Zázvorová limonáda (sirup)
Potřebné ingredience
50g zázvoru (cca 5cm), 200g třtinového cukru, voda. K podávání: limetka (citrón), citrónová šťáva, led, sodovka
Postup přípravy
Zázvor najemno nastrouháme, přidáme cukr a zalijeme cca 200g vody. Přivedeme k varu a vaříme do sirupové konzistence. Poté přecedíme a uchováváme v lednici. Na limonádu smícháme…
Vaječňák
Potřebné ingredience
1 salko, 1 neslazené kondenzované mléko, 4 lžíce cukru s vanilkou (nebo bez vanilky a vyškrábnutý vanilkový lusk zvlášť), 3-5 žloutků, rum dle chuti (300-500ml), ev. rumová tresť
Postup přípravy
Žloutky, vanilku a cukr dáme do mísy nad vodní lázeň a metličkou šleháme do zahřátí a zhoustnutí - cca 10 min. Poté odstavíme, přidáme salko a neslazené mléko. Pokud děláme nealko…
Mandlový likér
Potřebné ingredience
50g hořké čokolády, 2 VC, 1 plechovka neslazeného mléka Tatra, 1/2 plechovky Salka, 50ml vody, 300ml amaretta
Postup přípravy
Ve vodě rozpustíme čokoládu, přidáme vše ostatní a chvíli mixujeme. Necháme klesnout pěnu, nalijeme do láhve a necháme v chladu uležet.
Vánoční punč
Potřebné ingredience
750ml červeného vína, 6 lžic cukru, 1VC, 5 hřebíčků, 1 skořice, 50ml pomerančového sirupu, 100ml rumu, šťáva z 1/2 pomeranče
Postup přípravy
Víno, 3 lžíce cukru, VC, hřebíčky a skořici pomalu zahříváme na malém plameni. Na pánvi uděláme ze 3 lžic cukru karamel, necháme zezlátnout a zalijeme trochou vody, na mírném…
Frappé
Potřebné ingredience
2 lžičky instantní kávy, 1 lžíce cukru, asi 3 lžíce studené vody, 250ml mléka, led
Postup přípravy
Ve vyšší nádobě vyšleháme kávu s cukrem a 3 lžícemi vody do husté pěny. Pěnu přendáme do vysoké sklenice (1/2 - 3/4), přidáme led a dolijeme mlékem. Můžeme posypat skořicí...
Horké Martini
Potřebné ingredience
1 skořice, 3 hřebíčky, 60ml Martini, 120ml jablečného džusu, 100ml vody, silnější plátek citrónu
Postup přípravy
Vodu, džus, skořici, hřebíčky a citrón chvíli povaříme (asi 5min.), poté přilijeme Martini a necháme přijít k bodu varu, vyndáme skořici, hřebíčky a citrón. Podáváme horké.