejce, 75g třtinového cukru, 3 PL oleje, cca 200g jemně strouhané dýně, 5 PL horké vody, 210g mouky (půl na půl jáhlová a celozrnná pohanková), 2 zarovnané ČL kypřícího prášku. DROBENKA: lžíce tuku (dávám stellu nebo omegu), vrchovatá lžíce cukru a mouky.
Postup přípravy
Těsto: Žloutky, cukr vyšlehat do pěny, postupně přidat olej a horkou vodu. Šlehat do husté pěny. Pak jemně vmíchat strouhanou dýni, mouku a kypřící prášek. Vyšlehat sníh z bílků a…
Výborná bezlepková pizza
Potřebné ingredience
250 g bezlepkové mouky (použila jsem Promix), 1/2 prášku do pečiva, 1 vejce, 1 čajová lžička soli, 3 lžíce oleje, 10 lžic teplé vody, 4 lžíce mléka
Postup přípravy
Vše smícháme a smísíme. Těsto je krásně jemné. Roztáhneme ho na plech na pečící papír. Navrch jsem dávala bzl šunku, nastrouhaný sýr a kečup. Sýr se může dát až později, aby se…
Bezlepkový toustový chleba
Potřebné ingredience
Na velkou formu : 400ml mléka a do ní rozpustit 2 lžíce psyllia, nenamacet předem... Dále 2 vejce, 60g rozpusteneho masla, 20g cukru, 10g soli, 260 schär mix b, 180g červené Doves farm, 60g pohankové mouky, susene droždí 5g
Postup přípravy
Nechat program těsto, ja mám program na 1,5 hodiny... Po vykynuti popreskladat podle videa: https://www.youtube.com/watch?v=CmQ2hbK7Nl4&app=desktop
Zapnout troubu a poskladane…
Kváskový bezlepkový chleba s pohankou a teffem
Potřebné ingredience
Na rozkvašení: Bezlepkový kvásek 170 g Schar mix B 170 ml vody Na chléb: 70g pohankové mouky 50 g teffové mouky tmavé 100 g Schar mix dunkel (lze nahradit Doves farm chlebová směs tmavá) 140 g červená Doves farm (směs bílá bez lepku), 200 ml vody, 100 ml vody +1/2 lžíce psyllia 2 lžíce sádla 1 lžíce oleje 1/2 lžičky xantan nebo guarové gumy 1,5 lžičky soli 1 lžička cukru 1 lžička chlebového koření nebo drceného kmínu,dle chuti
Postup přípravy
Ráno vyndáme kvásek z lednice - 2 vrchovaté lžíce, přidáme 170 g mouky a 170 ml vody, necháme kvasit 3-4 hodinky. Do 100 ml vody přidáme půl lžíce psyllia.
Po vykynutí…
Bezlepkové kváskové rohlíky
Potřebné ingredience
bezlepkový kvásek, na rozkvašení večer- 2 lžíce mix b a voda 3-5 lžic rozkvašení ráno- 200ml vody, 110g mix b, 40 g pohankové mouky na zpracování těsta v pekárně- 70g mix b,70g M&S mouka, 40g tapioková škrobová mouka, 40g čiroková hladká mouka,2 lžíce sádla, 2 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1 lžička xantanu
Postup přípravy
postupovala jsem obdobně jako u chleba...večer vyndat kvásek, přidala jsem 2 lžíce mix b a 4,5 lžíce vody,přibližně....ráno jsem odebrala 2 lžíce kvásku (84g),přidala 110 g mix b…
Bezlepkové perníčky (ihned měkké, i po týdnu měkké..…
Potřebné ingredience
Recept jsem převzala ze serveru "bezlepek" - http://www.bezlepek.cz/2014/12/jak-na-bezlepkove-medovnicky Opravdu byly hned po upečení měkké, jsou i teď po týdnu a věřím, že jim to vydrží ;) - Těsto: - 250-300 g bezlepkové mouky (Promix UNI, Mix B, Mantler) - použila jsem Promix UNI, - 150 g moučkového cukru, - 50 g rozpuštěného másla nebo Hery, - 2 ks vejce, - 2 polévkové lžíce medu, - 1 kávová lžička sody bikarbony, - 1/2 kávové lžičky mleté skořice, - 1/4 kávové lžičky mletého hřebíčku. Já nahradila skořici a ml. hřebíček 1 lžičkou perníkového koření.
Postup přípravy
Postup práce: Připravíme a navážíme si potřebné suroviny. Rozpustíme máslo nebo Heru. Mouku s cukrem prosejeme, přidáme jedlou sodu, mletou skořici a mletý hřebíček (dá se koupit…
BEZLEPKOVÉ MANDLOVÉ SUŠENKY
Potřebné ingredience
170 g oloupaných mandlí (ideálně 160 g normálních, 10 g hořkých) 140 g moučkového cukru 1 bílek špetka soli 1 lžička nastrouhané citronové kůry 1 lžička vanilkové esence krupicový cukr na obalení celé mandle na ozdobu
Postup přípravy
Mandlové sušenky
Mandlové sušenky z Kuchařky z ostrova Sardinie
Dvanáctihodinové vysychání není omyl, ale absolutní nezbytnost, aby sušenky byly nádherně popraskané. Křupavé…