Domácí levandulová limonáda
Potřebné ingredience
Hrnek kvítků levandule /nejlépe čerstvé, ale lze i sušené/,100g třtinového cukru,200ml vody + 1,5l - 2l vody na dolití a to perlivé či obyčejné / dle preference/,citróny - štáva z citrónů,2 snítky čerstvé levandule k dozdobení
Postup přípravy
Recept je naprosto jednoduchý, ale skutečně výborný.Limonáda je lepší z čerstvě natrhané levandule, ale prý lze i ze sušené /což jsem ještě nezkoušela/. Takže nasbírat šálek květů…
BEZINKOVÁ ŠUMIVÁ LIMONÁDA
Potřebné ingredience
5 velkých květů bezu, 3 l vody 1/2 kg cukru, 1 citron, 1 dcl jablečného octa
Postup přípravy
Začala sezóna květu černého bezu. Moje babička říkala "před heřmánkem smekni, před bezem černým klekni" :-)
Právě se chystáme vyrobit vynikají lehce šumivý nápoj plný…
Domácí mandlové mléko
Potřebné ingredience
1 a 1/2 hrnku mandlí (neloupaných, ve slupce je spousta živin) cca 5 hrnků vody
Postup přípravy
Mandle zalejeme vodou a necháme přes noc odležet při pokojové teplotě. Na druhý den mandle i s vodou přesuneme do mixéru a vše řádně rozmixujeme na jemno. Vzniklou směs přecedíme…
Pomerančový likér
Potřebné ingredience
5 pomerančů (v bio kvalitě), 300 ml čistého alkoholu (vodka), voda, 500 g cukru
Postup přípravy
Pomeranče důkladně omyjeme a kůru oloupeme tak, abychom získali pouze oranžovou kůru bez té bílé dřeně, jinak by to bylo hořké. Oloupané, čisté slupky z pomeranče dáme do…
LAVINA -něco pro chladné večery
Potřebné ingredience
4 cl Becherovky, 12 cl červeného vína, 4 cl vody, skořice, hřebíček, med, plátek citrónu
Postup přípravy
Tekuté ingredience zahřejte, přidejte med a doplňte skořicí, hřebíčkem a plátkem citrónu.
Tento recept znám už dlouho z nějakého časopisu, jen jsem si už nepamatovala přesné…
Podzimní pečený čaj
Potřebné ingredience
2 jablka, 2 hrušky,2 pomeranče, 2 citrony, 250g cukru krystalového,1/2 vanilkového lusku,2 badyány.2 tyčky celé skořice
Postup přípravy
Troubu si rozehřejeme na 250°C.
Hlubší plech si vyložíme pečícím papírem-okraje si zvedneme ,aby nám nevytekla šťáva.
Jablka, hrušky ,1 pomeranč a 1 citron -vše pokrájíme…
DOMÁCÍ POMERANČOVÝ DŽUS
Potřebné ingredience
3 pomeranče i s kůrou, 1/2 kg mrkve (může být i více), 50g kyseliny citronové, 750 g cukru
Postup přípravy
Postup: pomeranče i s kůrou a mrkev nakrájíme na malé kostičky nebo mrkev nastrouháme, dáme vařit do měkka - přilijeme trochu vody (pro zrychlení používám papiňák - cca 15-20…
Mandlové mléko
Potřebné ingredience
70g mandlí,700 ml filtrované vody (popř. jiné kvalitní vody bez chlóru).
Postup přípravy
Odvážíme si 70g mandlí, zalejeme vroucí vodou a necháme 15min vyluhovat a pak sloupneme slupku, pokud dobře nepůjde, budeme opakovat. Necháme mandle pořádně proschnout(já nechávám…
Rybízová šťáva
Potřebné ingredience
1 kg rybízu, 1 l vody, 3 dkg kyseliny citronové, 1 kg cukru, konzervant
Postup přípravy
Rybíz pomačkáme zalejeme vodou, přidáme kyselinu citronovou. Necháme 24 h stát, potom přecedíme, přidáme cukr a konzervant. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí :-) lijeme do pořádně…
Třešňová šťáva
Potřebné ingredience
1 l třešní, 1 l vody, 3dkg kyseliny citronové, 1kg cukru, konzervant
Postup přípravy
Třešně pomačkáme, přidáme kyselinu citronovou a zalijeme vodou. Necháme 24 h stát v chladnu. Potom přecedíme přidáme cukr a konzervant. Mírně zahřejeme, aby se cukr rychleji…