Paprikáš z králičího masa
Potřebné ingredience
500g králičího masa bez kosti,
60 g sádla nebo másla,
3 větší cibule,
lžíce sladké papriky,
2 dl kysané smetany,
šálek vývaru z kostí nebo masoxu.
Postup přípravy
Očištěné a opláchnuté maso nakrájíme na větší kousky. Rozehřejeme tuk, přidáme jemně nasekanou cibuli a trochu osmahneme. Pak přidáme nakrájené maso, osolíme a krátce opečeme.
…
Pečený králík na zelí
Potřebné ingredience
česnek 3 stroužky
sůl
sádlo 1 dl
klobása 10 dkg
drcený kmín lžiček
kysané zelí 1 kg
voda nebo vývar 3 dl
králík (celý) 1 ks
Postup přípravy
Králíka omyjeme, osušíme, podle potřeby odblaníme a pořádně osolíme. Pokud chcete, můžete králíka jemně prošpikovat, aby nebyl suchý, a orestovat, aby se maso zatáhlo.
Zadělávaný králík
Potřebné ingredience
1 králík cca 1,5 kg
15 dkg bůčku
12 malých cibuliček
3 dkg mouky
2 dcl bílého vína
2 dcl hovězího vývaru
stroužek česneku
2,5 dkg másla
20 dkg žampionů
bouquet garni, sůl, pepř
krajíčky bílého chleba opečené na másle
Postup přípravy
Králíka naporcujeme na malé kousky.
Bůček nakrájíme na kostičky.
Do kastrolu dáme máslo, rozehřejeme, pak přidáme kostičky bůčku. Až pustí tuk, tak je vyjmeme a uschováme.…
Králík v Římském hrnci.
Potřebné ingredience
4 porce králíka,
200 g vypeckovaných sušených švestek,
400 ml růžového vína (nebo bílého),
2 bobkové listy,
sůl a pepř podle chuti,
špetka každého, hřebíček, tymián, skořice, muškátový oříšek,
1 na jemno posekaný česnek,
200 g čerstvé smetany,
2 lžíce mouky,
2 lžíce másla,
Postup přípravy
Namočit hrnec.
Oprat maso a osušit ho. Posypat ho kořením a ochutit ho solí a pepřem. Vložit maso do hrnce, obložit ho švestkami, česnekem, zalít ho vínem a nahoru položit…
Králík na černo
Potřebné ingredience
1 králík,
1 cibule,
250g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
10 kuliček černého pepře,
5 kuliček nového koření,
2 bobkové listy,
sůl,
100g pokrájených sušených švestek,
3 PL rybízové marmelády,
100g nastrouhaného perníku,
150ml červeného vína,
citronová šťáva
Postup přípravy
V kastrolu zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno
nakrájenou nebo nastrouhanou kořenovou teleninu a krátce osmahneme.
Na osmaženou zeleninu rozložíme…
Králík na pivě
Potřebné ingredience
asi 1 kg králíka (nejlépe stehna a hřbet) nakrájeného na porce,
250 ml bílého vinného octa,
370 ml vody,
220 g sušených švestek,
1 lžíce oleje,
30 g másla,
sůl a pepř podle chuti,
2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru,
2 lžička roztlučeného celého sušeného jalovce,
asi 400 g na velice hrubo pokrájené cibule,
2 lžíce mouky,
125 ml kuřecího vývaru,
250 ml černého piva,
Postup přípravy
míse smíchat králičí porce, ocet a 250 ml vody. Přikrýt a nechat v chladničce do druhého dne.
Smíchat sušené švestky a zbytek vody a nechat je přikryté stát asi 1 hodinu.…
Domácí králík
Potřebné ingredience
králík,
slanina na prošpikování,
sůl,
pepř,
tuk,
cibule,
voda na podlití,
vepřová játra,
2 paličky česneku,
citron bez pecek,
hrst nakrájené petrželové natě,
2 PL hladké mouky.
Postup přípravy
Porce králíka prošpikujeme, osolíme, opepříme a na tuku a na cibulce za občasného polití vodou upečeme do poloměkka. Pak potřeme připravenou směsí.
Vepřová játra utřeme s…
Králík na bylinkách
Potřebné ingredience
1 králík, 50g slaniny, 1 cibule, 1 mrkev, 1/4 celeru, 3 stroužky česneku
na marinádu: 3 lžíce oleje, 1 lžíce sekané petrželky, 1 lžička oregana, 1 lžička šalvěje, sůl
Postup přípravy
Králíka rozdělíme na porce, které potřeme ze všech stran marinádou, připravenou smícháním všech přísad. Necháme do druhého dne odležet.
Druhý den na kostičkách slaniny zpěníme…
Králík na zázvoru
Potřebné ingredience
*1 králík, * 2 cibule, * slanina, * sůl, * kmín, * zázvor, * sádlo nebo olej, * pepř
Postup přípravy
Na sádle nebo oleji osmažím cibulku a na drobno pokrájenou slaninu, smažím do zlatova.
Králíka můžete také prošpikovat slaninou, nebude tak suchý.
Králíka naporcuji,…