Bylinkový likér
Potřebné ingredience
1 l alkoholu (slivovice, vodka nebo konzumní líh), čerstvé bylinky, 1 kg cukru, 1 l vody
Postup přípravy
Do sklenice dáme čerstvé bylinky ( meduňka, šalvěj, tymián, mateřídouška, yzop, levandule, rozmarýna), zalijeme až po okraj alkoholem a necháme na sluníčku 14 dní vyluhovat. Občas…
Mátový sirup
Potřebné ingredience
1 kg cukru - krystal, krupice ( já dala třtinový cukr, do mochita si jiný nedovedu představit), 3/4 l vody , asi 9 dkg čerstvých nebo asi 6 dkg sušených lístků máty.
Postup přípravy
Vodu s cukrem přivedeme pomalu k varu a vaříme asi 5 min. Tento základní sirup možno ochucovat dál různými bylinkami, ovocem a p.
Omyté stonky i s lístky vložíme do horkého…
Meduňkový sirup
Potřebné ingredience
20 stonků meduňky- samože i s listy 1,5 litru převařené vychladlé vody ( POZOR- nedávat do horké, ztmavl by!!) 1,5 kg cukru, šťáva ze 2 citrónů nebo pomerančů, 1 lžička kyseliny citronové, 1 konzervační přípravek dle množství uvedeného na sáčku
Postup přípravy
Nejdřív si převaříme vodu a nechame vychladit. Pak namočíme meduňku na 24 hod. Trochu ji polámeme, ať pustí více.
Druhý den zcedit, přidat 1,5 kg cukru, šťávu z dvou citronů…
NESCAFÉ FRAPPÉ S MLÉČNOU PĚNOU :o)
Potřebné ingredience
NESCAFÉ++MLÉKO++CUKR++STUDENÁ VODA++LED.
Postup přípravy
+DO VYSOKÉ SKLENICE NALIJEME STUDENÉ MLÉKO.(ČTVRT SKLENICE)
+VYŠLEHAME DO HUSTÉ PĚNY FRAPOVAČEM ETA.
+DO DALŠÍ SKLENICE DÁME 1-2 LŽIČKY KÁVY ,CUKR. ZALIJEME STUDENOU VODOU.…
Meduňkový sirup
Potřebné ingredience
4 l vody, 15 g kyseliny citronové, 300 g meduňkové natě i se stonky nastříhané na kousky, 2 kg pískového cukru, 1 l vody.
Postup přípravy
Vodu svaříme, necháme trochu zchladnout, přidáme kyselinu citronovou a meduňku.
Necháme 24 hod. stát. Pak zcedíme, přidáme 1l vody svařené s cukrem a necháme vychladnout.…
Sirup z bezových květů
Potřebné ingredience
20 bezových květů, 1 l vlažné převařené vody, 1 kg cukru, 2 lžičky kyseliny citronové.
Postup přípravy
Květy zalijeme vodou a necháme 24 hodin luhovat.
Pak zcedíme a přidáme cukr a kyselinu citronovou.
Skladujeme v lahvích v chladu.
Sirup z černého bezu
Potřebné ingredience
Asi 30 menších květů černého bezu (velkých 20), 2l vody, 2kg cukru, kyselina citronová, citron.
Postup přípravy
Květy jsem rozložila na tác, aby mohli různí broučci pryč. Převařila jsem vodu a nechala mírně vychladnout. Do vody jsem pak dala kyselinu citronovou, citron na kolečka a přebrané…
Medove napoje
Potřebné ingredience
...
Postup přípravy
MEDOVY JOGURT S MARHULAMI:40 g medu., téglik bieleho jogurtu., 1,5 dl mlieka., 2 PL marhuľového pretlaku alebo 4 zrelé marhule., PL ovsených vločiek(Do mixéra dáme najskôr jogurt,…
Bezový sirup
Potřebné ingredience
30-35 květů bezu, 2l převažené avšak studené vody, 7 dkg kyseliny citronové, 2 oloupané citrony bez pecek, 2,5 kg cukru
Postup přípravy
Vše kromě cukru dáme vylouhovat na 24 hodin, následně přecedíme přes síto, přidáme cukr a až se cukr rozpustí přelijeme do lahví a uchováme v lednici.
BEZOVÁ ŠŤÁVA sirup - RYCHLÁ JEDNODUCHÁ A DOBROUČKÁ
Potřebné ingredience
NA JEDNU DÁVKU: 20 KVĚTŮ Z ČERNÉHO BEZU, 5 DKG KYSELINY CITRONOVÉ, 2 KG CUKRU, 3 CITRONY, 1,5 LITRU VODY
Postup přípravy
NATRHANÉ KVĚTY PROPLÁCHNEME A DÁME S 1,5 LITREM VODY A S JEDNÍM NA KOLEČKA NAKRÁJENÝM CITRONEM NA 24 HODIN VYLOUHOVAT.
DRUHÝ DEN PŘECEDÍME ( JÁ VYMAČKÁM PŘES PLÍNU), NALEJEME…